Eczacılardan ilaç tasarrufuna eleştiri

Haber Giriş : 12 Temmuz 2006 16:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Mehmet Domaç, "maliyet dezavantajı" nedeniyle 119 kalem ilaçta tasarrufa giden Maliye Bakanlığı'nı eleştirerek ?Hastalık maliyetleri daha da artacak? dedi.

Mehmet Domaç TEB'de düzenlediği basın toplantısında, bedeli ödenecek ilaçlar listesinden çıkarılan ilaçların 45 gün geçmeden yeni bir alt-üst oluşu beraberinde getirdiğini belirtti. Tasarruf adı altında yapılan bu uygulamaların vatandaşı sıkıntıya soktuğunu anlatan Domaç, ilaç bedelini ödememek üzere alındığı düşünülen önlemlerin daha sonrasında sağlık hizmeti ve ilaç alımında çok daha büyük ödemelere ve hastalıkların daha ciddi boyutlara ulaşmasına neden olacağını açıkladı. Domaç, "Obezite hastalığının tedavisi geri ödeme listesinden çıkarılırsa bu ileride kronikleşen diyabet, kalp-damar hastalıklarına neden olur. Bu hastalıkların tedavisini ömrünüz boyunca yapmak durumunda kalırsınız ki bu pek çok hastalık için böyle. Yani hastalık maliyetleri daha da artacak" dedi.

Listede hiç vitamin bulunmadığını da ifade eden Domaç, bazı kişilerin vitamin kullanmasının şart olduğunu anlattı.

"Biz sağlığa ödenen parayı harcama değil yatırım olarak görüyoruz" diyen Domaç, hazırlanan tebliğ için kendilerinden görüş alınmadığına dikkat çekti.

112 MİLYON YTL'LİK İLAÇ STOKU ELDE KALDI

Domaç, "Sorunun bir başka yanı ise üretilerek piyasaya sürülmüş ilaçların durumudur. Oluşan bu ve benzeri durumlarda, üreticinin, depocunun ve eczacının stokları nedeni ile gördükleri zararın 3 aylık bir geçiş süreci verilerek muhakkak ortadan kaldırılması gerekmektedir. Şöyle ki şu anda üreticide 20 milyon YTL, depocuda 37 milyon YTL ve eczacılarda 55 milyon YTL değerinde ilaç stoku bulunmaktadır. Bu tür uygulamaların toplu davalarla karşılaşmaması için alanın uzmanları ve bilimsel kuruluşları ile konsensüs içerisinde yürütülmesi ciddi yararlar sağlayacaktır" diye konuştu.

KANSER İLACINDA ÜRETİCİ ARANIYOR

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Domaç, Sağlık Bakanlığı'nın kendilerine, Türkiye'de sık bulunmayan ilaçları toplu getirme izni verdiğini belirtirken, uygun fiyata kanser ilacı verebilecek bir üretici bulmaları durumunda, bu ilaçta bundan böyle sıkıntı yaşanmayacağını anlattı.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber