Borsacılara kara para operasyonu: 26 gözaltı

Haber Giriş : 05 Temmuz 2006 10:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) manipülasyon yaparak haksız kazanç elde ettikleri öne sürülen, aralarında Fenerbahçeli eski futbolcu Mecnur Çolak, SPK'nın 27 kez borsada işlem yapmasını yasakladığı Yalçın Kaya, işadamları, yasaklı borsa oyuncuları, borsa çalışanları, bazı aracı kurum sahip ve yöneticilerinin de bulunduğu 26 kişi gözaltına alındı.

Dün öğleden sonra başlayan operasyonda bazı borsacılar İMKB çıkışında Mali Şuçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

MANİPULE EDİLEN HİSSELER: Mali Şube ekipleri, bazı borsacıların İMKB'de işlem gören Lio Yağ, Koniteks, Emek Elektrik, Okan Tekstil, Ünal Tarım ve Mert Gıda gibi bazı şirket hisseleri üzerinde manipulasyon yaptığı, hisselerin değerlerini suni olarak değiştirip, kendilerine haksız kazanç sağladıkları iddiasıyla operasyon başlattı. İsim ve adresleri önceden belirlenen, aralarında yasaklı borsa oyuncusu, broker ve aracı kurum sahibiplerinin de bulunduğu 1'i kadın 26 kişi gözaltına alındı. Adana'da gözaltına alınan Koniteks'in yönetim kurulu üyeleri de sorgulanmak üzere İstanbul'a getirildi. Emniyet Müdürlüğü'nden üst düzey bir yetkili, "Keriz Silkeleme" adıyla bilinen işlemle küçük yatırımcıların dolandırıldığını belirterek, "Operasyonun sürüyor. Manipülatörler bazı gazetecilerle anlaşıp yorum da yazdırmışlar. Bu kişilerin de ifadelerine başvurulacak" dedi.

BAKAN TALİMATI MI: Mali Suçlar Araştırma Kurulu'nun (MASAK) da devreye girdiği operasyon dün akşam saatlerinde duyulunca, borsacılar arasında tedirginlik yarattı. Mecnur Çolak ve Yalçın Kaya'nın ismini duyduklarında, "Sıradan bir iş" diye tepki veren borsacılar, daha sonra gözaltına alınan, hatta bazılarına da ulaşılmaya çalışılan diğer isimleri duydukça farklı yorumlar yaptı. Operasyonu öğrenen bazı borsacılar, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, piyasalardaki dalgalanmayı yorumlarken bazı yerli yatırımcılara yüklenmişti. Unakıtan, "Ben yapacağımı bilirim" diyerek, yerli piyasa oyuncularına gözdağı vermişti.

BORSACILAR YAKINDAN TANIYOR: Gözaltına alınanlar arasında borsacıların yakından tanıdığı Mecnur Çolak, Yalçın Kaya, Mehmet Tahir Görpeoğlu, Mustafa Görpeoğlu, Cihan Sütşurup, Murat İlgeç gibi haklarında defalarca suç duyurusu yapılmış isimler de bulunuyor. Bu kişilerin dışında gözaltına alınan Halit Kadir Acartürk K Yatırım, Erhan Yılmaz ise Universal Menkul Değerler'in ortakları arasında. Gözaltına alınan diğer isimler ise Haldun Aygün, Refik Alsancak, Ayşegül Tuncer, Sinan İyik, Mehmet Zeki Erdem, Sefer Emanet, Can Dilmener, Ferik Aycan, Ahmet Yavuzkoç, Behçet Erdem, Tanju Kambur, Mehmet Veysel Keskin, Hasan Ütebay, Ömer Bölükbaşıoğlu, Sezgin Ayık, Hakan Buharoğlu, Hakan Işın ve Ahmet Özgür.

Borsacılardan yorum: 'Öttürmek' için aldılar

İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) şok etkisi yaratan ve ihbar üzerine Maliye Bakanlığı'nca Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) başlattığı operasyonu bazı borsacılar tarafından "öttürme operasyonu" diye nitelendi. Borsacılar, gözaltına alınanların çoğunluğunun işlem yasaklısı olduğuna dikkat çekerek, bunlar arasından küçük tehditlerle birilerinin, karşı tarafı kolaylıkla ele verebileceğine dikkat çektiler.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber