Okul çantası kalıcı hasara yol açabilir

Anne-babalar dikkat! 'Okul çantası' deyip geçmeyin. Büyüme çağında omurgaya bindirilen dengesiz yük, kalıcı omurga eğriliklerinden bel fıtığına pek çok soruna neden olabilir.

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 05 Eylül 2014 10:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Okul çantası kalıcı hasara yol açabilir

Okulların açılmasına az bir zaman kala rengarenk ve gösterişli okul çantaları dükkanlarda yerini aldı. Büyük-küçük her yaşa hitap eden modellerin kimi çizgi film kahramanlarıyla kimi de çarpıcı renkleriyle karşılıyor çocukları. Onların ruhuna hitap eden modeller ve renkler, haliyle anne-babalara çok da tercih imkanı bırakmıyor. Ancak siz siz olun, bugünlerde tam da okul alışverişine çıkmışken çanta seçimi konusunda ipi elden bırakmayın. Çocuğunuzun 'gösterişe' aldanıp yanlış çanta seçiminde bulunmaması için onu sağlıklı şekilde yönlendirin. Zira büyüme çağında hem çantanın şekli, hem yük kapasitesi hem de taşıma biçimi birçok kalıcı sağlık sorununa yol açabilir.

Acıbadem Atakent Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Halil Can Gemalmaz, ntvmsnbc'ye yaptığı açıklamada, okul çantalarının ağırlığı ve yanlış taşıma yöntemlerinin sırt ve bel rahatsızlıklarına ve kalıcı problemlere neden olabildiğin vurguladı. Dr. Gemalmaz, "Büyüme çağında omurgaya bindirilen sürekli, ayarsız ve dengesiz yüklenmeler uzun vadede skolyoz adı verilen kalıcı eğriliklere neden olabilmektedir. Ek olarak aşırı yük taşınması ve kaldırılmasının özellikle ergenlik yılları itibarıyla bel fıtığına neden olabilme ihitimali artmaktadır. Bu hastalıkların ikisi de ileri yaşlarda daha ciddi ve hayat kalitesini bozan omurga şekil bozukluklarına sebep olabilmektedir" dedi.

ÇANTASINDAKİ AĞIRLIK EN FAZLA 4 KG OLMALI

Okul çantası hem çocuğun sırtına bindireceği yük hem de tek taraflı yanlış taşıma şekli nedeniyle tehdit oluşturabiliyor. Bu nedenle çocukların kullanacakları çantaların ortopedik/ergonomik olmasına ve özellikle gelişim dönemleri boyunca karşılaşabilecekleri sağlık problemlerine engel olmak adına bir kaç temel özelliğe dikkat etmek gerekiyor. Öncelikle çanta ağırlığının, çocuğun ağırlığının %15'ini geçmemesi gerektiğini belirten Dr. Gemalmaz, 12 yaşından küçük çocukların en fazla 4 kilogram, 12-15 yaş arası çocukların da 5 kilograma kadar olan çantaları taşımalarının uygun olduğunu belirtti.

Çanta içerisindeki ağırlığın eşit dağıtılması ve çantanın uzun süre taşınmaması gerekli. Uzun süre ayakta beklenecekse mutlaka sırttan indirilmeli. Özellikle çantaların, tek tarafa değil, her iki omza birlikte asılmasının, ağırlığın vücuda eşit olarak dağıtılmasında önemli rol oynadığına dikkat çeken Dr. Gemalmaz, diğer kuralları ise şöyle açıkladı: "Sırt çantasının geniş ve destekli omuz askıları olmalı, bel desteği, bel kemeri ve birkaç bölümlü cepleri bulunmalı, çantanın taşınma düzeyi kalça veya bel kemeri bölgesinde olmalı, çanta bel kemeri ile sabitleştirilmeli, ölçüleri çocuğa göre çok küçük ya da büyük olmamalı."

AĞIR KİTAPLARI SIRTA EN YAKIN YERE KOYUN

Çantanın yerden kaldırılması sırasında da doğru pozisyonda bulunulmasının şart olduğunu vurgulayan Dr. Gemalmaz, "Doğru pozisyon mutlaka çocuğa öğretilmelidir. Yerden kaldırılan ağır malzemeler, dizler kırılarak kaldırılmalıdır. Ayrıca imkan varsa tekerlekli/sürüklemeli çantalar da tercih edilebilir" dedi.

Çantaya eşyayı yerleştirirken ağır olanları sırta en yakın olacak şekilde koymak, her iki kayışı da kullanmak suretiyle yükün omuzlara ve bele yayılmasını sağlamak, çanta vücuda iyice temas edecek şekilde kayışları germek/sıkıştırmak ve çantanın belden aşağı sarkmasını önlemek gerekiyor. Gerektiğinde ağır kitapları koltuk altında taşımak suretiyle aşırı yükü dengeli dağıtarak taşımak faydalı. Dr. Gemalmaz, bu önlemler ışığında sırt ve bel bölgesinde meydana gelebilecek sağlık problemlerini minimum düzeyde tutmanın mümkün olabileceğini belirterek "Eğer çocuklar sıklıkla sırt ağrılarından yakınmaya başlar ise mutlaka uzman bir hekime danışılmalıdır. Doktorun önereceği, sırt adalelerini güçlendirici egzersizlerin yapılması da ileride daha ciddi sağlık problemlerinin çıkmasını önlemeye yarar sağlamaktadır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber