Kurban etini sabah yemek mideyi yorar

Kahvaltıda kavurma eti yerine daha hafif besinlerin tercih edilmesi konusunda uyaran uzmanlar "Dengeli ve kolay sindirim için eti öğle ya da akşam yemeğinde tüketmeliyiz" dedi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 04 Ekim 2014 09:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Kurban etini sabah yemek mideyi yorar

GÜLDEN KILIÇ

Kurban Bayramında et kesim telaşıyla çoğu kez kahvaltı öğünü atlanıyor. Öğleye doğru kurulan sofralarda ise mutlaka kavurma yer alıyor. Oysa aç karna sindirimi zor olan etin tüketilmesi midede hazımsızlık ve ağrı şikayetlerine yol açabiliyor. Özellikle reflüsü olanlar et tüketimine özellikle dikkat etmesi gerekiyor. Şişli Florence Nightingale Hastanesi Diyetisyen Tuba Kayan Tapan, özellikle kalp rahatsızlığı, hipertansiyon, böbrek rahatsızlığı ve yüksek kolesterolü olanların Kurban Bayramı'nda et tüketimine dikkat etmeleriyle ilgili uyarıyor. Bu hastaların günlük tüketeceği et miktarının öğünlere bölmesinin daha sağlıklı olacağını kaydeden Tapan, Kurban Kurban Bayramı sabahında hafif bir kahvaltı yapılmasını öneriyor.

Kahvaltıda et kavurmasının tüketilmesi durumunda ise aşırıya kaçılmaması gerektiğini kaydeden Tapan , kahvaltıda 2 adet yumurtayla 2 yemek kaşığı kavurma eklenerek yapılan kavurmalı yumurta en iyi kavurma tüketim olduğu söylüyor. Bayram sürecinde sakatat tüketiminin arttığına dikkat çeken Tapan, özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişilerin sakatat tüketiminden kaçınmaları gerektiğini söylüyor.

Eti kendi yağında pişirin

Diyetisyen Tuba Kayan Tapan, kurban eti kullanılarak yapılan yemeklerde yağ ilave edilmemesi gerektiğini hatırlatarak, "Özellikle katı yağlar, et yemeklerinde kullanılmamalı, etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalıdır. Kurban bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içine tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır" dedi. Tapan, kavurma ve kırmızı et yemeklerinin öğle öğününde tüketilmesini öneriyor.

Reflü bayramı zehir etmesin

Özellikle mide ve bağırsak hastalığı olanların kurban etini hemen tüketmemesi gerektiğinin altını çizen Diyetisyen Tuba Kayan Tapan, etin buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra,haşlama yöntemi ile pişirerek tüketmesini öneriyor. Tapan, sıkça görülen ve sorun oluşturabilen reflüden korunmak için kızartma ve yağlı et tüketiminden uzak durulması gerektiğini kaydediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber