Afetlere karşı okul güvenliği tartışıldı
AFAD'ın öncülüğünde okulların afetler karşısında güvenli hale getirilmesi amacıyla düzenlenen toplantıda alınacak kararlar, 2015'te Japonya'da yapılacak 2. Dünya Afet Risk Azaltma 3. Konferansı için önem taşıyacak
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) öncülüğünde okulların afetler karşısında güvenli hale getirilmesi amacıyla Okul Güvenliği Küresel Girişimi kapsamında 17 ülkenin katılımıyla gerçekleşen "Okul Güvenliği" toplantısı İstanbul'da başladı.
Toplantının açılışında konuşan AFAD Strateji Daire Başkanı Halil Afşarata, afetlere karşı riskin azaltılması çalışmasının okullardan başladığını belirterek, uluslararası organizasyonlarda farkındalık yaratıldığını, bu nedenle toplantıda alınacak kararların hayati önem taşıdığını söyledi.
İstanbul, Newyork ve Şangay gibi mega kentlerdeki nüfus yoğunluğunun afetler bakımından da çok büyük riskleri beraberinde getirdiğini ifade eden Afşarata, okulların, çocuklar ve gençler için afetleri önleme kültürünün tam anlamıyla kazanılması gereken yerler olması gerektiğini vurguladı.
Daha güvenli yarınlar için de bugün büyük yatırımların hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Afşarata, "Afetler aynı zamanda uzun vadedeki kalkınma hamlelerini de etkiliyor. AFAD 2009 senesinde kurulduktan sonra önleyici hizmete de çok önem vermeye başladı. Afet riskine maruz kalma sürecini ve bu aşamadaki zafiyeti insan odaklı ele almak istiyoruz. Riski algılamak, buna ekonomik olarak hazır olmak, afete duyarlı bir yaşam kültürü oluşturmak ve afet yaşandığı an bununla mücadele etmek hayati önem taşıyor. AFAD olarak, bu çalışmaların BM şemsiyesi altında standart uygulamalara dönüşmesi için yoğun bir çaba içerisindeyiz" diye konuştu.
- Afet bilgi bankası
Olası afetlere karşı hazır olmak ve afet esnasında zararlarının en aza indirgenmesi için ülkede yaşanan afetlerin verilerinin bulunduğu bilgi bankası kurulduğunu belirten Afşarata, "Geçmiş verilerin analiz edilebilmesi, doğal, teknolojik ve insan kaynaklı olası afetler konusunda mevcut önleyici hizmet çalışmalarının daha da geliştirilmesi için çalışıyoruz. Türkiye olarak iş birliğine çok önem veriyoruz, tecrübelerin paylaşımıyla çok daha hızlı yol katedileceğine inanıyoruz. Toplantıda, 2015'te Japonya'da gerçekleşecek BM toplantısının stratejisini belirliyoruz" ifadelerini kullandı.
Strateji Daire Başkanı Halil Afşarata, AFAD olarak yürütülen "Afete Karşı Türkiye" projesi kapsamında ülke genelinde şu ana kadar 1 milyonu aşkın insanla yüz yüze görüşüldüğünü dile getirerek, vatandaşlara afet öncesi ve sonrasında nelerin yapılacağının anlatıldığını kaydetti.
Ailelerin de bir afet planının bulunması için çaba sarf ettiklerini vurgulayan Afşarata, "İstanbul'da 39 ilçede 39 okul pilot uygulaması başlattık. Afetten en az zararla etkilenmek için bu çalışmayı tüm ülke geneline yaymak istiyoruz" dedi.
- Bu sürecin hızlanması şart
BM Afet Risklerini Azaltma Merkezi (UNISDR) Genel Sekreteri Özel Temsilcisi Margareta Wahlström, güvenli okullar gibi çok önemli bir konudaki çalışmalara öncülük eden Türkiye'nin, uluslararası oluşumların okul güvenliği alanındaki deneyimlerini, güçlerini birleştirmek ve küresel bir ittifak oluşturmak için büyük bir çalışma yürüttüğünü belirtti.
Tüm ülkelerin afetlerin önlenmesi, hazırlık amacıyla okulların güvenliğine yönelik olarak sürdürülebilir nitelikte önemli çalışmalar ve yatırımlar yaptıklarını vurgulayan Wahlström, "Bu toplantıda ülkelerin tecrübelerini dinleyeceğiz ve analiz edeceğiz. Okul güvenliği konusunda alınacak kararlarda gençler de konunun tarafı olarak söz hakkına sahip olmayı, katkıda bulunmayı istiyorlar. Onları da süreçler içinde çalışmalara dahil etmemizi bekliyorlar. Bunu da hep birlikte dikkate almalıyız. Fakat tüm bu süreçlerin hızlanması şart" değerlendirmesinde bulundu.
Wahlström, 2006'da başlatılan ilk küresel çalışmada kamu tesisleri, fiziki altyapı ve okulların gündeme alındığını ifade ederek, "Asya'da 1 milyon okul ve hastaneyi kapsayan bir girişim hayata geçirildi. Tüm bu çalışmalarda amacımız, toplumda bir emniyet ve önleme kültürü yaratabilmektir. Bu toplantıda tüm bu girişimleri hızlandırmayı ve 2015'teki toplantıda BM şemsiyesi altında netleştirmeyi istiyoruz" diye konuştu.
İlk gününde afet yönetim stratejileri görüşüldüğü toplantıda alınacak kararlar 14-18 Mart 2015'te Japonya'da düzenlenecek ve dünya afet yönetim stratejisinin yeniden belirleneceği "2. Dünya Afet Risk Azaltma 3. Konferansı" için önemli bir alt yapı oluşturacak.
UNISDR tarafından Güneydoğu Avrupa Bölgesi liderliği teklif edilen Türkiye, 2015'teki toplantıda lider ülke statüsünde sunum gerçekleştirecek.
UNICEF, UNESCO, Save The Children, Dünya Bankası yetkilerinin de katıldığı ve AFAD'ın öncülüğünde gerçekleştirilen toplantı yarın sona erecek.