'Mahrumiyet bölgesine gidenlere maaşlarının dört katı teşvik primi ödensin'

Haber Giriş : 01 Temmuz 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) 22 Haziran' da yapılan toplantısında, Doğu ve Güneydoğu'da yaşanan hekim açığı da ele alındı. MGK Genel Sekreterliği'nce hazırlanan raporun da görüşüldüğü toplantıda, hükümete, mecburi hizmet yükümlülüğü olmasına rağmen, mahrumiyet bölgelerine gitmeyen hekimlerin teşvik edilmesi önerisinde bulunuldu. Doğu ve Güneydoğu'da çalışması için hekimlere normal hekim maaşının dört katına kadar 'teşvik primi' adı altında ücret ödemesi yapılması önerisi hükümet tarafından değerlendirmeye alındı.

TTB: Memnun oluruz

Türk Tabibleri Birliği (TTB) Yönetim Kurulu üyesi Dr. Orhan Odabaşı, öneriyi şöyle değerlendirdi: "Henüz bize resmen iletilmedi. Böyle bir öneri memnuniyet verici olur. Ancak, sağlık hizmeti, personeli ve teknik altyapısıyla bir bütün. Hemşire, hastabakıcı ve sağlık ekipmanının sağlanmadığı koşullarda tek başına hekim göndermek sınırlı fayda sağlar. Yeni TCK, bütün tedavi kusurlarında, örneğin anestezi uzmanı olmayan yerde, anestezi nedeniyle kusurlarda da hekimi sorumlu tutuyor. Ekonomik rahatlık önemli, ama diğer konuların da çözümü gerekiyor."

Akdağ: İşimiz zor

Türkiye'de hem hekim sayısının az olduğunu hem de bölgelerarasında dengesizlik bulunduğunu belirten Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise, şöyle konuştu: "Sadece Doğu ve Güneydoğu' da değil, Orta Anadolu'da, Karadeniz'de de hekim açığı var. Doğu ve Güneydoğu'da binlerle ifade edebileceğimiz açık bulunuyor. Biz bu bölgelerdeki hekim sayısını yüzde 50 artırdık. Ama açık o kadar büyük ki kapatabilmek için zamana ihtiyacımız var.

Bu dağılım dengesizliğini düzeltmek için devlet hizmeti yükümlülüğünü yeniden yürürlüğe soktuk, sözleşmeli statüyü getirerek çok ciddi paralar ödemeye başladık. Ancak, sosyoekonomik yönden gelişmişliği yüksek yerlerle diğer yerler arasında eşit duruma getiremezseniz, dağılımda eşitliği sağlamak çok zor."

Rakamlarla hekim açığı

Türkiye'nin şu an nüfusa oranıyla 7 bin 592 pratisyen, 3 bin 727 uzman hekim açığı var. Bu açık, Türkiye'deki 'mahrumiyet' diye tabir edilen gelişme farklılıkları olan bölgelerden altı bölge içinde dağılıyor. Bakanlık yaptığı son iki mecburi hizmet kurasında en fazla hekim ihtiyacı olan Hakkâri, Mardin, Van, Ardahan, Şırnak, Siirt gibi illeri kapsayan beşinci ve altıncı bölgeleri doldurmaya çalışıyor. Ancak hekimler görevi reddettikleri için beş ve altıncı bölgeler bir türlü doldurulamıyor ve diğer bölgelere de sıra gelmiyor.

Her ay kura
Hükümet ikinci önlem olarak hekim açığı kapanana kadar her ay zorunlu hizmet kurası çekilmesini kararlaştırdı. Sağlık Bakanlığı, her ay yapılacak kuralar sayesinde, eylül ayının sonuna kadar Doğu ve Güneydoğu'daki hekim açığının yüzde 70 oranında kapanacağına inanıyor. Daha önce zorunlu hizmet kuraları üç ayda bir çekiliyordu.

AKP, 1981'den beri uygulanan mecburi hizmeti 2003'te kaldırmış, yerine 'hekimleri özendirerek Doğu'da gönüllü çalıştırma' formülü üzerine kurulan bir yasa çıkarılmıştı. Ancak istenen sonuç elde edilemedi. Bölgelerde hekim açığı daha da artınca hükümet 'zorunlu hizmet' uygulamasına dönmek zorunda kaldı.

Sağlık Bakanlığı, zorunlu hizmet için ilk kura çekilişini nisanda yaptı. Kurada 842'si uzman, 769'u da pratisyen olmak üzere toplam 1611 hekimin ataması yapıldı. Ancak atanan uzmanlardan 188'i, pratisyenlerden de 191'i görev yerine gitmedi. Bunun üzerine mayısta ikinci kez kura çekildi, 330 atama yapıldı. Ancak, göreve başlayanların oranı iyice düştü. Zorunlu hizmete çağrılan 268 uzmandan sadece 36'sı görev yerine gitti.

Bakanlık, hekimlerin zorunlu hizmete neden gitmediğini araştırmak için bir heyet kurdu. İlk ziyaretini Hakkâri ve Van'a yapan heyetin görüştüğü hekimler, sıkıntılarını şöyle sıraladı: Ücret az, ulaşım, haberleşme, barınma ve sosyal tesis sorunu var.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber