Sayıştay Kanunu gereğince denetçiler tarafından yapılan denetimler sırasında kurum dışından uzman görevlendirilmesinin usül ve esasları bir yönetmelikle düzenlendi.

Haber Giriş : 06 Şubat 2004 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sayıştay Dışından Uzman Görevlendirilme Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmelik

Amaç

Madde 1 ? Bu Yönetmeliğin amacı, Sayıştay Birinci Başkanı tarafından Sayıştay dışından uzman görevlendirilmesine ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir.

Kapsam

Madde 2 ? Bu Yönetmelik hükümleri, 832 sayılı Sayıştay Kanunu gereğince denetçiler tarafından yapılan denetimler sırasında çalışmasından yararlanılacak uzmanların görev ve sorumlulukları, nitelikleri, çalıştırılma şartları, işin gerektirdiği ödemeler ile denetçilerin yetki ve yükümlülüklerine ilişkin esas ve usulleri kapsar.

Hukukî Dayanak

Madde 3 ? Bu Yönetmelik, 30/7/2003 tarihli ve 4963 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile 832 sayılı Sayıştay Kanununa eklenen ek 12 nci maddenin dördüncü fıkrası hükmü uyarınca hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4 ? Bu Yönetmelikte geçen;

Başkan: Sayıştay Birinci Başkanını,

Başkanlık: Sayıştay Birinci Başkanlığını,

Denetçi: 832 sayılı Sayıştay Kanununa göre inceleme ve denetim yapma yetkisini haiz meslek mensubunu,

Uzman: Belirli bir alanda özel bilgi, beceri ve deneyim sahibi olan ve denetimler sırasında bu özel bilgi, beceri ve deneyiminden yararlanılmak üzere görevlendirilen gerçek veya tüzel kişileri,

Denetim Kanıtı: Denetim raporlarına temel ve destek olan bilgi ve belgeyi,

ifade eder.

Uzman Çalıştırılmasına Duyulan İhtiyacın Belirlenmesi

Madde 5 ? Denetim hedeflerine ulaşılması amacıyla yeterli, rasyonel ve uygun denetim kanıtlarının elde edilmesi için ihtiyaç duyulması halinde uzman çalıştırılabilir.

Uzman çalıştırma ihtiyacının denetçi tarafından denetimin planlanması aşamasında belirlenmesi esastır. Ancak gerektiğinde denetimin diğer aşamalarında da uzman çalıştırılmasına ihtiyaç gösterilebilir.

Denetçi, uzman çalıştırılmasına olan ihtiyacı belirlerken denetim yapılan alandaki risk unsurlarını, konunun önemini, özelliğini ve uzmanın niteliğini göz önünde bulundurur.

Uzmanın Seçimi

Madde 6 ? Denetçi, uzman çalıştırma ihtiyacını (denetim bir gruba veya ekibe bağlı olarak yürütülüyor ise grup veya ekip şefinin görüşünü de alarak) gerekçesi ile birlikte yazılı olarak Başkanlığa sunar. Gerekçede, çalıştırılacak uzmanın nitelikleri, görev alanı ve tahminî çalışma süresi de belirtilir.

Uzman çalıştırma talebi, Başkan tarafından değerlendirilir ve sonucu denetçiye bildirilir.

Başkan tarafından onaylanan talepler ihtiyacın türüne göre;

a) Kamu kurum ve kuruluşlarından uzman görevlendirilmesi,

b) Gerçek veya tüzel kişilerden hizmet alımı yapılması,

yolu ile karşılanır.

Uzman seçiminde uzmanın yeterliliği ve tarafsızlığı öncelikle göz önünde bulundurulur.

Uzmanın Yeterliliği

Madde 7 ? Uzmanın yeterliliği değerlendirilirken;

a) Yetkili kuruluşlarca verilmiş diploma, lisans, sertifika veya ruhsata sahip olması,

b) Çalıştırılacağı alandaki bilgi, beceri ve tecrübesiyle mesleğinde temayüz etmiş olması,

dikkate alınır.

Uzmanın Tarafsızlığı

Madde 8 ? Sayıştayca, uzmanın tarafsızlığını güvence altına almak amacıyla;

a) Denetlenen kurumla ve bu kurumla bağlantısı olan kuruluşlarla herhangi bir ticarî ilişkisinin bulunmadığı,

b) Bu kurum ve kuruluşlarda, uzman olarak görevlendirildiği tarihten önceki iki yıl içerisinde istihdam edilmediği ve çalışma süresince görev almayacağı,

c) Bu kurum ve kuruluşların yöneticilerinin veya sahiplerinin eşi, evlatlığı, evlat edineni, üçüncü dereceye kadar kan ve ikinci dereceye kadar kayın hısımı olmadığı,

hususlarında uzmanın yazılı beyanı alınır.

Uzmanın Görev Kapsamı

Madde 9 ? Denetim hedeflerine ulaşılması bakımından uzman çalıştırılmasının kapsamı; denetçinin yeterli, rasyonel ve uygun denetim kanıtı elde etmesini sağlayacak şekilde belirlenir.

Bu çerçevede,

a) Gerçek veya tüzel kişilerle yapılacak sözleşmede;

1) Uzman çalışmasının konusuna ve amaçlarına,

2) Çalışmada kullanılacak yöntemlere,

3) Çalışma sırasında elde edilen bilgi ve belgelerin gizliliğine,

4) Uzmanın gerekli kayıt ve belgelere ulaşabilme sınırlarına,

5) Çalışma yerine, süresine ve saatlerine,

6) Gerekli görülen diğer hususlara,

yer verilir.

b) Kamu kurum ve kuruluşlarından görevlendirilen uzmanlara (a) fıkrasında belirtilen hususları kapsayan görevlendirme esasları Başkan tarafından bildirilir.

Uzman Çalışmasının İzlenmesi

Madde 10 ? Uzman, denetim kanıtı olarak elde ettiği her türlü bilgi ve belge ile görüşlerini, kendisinin gerek görmesi veya denetçinin talebi halinde, çalışmanın her aşamasında denetçiye verir.

Uzman, kullandığı yöntemlerin ve yararlandığı bilgi kaynaklarının uygun ve yerinde olması ile elde ettiği sonuçlardan sorumludur.

Denetçi, denetim hedeflerine ulaşılması bakımından uzmanın;

a) Çalışmasının tarafsızlığını,

b) Kullandığı çalışma yöntemlerinin yerindeliğini,

c) Yararlandığı bilgi kaynaklarının yeterli, uygun ve güvenilir olup olmadığını,

çalışmanın her aşamasında izlemekle yükümlüdür. Bu amaçla, denetçi izlemeye yönelik çeşitli araştırma, inceleme ve gözden geçirme çalışmalarını yürütür.

Denetçi, uzman çalışmasının yeterli, rasyonel ve uygun denetim kanıtı sağlamadığını veya elde ettiği diğer denetim kanıtlarıyla tutarlı olmadığını tespit eder ya da bu hususlarda ciddî kuşkuya düşerse, sorunu öncelikle uzmanla görüşerek çözümlemeye çalışır. Sorunun giderilememesi halinde denetçi, uzmanın görevinin sona erdirilmesi veya yeni bir uzman görevlendirilmesi talebini ya da diğer önerilerini Başkanlığa sunar. Denetim bir gruba veya ekibe bağlı olarak yürütülüyor ise, bu talep ve önerilerde grup veya ekip şefinin de görüşü alınır.

Denetim Raporunda Uzman Çalışmasının Değerlendirilmesi

Madde 11 ? Uzman, yaptığı çalışmaları yazılı bir raporla sonuçlandırır ve bu rapor denetim raporu ekleri arasında bulundurulur. Denetçi, uzman çalışmasından denetim kanıtı olarak yararlanır ve gerekli görmesi halinde uzman görüşüne denetim raporunda yer verebilir.

Hizmet Yeri

Madde 12 ? Uzmanın, Sayıştaya ve/veya denetlenen kuruma ait yerlerde görev yapması esas olmakla birlikte, Sayıştay tarafından uygun görülen diğer yurt içi ve yurt dışı mahallerde de çalıştırılması mümkündür.

Uzmanın Çalışma Süresinin Değiştirilmesi

Madde 13 ? Uzmanın görev kapsamında belirlenen çalışma süresi ve saatleri Başkan tarafından değiştirilebilir.

Uzman Çalışmasının Sona Ermesi

Madde 14 ? Denetçi, uzman çalışmasının sona erdirilmesi gereken hallerde durumu Başkanlığa bildirir. Değerlendirme Başkanlıkça yapılır.

Uzmana Yapılacak Ödemeler

Madde 15 ? Uzman olarak görevlendirilen kamu personeline görevleri süresince 832 sayılı Sayıştay Kanununda belirtilen ödemeler yapılır.

Yukarıda belirtilenler dışındaki gerçek veya tüzel kişilere yapılacak ödemeler sözleşmelerinde tespit olunur.

Gizlilik

Madde 16 ? Uzman, çalışması sırasında elde ettiği her türlü bilgi ve belgeyi, görev ilişkisi sona ermiş olsa bile, hiçbir kişi ya da kuruma veremez, herhangi bir açıklamada bulunamaz ve yayınlayamaz.

Uzman söz konusu bilgi ve belgelerin muhafazası hususunda gerekli özeni gösterir ve çalışma sona erdiğinde belgeleri tutanakla denetçiye teslim eder.

Yürürlük

Madde 17 ? Bu Yönetmelik 7/2/2004 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 18 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Sayıştay Birinci Başkanı yürütür.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber