AK Partili vekil: Hac dönemi Mekke ortak yönetilmeli
AK Partili vekil Rıfat Sait, hac zamanı Mekke ve Medine'yi içine alan Hicaz'ın İslam ülkeleri tarafından ortaklaşa idare edilmesi gerektiğini söyledi
Her sene Hac zamanı yaşanan sıkıntılarla anılan Mekke ve Medine için enteresan bir teklif geldi. AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait yaşanan problemlerin çözülmesini için Mekke ve Medine'yi içine alan Hicaz'ın hac zamanında İslam ülkelerinin ortak idaresine bırakılması gerektiğini söyledi. Bu sene hac vazifesini yerine getiren milletvekili, Suudi Arabistan devletinin Hicaz'da gerektiği gibi belediyecilik hizmeti vermediğini savunarak, "Hacca giden bütün Müslümanların yaşadığı ciddi sıkıntılar var. İslamiyet, temizlik esasına dayanır. Fakat Arafat'ta uygun tuvaletler bile yok. Orada temizliğe önem verilmemesinden dolayı insanlarda bulaşıcı bir hastalık görülürse oradaki bütün hacılar bundan etkilenir ve hastalığı da ülkelerine götürür. Ortaya çıkabilecek hastalıkların bütün dünyaya yayılma tehlikesi var" dedi. Hicaz'da hacılara düzgün bir hizmet verilebilmesi için ortak idare olması gerektiğini vurgulayan Sait, "Mukaddes mekanlar olan Mekke ve Medine'nin yönetimi, hac zamanı sadece Suud Devleti'ne bırakılamaz. Buralar, Vatikan gibi olmalıdır. Mekke ve Medine, hac müddetince Türkiye'nin de içinde olduğu İslam ülkelerinin ortak idaresinde olmalıdır. Ben Suud devletinin içişlerine karışmıyorum, sadece mukaddes yerlerin idaresinin hac döneminde, bütün Müslümanlar tarafından yapılması gerektiğini söylüyorum. Her dönemde bir ülke başkan olmalıdır. Böylece oraya temizlik, düzen gelir ve ibadet de güzel bir şekilde yapılır" diye konuştu. Bölgedeki Osmanlı eserlerinin de tehlike altında olduğunu ifade eden Sait, Sultan Abdülhamid'in yaptırdığı tren garı ve caminin bakımsız halde olduğunu kaydetti. Yaşadığı bütün problemleri Suudi Arabistan Büyükelçiliği'ne aktaracağını belirten Sait, tarihi eserlerin korunması konusunda UNESCO'dan yardım istenebileceğini de sözlerine ekledi.
Tarihçi Ekrem Buğra Ekinci: Suudiler önce teklif etti, sonra vazgeçti
İbnüssuud, önce Hicaz'ın ortak komite tarafından idare edilmesi gerektiğini söylemiş, bölgede devlet kurunca vazgeçmiş
Osmanlı parçalandıktan sonra Mekke ve Medine'yi içine alan Hicaz bölgesinin kim tarafından idare edileceği münakaşa konusu olmuştu. Konuyla alakalı görüşlerini aldığımız yazarlarımızdan tarihçi Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci şunları söyledi: "Hicaz, Osmanlı'dan koptuktan sonra Şerif Hüseyin Paşa'nın idaresindeydi. İngiliz desteğiyle Hicaz'a taarruza geçen İbnüssuud, Hicaz'ın Müslümanların bir araya getirdiği komite tarafından idare olunmasını savunuyordu. Fakat 1932 yılında Hicaz'ı da içine alan Suudi Arabistan Krallığı kurulunca bu iddiadan vazgeçti. İran dışında da İslam dünyasında kimsenin sesi çıkmadı. Vekilin bu teklifi yerinde fakat politik realite elverişli değil."