Yatırım ve kalkınma bütçesi

2015 bütçesinde kamu yatırımları 85 milyar lira olarak belirlendi. Yatırım harcamaları yüzde 11'lik artışla 41 milyar liraya çıktı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 17 Ekim 2014 07:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yatırım ve kalkınma bütçesi
HAZAL ATEŞ

Meclis'e sunulan 2015 bütçesine göre, vergi gelirlerinde yüzde 10'un üzerinde artış öngörülürken, yatırım ve kalkınma en önemli başlıkları oluşturdu. Toplam 473 milyar lira olarak belirlenen bütçede enflasyonla mücadeleden tasarrufa kadar 14 hedef belirlendi. Dünya ekonomisindeki belirsizliklerin etkilerini asgariye düzeye indirmeyi hedefleyen bütçede verimsiz harcamaların tasfiyesi de öngörüldü. Kamu yatırımları 88.5 milyar lira olurken, yatırım harcamaları bu yıla göre yüzde 11'in üzerinde artarak 36.7 milyardan 41 milyar TL'ye yükseldi. Proje dışı harcamaya izin verilmeyecek, Hazine tarafından sağlanacak borç garantisi 3 milyar doları aşamayacak. Cumhurbaşkanlığı'ndan sonra en fazla bütçe artışı Kalkınma Bakanlığı'nda görüldü. Bakanlığın bütçesi 971 milyon liradan 1.9 milyar liraya çıktı.

PROJE DIŞI HARCAMA YOK

Tasarıya göre, 2015 yılı programına ek yatırım cetvellerinde yer alan projeler dışında herhangi bir projeye harcama yapılamayacak. Bu cetvellerde yer alan projeler ile ödeneği toplu olarak verilmiş olanlar, kapsamındaki yıllara sari işlere önümüzdeki yıl başlanılabilmesi için proje veya işin 2015 yılı yatırım ödeneği proje maliyetinin yüzde 10'undan az olamayacak. Kurulu gücü 500 MW üzerinde olan baraj ve HES projeleri, Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hattının İyileştirilmesi ve Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi İnşaatı Projesi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek şehir içi raylı ulaşım sistemleri ve metro yapım projeleri ile diğer demiryolu yapımı ve çeken araç projeler bu kapsamda yer almayacak.

HIZLI TRENE ÖNCELİK VERİLDİ

Ankara merkez olmak üzere İstanbul-Ankara-Sivas, Ankara-Afyonkarahisar- İzmir ve İstanbul-Eskişehir- Antalya koridorlarından oluşan çekirdek ağ üzerinde hızlı tren ile yolcu taşımacılığına başlanması kapsamında hızlı tren projelerine öncelik verilecek. Ayrıca, yük taşımalarını artırmaya yönelik sinyalizasyon ve elektrifikasyon, lojistik merkez yatırımları ile ikinci hat yapımları öncelikli olacak. Vergi gelirlerinin gelecek yıl yüzde 10.7 oranında artarak 351.6 milyardan 389.5 milyar liraya çıkacağı tahmin edildi. Maliye Bakanı Şimşek'in daha önce ifade ettiği gibi savunma harcamasında özel bir artışa gidilmedi. Türk Silahlı Kuvveleri'nin ihtiyacı olan yatırımlar için Savunma Fonu'nda 5.7 milyar liralık kaynak bulunuyor.

TERLEYEN, KOŞAN CUMHURBAŞKANI

Bütçedeen büyük artış yüzde 97 ile Köşk bütçesinde oldu. "Terleyen, koşan Cumhurbaşkanı" misyonuna paralel olarak Cumhurbaşkanlığı bütçesi yüzde 97 artırılarak 201.5 milyondan 397 milyon liraya çıkartıldı. Cumhurbaşkanlığı bütçesinde personel ödenekleri 47 milyondan 80 milyon liraya yükseldi. Başbakanlık bütçesinde ise ciddi bir değişiklik görülmedi.

BÜTÇENİN 14 HEDEFİ

* Enflasyonla mücadele

* Cari açığı düşürme

* Büyümenin sürmesi

* Tasarrufun artması

* Dünya ekonomisindeki belirsizliklerin etkilerini asgari düzeye indirme

* Dışsal şoklara karşı ihtiyatlı maliye politikaları

* Gelir, gider, orta vadeli mali hedeflere ulaşma

* Kaynak-harcama dengesi

* Verimsiz harcamaları tasfiye

* Teşvik-Ar-Ge'ye daha fazla kaynak

* Sosyal amaçlı programlarda etkinlik

* Nitelikli altyapı yatırımları

* Tarımsal desteklerde etkinlik

* Mali saydamlık

BÜTÇE RAKAMLARI

* Kamu yatırımı: 85 milyar TL

* Yatırım harcamaları: 41 milyar TL

* Bütçe büyüklüğü: 473 milyar TL

* Vergi geliri: 389.5 milyar TL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber