Her Sultan İstanbul'un bir tepesine cami yaptırmıştı

Eskiden beri hep söylenir İstanbul 7 tepe diye. Şarkısı bile yapılmış... Ve her bir tepede ihtişamlı bir cami bulunuyor.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 10 Ocak 2015 10:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Her Sultan İstanbul'un bir tepesine cami yaptırmıştı

Birine 'İstanbul'daki 7 tepeyi say' denildiğinde, ilk Çamlıca tepesi aklına gelir. Oysaki Çamlıca, o dönemde İstanbul değildi. Roma İmparatoru Konstantin, o dönemde gökyüzünde güneş, ay ve 5 gezegenin olduğu gerçeğinden hareketle kenti, 7 tepe üzerine kurdu. Roma gibi Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu da 7 tepeli kentin sınırlarını korudu ve üzerine görkemli yapılarını dikti. Peki bu tepeler nerede?

Beyazıt Tepesi

'Beyazıt Tepesi' olarak bilinen bu tepede, şu anda İstanbul Üniversitesi'nin merkez binası olan eski Harbiye Nezareti bulunuyor. Tepenin güneyinde Beyazıt Camii, kuzeyinde ise meşhur Süleymaniye Camii, suriçindeki bu tepeyi çevreliyor. Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1557 yılları arasında Mimar Sinan tarafından inşa edildi. Caminin 4 minaresi bulunuyor. Bunun nedeni Kanuni'nin İstanbul'un fethinden sonraki dördüncü padişah olmasının işareti.

Kocamustafapaşa Tepesi

Kocamustafapaşa Tepesi, Aksaray semtinden surlara ve Marmara sahiline kadar uzanan bölgeden oluşuyor. Bu tepe üç yükseltisiyle adeta bir üçgene benzemektedir. Topkapı, Aksaray ve Yedikule, bu üçgeni oluşturan bölgelerdir. Osmanlı döneminde buraya Haseki Külliyesi ve imareti, Haseki Sultan Camisi ve Bayrampaşa mescidi yapılmıştır. Haseki Camii, Kanuni Sultan Süleyman tarafından eşi Haseki Hürrem Sultan için 1538-1551 arasında tamamlanmıştır. Tek minareli caminin mimarı "Mimarı Sinan"dır.

Çamlıca Tepesi

Çamlıca, İstanbul'un Anadolu yakasındaki ilçelerinden Üsküdar'daki 260 metrelik bir tepenin üzerinde yer almaktadır. Fikir projesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ait olan ve yapımına 18 ay önce başlanan Çamlıca Camii'nin büyük kısmı tamamlandı. İstanbul'un her yerinden görülebilecek şekilde dizayn edilen yapı, bittiğinde Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi olacak. Çamlıca Camii, 50 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği şekilde planlandı. 2016 yılının Kadir gecesinde açılacak cami, 6 minareli olarak inşa ediliyor.

Yavuz Selim Tepesi

Üzerinde Sultan Selim Camii bulunan 'Sultan Selim Tepesi'nin yüksekliği 74 metredir. Yavuz Selim Camii, 1522 yılında Yavuz Sultan Selim Han tarafından yaptırıldı. Mihrabı çeviren çinilerin güzelliği sadece bu camide görülür. Pencereler ve kapılarda yer alan oymacılık sanatı mükemmeldir. Yavuz Selim Tepesi'ni Edirnekapı Tepesi'nden ayıran ise Haliç sahilinden yukarıya uzanan vadidir.

Edirnekapı Tepesi

Tepe, Edirnekapı ve Ayvansaray mahallelerinin üzerinde kurulmuş, aynı zamanda şehrin batı surlarını taşıyor. Edirnekapı Tepesi üzerinde Mihrimah Sultan Camiİ, Tekfur Sarayı ve Kariye Müzesi bulunuyor. Mihrimah Sultan Camii, Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan adına, 1562-1565 yılları arasında Mimar Sinan tarafından yapıldı. Mimar Sinan'ın Mihrimah Sultan için yaptığı iki camiden biri bu tepede, diğer cami ise Üsküdar'da bulunuyor.

Sarayburnu Tepesi

Sarayburnu Tepesi, kuzeyinde Sirkeci'den güneyinde Kadırga Limanı'na kadar uzanır. Tepenin en önemli eserlerinden biri olan Sultanahmet Camii, Mimar Sedefkar Mehmet Ağa'nın inşa ettiği bir şaheser. 1. Ahmed tarafından yaptırılan cami Türkiye'de 6 minaresi olan 4 camiden biri.

ÇEMBERLİTAŞ TEPESİ

Tepe, Sarayburnu ile doğuda, Babıali'den Eminönü Yeni Cami'ye kadar uzanan oldukça derin bir vadi ile ayrılıyor. Tepede yer alan Nuruosmaniye Camii, Kapalıçarşı girişinde yer alıyor. Cami, 1. Mahmut Han tarafından 1748-1755 yıllarında inşa edildi.

FATİH TEPESİ

Üzerinde Fatih Camii bulunan 'Fatih Tepesi', güneyde Aksaray'a doğru, kuzeydeise Haliç sahiline uzanır. Bu tepeyi Yavuz Selim Tepesi'nden ayıran ise üzerinde Gül Camii bulunan küçük bir vadidir. Fatih Camii, 1470 yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırıldı.

GİZEM DUMAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber