Turizmde iş çok, çalışacak eleman yok
Marmaris'te düzenlenen "İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı"nda işveren ile iş gücünün nasıl buluşturulacağı konuşuldu
Türkiye'nin gözde turizm merkezlerinden Marmaris, Bodrum ve Fethiye'nin yer aldığı Muğla'da, özellikle turizm sektöründe çalıştırılacak personel bulmada sıkıntı yaşanıyor.
Yılda 3 milyondan fazla yabancı turistin tatil için tercih ettiği Muğla bölgesinde turizmciler, istihdam edecek nitelikte ve sayıda eleman bulamamaktan şikayetçi.
İşsizlik oranının Türkiye ortalamasının altında olduğu ilde, iş gücü ile işvereni bir araya getirebilmek için Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından Marmaris'teki bir otelde "İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı" düzenlendi.
İki gün sürecek fuarın açılışına Muğla Valisi Amir Çiçek'in de aralarında bulunduğu yöneticiler, çok sayıda işveren ve başta turizm olmak üzere sektör temsilcileri ile üniversite öğrencileri katıldı.
Vali Çiçek, Muğla'da işsizlikle mücadeleyi etkin bir şekilde yürütülmeye devam ettiklerini söyledi. Muğla'da işsizlik oranının Türkiye ortalamasının altında olduğuna dikkati çeken Çiçek, "İşsizliğin nedenlerine baktığımızda bir eksiğimizi görüyoruz. İşverenlerle iş gücünü buluşturmada yeterli değiliz. İşverene istediği zaman, istediği nitelikte iş gücü sağlamakta bazı eksikliklerimiz var" dedi.
Muğla'da hangi sektörde, hangi nitelikte iş gücüne ihtiyaç olduğunu iyi tespit edip, ikisini bir araya getirmenin yollarını bulmaları gerektiğini vurgulayan Çiçek, düzenlenen fuarın buna ışık tutacağını kaydetti.
Muğla'daki iş gücü açığının, bu buluşmanın sağlanamamasından kaynaklandığını dile getiren Çiçek, "Kısa bir süre önce İŞKUR Müdürlüğümüz bir anket çalışması yaptı. Ankete sonuçlarına göre, Muğla'da özellikle turizm sektöründe çalışacak iş gücüne ihtiyaç var. Otellerde garson gibi iş kollarında açık var. Demek ki bu alanda yeterli iş gücünü yetiştiremiyoruz" diye konuştu.
- Muğla'da işsizlik yüzde 7
Muğla Çalışma ve İş Kurumu Müdürü İlyas Sarıyerli ise Türkiye'de yüzde 9,8 olan işsizliğin, Avrupa Birliği ortalamasının altında olduğunu bildirdi.
Muğla'nın da yaklaşık yüzde 7 işsizlik oranı ile ülke ortalamasının altında bulunduğunu kaydeden Sarıyerli, bu yılın 9 aylık döneminde 6 bin 961 işsizin istihdam edildiğini bildirdi. Sarıyerli, 2013'te yüzde 45'lik işe yerleştirme oranıyla Muğla'nın Türkiye birincisi olduğunu anlattı.
Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal da nitelikli eleman kadar girişimci sayının da yeterli seviyede olmadığına dikkati çekti. Baysal, Japonya'da 6 milyon girişimci sayısının Türkiye'de 1,5 milyon olduğunu dile getirdi.
Üniversite öğrencilerine seslenen Baysal, gençlere okul dışında kalan zamanlarında Marmaris gibi turizm bölgelerine giderek iş gücüne katılmalarını önerdi.
Fuar açılışında istihdama katkı sağlayan işletmelerin temsilcilerine teşekkür plaketi ve takdir belgesi verildi.
Fuar kapsamında aradığı iş gücüyle buluşmak ve istihdam konusunda katılımcılara bilgi vermek amacıyla çok sayıda kurum ve işletme stantlar açtı.
Fuarda insan kaynakları ve istihdamla ilgili çeşitli sunumlar yapılacağı öğrenildi.