Türkiye Avrupa'nın en çok konuşan ülkesi
Aylık ortalama 364 dakikalık mobil kullanım süresiyle Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında kişi başına en fazla mobil görüşme yapan ülkesi.
Hatice Özdemir
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, mobil geniş banttaki data artışının şebekeleri zorlamaya başladığını, önlem alınmazsa 2-3 yıl sonra aranan kişiye hemen ulaşılamayacağını belirtti.
Acarer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ortalama aylık 364 dakikalık mobil kullanım süresiyle Türkiye'nin, Avrupa ülkeleri arasında kişi başına en fazla mobil görüşme yapan ülke olduğunu söyledi.
Altyapı açısından da Türkiye'nin çok iyi konumda bulunduğunu vurgulayan Acarer, Avrupa'nın birçok ülkesinde, büyük şehirlerinde bile kapsama sorunları yaşandığını kaydetti.
Türkiye'nin de bu tür sorunları yaşamaması için mobil datadaki artışa paralel şekilde altyapısını geliştirmesi gerektiğine işaret eden Acarer, fibere yatırım yapılmasının önemine değindi.
Konuşma ücretlerinin düşük olmasıyla insanların daha çok konuşur hale geldiğini ifade eden Acarer, şunları söyledi:
"İnsanlar eskiden az konuşup çok para ödüyordu. Şimdi öyle değil, her yöne tarifeler var, internete erişim kolay. Türkiye Avrupa'nın en çok konuşan ülkesi, ikinci çok çok gerimizde. Bu çok güzel bir şey ama özellikle internetteki mobil geniş banttaki data artışı, şebekeleri zorlamaya başladı. Eğer önlem alınmazsa, hızla fibere geçilmezse, mobil şebekeyi geliştiremezsek, 2-3 sene sonra ararken beklemek zorunda kalacağız."
Bir dönem insanların numarayı çevirip saatlerce internete girmeyi beklediğini hatırlatan Acarer, datadaki artışa bağlı altyapı gelişmediği takdirde böyle bir riskin yeniden yaşanabileceğini belirtti.
Acarer, şu anda altyapının data seviyesini karşıladığını, Türkiye'nin çok iyi konumda bulunduğunu ancak geleceğe yönelik kapasitesinin artırılması gerektiğini vurguladı. Mobil şebekeyi TEM otoyoluna benzeten Acarer, bir dönem tek tük araç geçerken yeterli geldiğini ancak araç sayısının artmasıyla yolda tıkanmalar yaşandığını dile getirdi.
Bugün altyapının son derece iyi olduğuna dikkati çeken Acarer, "Bunu gururla söylüyoruz ama 2 sene, bilemediniz 3 sene sonra bir tıkanma olacak. Mobil datada bir yılda 15 kat artış olmuş. Düşünün, yüzde 15 değil, birken 15 olmuş. Sadece Türkiye'de değil, dünyada böyle. 5 yılda 65 kat artacak deniliyor, buna altyapının hazır olması lazım" dedi.
"İnterneti çok kullanan ülkelerden biriyiz"
Acarer, Türkiye'deki aylık internet kullanım oranının 33 saat olduğunu, bu oranın hem Avrupa hem de dünya ortalamasının üstünde yer aldığına işaret etti.
İnsanların sosyal paylaşım sitelerini çok yoğun kullandığının altını çizen Acarer, "40 milyon civarında geniş bant abonemiz var. 36 milyon Facebook, 10 milyon civarında da Twitter abonesi bulunuyor. Birkaç yıl sonra insanların sosyal paylaşım sitelerinde sıkıntı yaşamamaları için altyapının da buna hazır olması gerekir" ifadelerini kullandı.
İş gücü mobile kayıyor
İş gücünün de her geçen gün mobile kaydığını dile getiren Acarer, gelişen teknolojiyle klasik iş yeri anlayışının değişmeye başladığını dile getirdi.
Özellikle bilişim sektöründe ilginç bir süreç yaşandığını anlatan Acarer, şunları söyledi:
"Bir süre sonra iş yerinde bulunmayan sayısı, bulunandan daha fazla olacak. Amerika'da Silikon Vadisi'ndeki firmalarda çalışma odaları, paravanlara bölünmüş masalar ve birçok masanın yanında da katlanmış yataklardan oluşuyor. İnsanların çalışma saatleri bağımsız, işlerini mobil üzerinden gerçekleştiriyorlar."
Acarer, bilişim sektöründe, yazılım alanında mobil çalışanların oranının yüzde 21'den 2 yıl sonra yüzde 31'e çıkacağının öngörüldüğünü aktardı.
Türkiye'nin de mobil iş gücüne uyum sağladığını söyleyen Acarer, "Bugün özellikle bakım, destek işlerinde çalışanların çoğu dükkanını kapattı. Cep telefonundan irtibat kuruyor, iş alıyor, ona göre işlere müdahil oluyor. Yani mobil ortamın olanakları arttıkça, altyapılar geliştikçe mobil işlerin gelişmesi kaçınılmaz oluyor" diye konuştu.