Polis iki günde 825 kişiye yerinde hizmet verdi
İçişleri Bakanlığının, hırsızlık, kapkaç, gasp gibi suçlardan mağdur olan vatandaşların işlemlerinin daha kısa sürede bitirilmesini amaçlayan projesi uygulanmaya başlandı.
- Sarp Özer - Serdar Açıl
İçişleri Bakanlığının, hırsızlık, kapkaç, gasp gibi suçlardan mağdur olan vatandaşların işlemlerinin daha kısa sürede bitirilmesini amaçlayan projesi uygulanmaya başlandı.
Ankara ve İzmir'in de bulunduğu 43 şehirde hayata geçen projenin ilk iki gününde 825 kişi, polis merkezi amirliklerine çağrılmadan evinde, iş yerinde veya olay yerinde hizmet aldı.
İçişleri Bakanı Efkan Ala, bir genelge yayımlayarak, "yerinde hizmet projesi" ile mağdur vatandaşların işlemlerini, olay yerinde veya vatandaşın uygun bulacağı bir yerde yürütülmesi talimatını vermişti.
Bu kapsamda çarşamba günü uygulamaya başlayan projeyle suç mağduru vatandaşların ifade vermek için polis merkezlerine gitmelerine gerek kalmadı. Uygulamayla kolluk kuvvetleri, polis merkezi amirliklerine getirilmesi zorunlu olmayan başta engelli ve yaşlılar olmak üzere mağdur, müşteki, ifade sahibi ve tanık durumundaki vatandaşların bulunduğu iş yerlerinde, evlerinde veya olay yerinde görevlerini yerine getirmeye başladı.
Ankara, Antalya, Çanakkale, İzmir, Denizli, Sakarya, Kayseri, Hatay, Konya, Burdur, Kocaeli, Kahramanmaraş, Niğde, Aydın, Afyon, Amasya, Ağrı, Bolu, Bilecik, Artvin, Kırşehir, Ardahan, Aksaray, Sakarya, Çorum, Adıyaman, Edirne, Erzurum, Giresun, Erzincan, Elazığ, Gümüşhane, Düzce, Bayburt, Bartın, Aksaray'ın da aralarında bulunduğu 43 ilde hayata geçirilen projeyle hırsızlık, kasten yaralama, trafik kazası, basit yaralama, dolandırıcılık, mala zarar verme, kayıp şahıs, iş kazası, gıda zehirlenmesi gibi olaylardan mağdur, şikayetçi veya tanık durumundaki 824 kişiye ifade alma, 1 kişiye de tebligat olmak üzere 825 vatandaşa yerinde hizmet verildi.
Tebligat işlemleri
Vatandaş memnuniyeti için güvenlik hizmetlerinin en kısa zamanda, en yakın yerden ve ilk kademeden sunulabilmesinin amaçlandığı projeyle özellikle hırsızlık, kapkaç, gasp gibi suçlarda şikayetçi veya mağdurların işlemlerinin daha kısa sürede bitirilmesi amaçlanıyor. Bunun için projenin uygulamaya girdiği şehirlerde vatandaşın müracaat, olay yeri, görgü, tespit ve bilgi alma tutanakları polis merkez amirlikleri veya jandarma karakol komutanlıklarına çağrılmadan, olay yerinde düzenleniyor.
Trafik kazalarında mağdur ve şikayetçilerle ilgili işlemler de kaza yerinde tamamlanmaya başladı. Ancak söz konusu kişilerin sağlık durumları elvermemesi durumunda işlemler sevk edildikleri sağlık kuruluşlarında yerine getiriliyor.
Projeyle kolluk kuvvetlerince gerçekleştirilen adli ve idari nitelikteki tebligat işlemleri de ilgili kişilerin ev veya iş yerlerine giderek yapılıyor.
İhbar ve müracaatın gizlilik veya hassasiyetine göre vatandaşların bulunduğu yerlerde verilen hizmetlerin sivil görevlilerce yürütülmesine özen gösteriliyor.