Türkiye'nin tek bölge kalkınma projesi olan GAP 9 il yerine tüm Türkiye'yi kapsayacak bir kalkınma projesi şekline dönüştürülecek.
Türkiye'nin tek bölge kalkınma projesi olan GAP 9 il yerine tüm Türkiye'yi kapsayacak bir kalkınma projesi şekline dönüştürülecek.
Türkiye'nin çeyrek asırdan daha uzun süredir devam eden Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) politikası değişiyor. Hükümet, GAP'a yönelik bakışını değiştirerek sadece bir bölgenin değil, tüm Türkiye'nin kalkınması için proje hazırlığı yapıyor. DPT Müsteşarlığı'nın hazırladığı bir çalışmaya göre, Türkiye'nin 26 bölgeye ayrılması kararlaştırıldı. Bu bölgelerin hepsinin birer kalkınma bölgesi olarak ele alınması ve potansiyellerinin ortaya çıkartılması sağlanacak. DPT'nin, AB standartlarına uygun bir şekilde Düzey-2 adı verilen bölgelere ayrılarak Türkiye'nin tamamını kapsayan kalkınma projesi hükümet tarafından da destek gördü. GAP'tan sorumlu Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener de, projeye tam destek verdi. GAP'ın amacına ulaşmadığına ve 9 kentle sınırlı kaldığına dikkat çeken Şener, yeni projeyle birlikte kalkınmanın tüm Türkiye'ye yayılacağını, sadece bir bölge ve daraltılmış olarak birkaç ille sınırlı kalmayacağını ifade etti.
GAP doğru tercih değil
Bakan Şener, Yeni Şafak'a konuyla ilgili bilgi verirken şunları söyledi: "GAP bölgesindeki 9 ilden oluşan kalkınma idaresi Türkiye açısından yeterli midir? Bence değildir. Çünkü, GAP Türkiye'nin en yoksul ve en az kalkınmış bölgesi değildir. GAP dışında kalan Bitlis, Siirt, Muş, Hakkari gibi illere bakın. Kişi başına düşen milli gelire bakın, GAP bölgesindeki illerden daha düşük olduğunu göreceksiniz"
GAP İdaresi'nin 1989 yılında Bölge Kalkınma İdaresi olarak kurulduğunu belirten Şener, "Ama bence Türkiye'de bölge kalkınma idareleri sadece bir bölge olarak kalmamalı. Türkiye'nin tamamını kapsayan şekilde yeniden reformize edilmelidir. DPT'nin bu yöndeki çalışmaları AB standartlarına uygun şekilde sürmektedir" dedi.
Türkiye 26 bölgeye ayrılıyor
DPT'nin yaptığı Düzey-2 bölgeleri çalışmalarını da doğrulayan Bakan Şener, "Buna göre Türkiye 26 bölgeye ayrılmaktadır. Bunların hepsi ayrı kalkınma bölgesi olarak ele alınıp o bölgelerin potansiyelini harekete geçirmek gerekir" ifadesini kullandı.
Bakan Şener, GAP İdaresi'nin 1989 yılında kanun hükmünde bir kararname ile kurulduğunu belirterek, "2004 yılının Kasım ayında da otomatik olarak 15 yıllık görev süresi sona erecek. Burada şu kararın verilmesi lazım. Ya yeni bir kanun çıkartılmayacak görev süresi dolacak; ya da yeni bir karar çıkartılacak, gözden geçirilecek, AB standartlarına uygun yeni bir düzenlemeye geçilecek. DPT'ye talimat verdik çalışmalarını sürdürüyor. Kalkınma idaresi kavramına yeni bir bakış yeni bir standart getirmek suretiyle yolumuza devam edeceğiz. Politika değişiyor" ifadelerini kullandı.
Yenişafak