İlk güvenli bölge Suruç'a

Kobani'de IŞİD ile YPG arasındaki çatışmalar üçüncü haftasında yoğunlaştı. Çatışmalardan dolayı Suruç'a havan topu mermisi düştü. Bir eve isabet eden havan mermisi iki kişiyi yaraladı. Güvenlik nedeniyle üç mahallenin boşaltıldığı Suruç'a tank birlikleri sevk edildi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 06 Ekim 2014 07:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İlk güvenli bölge Suruç'a

Suriye'nin kuzeyindeki Kobani'de Kürt güçler ile IŞİD arasındaki çatışmalar şiddetlenerek devam ediyor. Çatışmalar, Türkiye tarafından da izlenebiliyor. Çatışmaların şiddetlenmesi sonrası Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde bir eve havan topu mermisi düştü. Olayda iki kişi yaralandı. TSK havan topunun atıldığı yöne misliyle karşılık verdi.

TANKLI BİRLİKLER SINIRDA

Kobani'den gelen havan topu, Suruçlu Behram Polat'ın 10 kişilik ailesiyle yaşadığı evin oturma odasına isabet etti. Olayda iki kişi yaralandı. Yaralılar Suruç Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Bombanın köye düşmesi üzerine büyük panik yaşandı. Sınır hattında da askeri hareketlilik arttırıldı. Sınır tellerine yakın bölgelere tankların yönlendirildiği görüldü. Dün Türkiye'ye düşen bombalar bununla sınırlı değildi. Çok sayıda havan topu ve uçaksavar mermisi Türkiye topraklarına düştü.

3 MAHALLE BOŞALTILDI

Sınırda hattında can güvenliğinin kalmaması üzerine sıfır noktasında bulunan üç mahallenin tahliye edilmesine karar verildi. Şanlıurfa Valiliği tarafından alınan kararla Küçükkendirciler, Büyükkendirciler ve Mürşitpınar mahalleleri boşaltıldı. Vatandaşlardan bulundukları yeri terk etmelerini isteyen jandarmanın 'Can güvenliğiniz gerekçesiyle köyü en kısa zamanda terk etmeniz gerekmektedir. Lütfen kapılarınızı kilitleyerek köyden ayrılın' şeklinde anos yaptığı duyuldu. Valilik kaynaklarından alınan bilgiye göre boşaltılan mahallelerde toplam 1500 civarında vatandaş ikamet ediyordu.

SINIRA KİMSE YAKLAŞTIRILMIYOR

Çatışmaların şiddetlendiği Kobani'ye açılan sınır kapısı Mürşitpınar'ın 5 km yakınına kadar kimse yaklaştırılmıyor. Sınır hattındaki güvenlik tedbirleri üst seviyeye çıkarılmış durumda. Dün de gün boyunca sınırdan ambulansların yaralı taşıdığı görüldü. Gazetecilerin haftalardır beklediği arazi de havan bombalarına karşı riskli bir alan haline geldi. Jandarma gazetecilerin bulunduğu araziye de boşalttı.

20'den fazla havan topu

IŞİD ile YPG güçleri arasındaki çatışmalarda en yoğun günlerden biri yaşanırken, çatışmaların başlamasından bu yana da Türkiye topraklarına ilk kez bu kadar çok havan topu mermisi düştü. Türkiye topraklarına dün 20'den fazla havan topu mermisi isabet etti. Türk Silahlı Kuvvetleri havan toplarının geldiği yere karşılık verdi. Suriye'nin en önemli Kürt yerleşimlerinden Kobani bir süredir IŞİD örgütünün saldırılarıyla karşı karşıya. Kenti ele geçirmeye çalışan IŞİD'e, PYD'nin silahlı gücü YPG üyeleri karşılık veriyor.

Geçişlere izin verilmedi

Türkiye tarafına havan topu ve uçaksavar mermisi düşmesinin ardından askeri yetkililer, sınır hattındaki güvenlik önlemlerini artırdı. Güvenlik güçleri, vatandaşların sınır hattına yakın bölgeye geçişine izin vermedi.

Mıştenur muharebesi

Kobani'de Doğu ve Güney kısımlarından ilerlemeye çalışan IŞİD, YPG mevzilerini uzun menzilli silahlar ve havan toplarıyla vuruyor. Kentin dış mahallelerinden çatışma sesleri ise dün gün boyunca eksik olmadı. Şehrin savunmasında çatıyı Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) silahlı kanadı YPG üstlendi. Ancak çok sayıda Kürt grubun da silahlanarak şehir savunmasında rol aldığı bölgeden gelen haberler arasında. Şehirde yaklaşık 1500 civarında silahlı milisin YPG safında çatışmalara katıldığı öğrenildi. Dünkü çatışmalar kasaba merkezine hakim noktada bulunan Mıştenur Tepesi'nde yoğunlaştı. IŞİD daha önce Zorafa Tepesi'ni alarak kente yaklaşmayı başarmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber