Alkollü içki denetimi yüzde 15 arttı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yapılan alkollü içki denetim sayısı 2014 yılında geçen yıla göre yüzde 15 artarak 273 bine ulaştı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Aralık 2014 11:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Alkollü içki denetimi yüzde 15 arttı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, son 13 günde 11 bin içki denetimi gerçekleştirildi.

Uygun olmayan şartlarda satış yapan işletmelere 6 bin 651 lira ile 13 bin 304 lira arasında ceza uygulandı.

Yeni yıl nedeniyle içki denetimlerine ağırlık veren bakanlık, kaçak içki satışı ve alkol kaynaklı zehirlenme durumlarının değerlendirilmesi, alkollü içkilerin üretimi, ithalatı, piyasaya arzı, izlenebilirliği ve denetimine ilişkin alınacak tedbirler ve işbirliği konularında il müdürlüklerini uyardı.

Bu kapsamda başta turizm bölgeleri ve büyük şehirler olmak üzere ülke genelinde 81 ilde yaklaşık 273 bin alkollü içki denetimi yapıldı. Denetimlerde alınan bin 157 numunenin 259'u olumsuz çıktı. Analizlerde şüphe duyulan içkilerde alkol oranı, etil alkol miktarı, gözle görülür yabancı madde, metanol tayini, şeker analizi, toplam asit miktarı gibi değerlere bakıldı.

Alkollü içki üretimi, satışı ve toplu tüketimi yapılan iş yerlerine yönelik denetimlerin geçen yıla göre yüzde 15 artırıldığı belirtilen açıklamada, "Yurt dışından içki girişlerinin daha sıkı kontrolü amacıyla alkollü içkiler için ihtisas gümrükleri doğrultusunda uygulamalar devam ediyor. Bakanlık, alkollü içki üreten yerlerin kayıtlarını Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi'nde güncelleyerek yapılan tüm işlemleri dijital ortamda takip ediyor'' ifadeleri kullanıldı.

Sahte içki nasıl anlaşılır?

İçkinin sahte veya kaçak olduğunun nasıl anlaşılacağına ilişkin bilgi verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''İçkinin sahte veya kaçak olduğunu anlamakta kokusu, rengi ve tadı fikir vermeyeceği için tüketicinin ürün satın alırken ambalaj üzerindeki etiket bilgilerine, bakanlık kayıt numarasına ve TAPDK bandrolüne dikkat etmesi önem taşıyor. Yılbaşında gidilecek eğlence mekanları konusunda seçici olunması ve şüpheli durumlarda, Alo Gıda 174 Hattı aranarak ihbarda bulunulması gerekiyor.''

Muhabir: Ayşenur Sağlam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber