Erdoğan'lı Kabine iki gün sonra toplanıyor

Halkoyuyla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 gün sonra Bakanlar Kurulu'nu toplayacak. Toplantıda ele alınacak konular arasında paralel yapıyla mücadele, çözüm süreci ve İslamofobi'ye karşı alınacak önlemler yer alıyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 17 Ocak 2015 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Erdoğan'lı Kabine iki gün sonra toplanıyor

Mahmut GÜRER - Hakkı KURBAN

Bakanlar Kurulu'nun 19 Ocak Pazartesi günü gerçekleştireceği toplantı, milletin oylarıyla seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanacak. Bakanlar Kurulu'nun gündemine ilişkin hazırlıklar Cumhurbaşkanlığı yetkilileri ile Başbakanlık arasında sürerken, toplantıya kabine üyelerinin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ve Erdoğan'ın bazı danışmanlarının da katılması bekleniyor.

BEŞTEPE'DE İLK TOPLANTI

Toplantıda Erdoğan'ın kamuoyuna açıklama yapıp yapmayacağı merak edilirken, alınan kararları Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın açıklaması planlanıyor. Erdoğan başkanlığında, yoğun bir gündemle gerçekleştirilecek toplantıda, Bakanlar Kurulu'nun Beştepe'de toplanmasına ilişkin prensipler ve Erdoğan'ın kabineyi hangi aralıklarla toplantıya çağıracağı gibi konular da masaya yatırılacak.

Bakanlar Kurulu'nda Kırmızı Kitap olarak da bilinen "Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi"ne giren "paralel yapı" ile mücadele, çözüm süreci, Suriye, IŞİD'le mücadele ve Ortadoğu'daki diğer gelişmeler, Türkiye'ye yönelik algı operasyonları ve İslamofobi'ye karşı uluslararası alanda alınacak önlemlerin ayrıntılı biçimde ele alınması öngörülüyor. Ayrıca, Türkiye'nin G20 Dönem Başkanlığı ve yatırımların yanısıra, savunma sanayiindeki son gelişmelerin ele alınması bekleniyor.

KURULU TOPLAMAK YASAL HAKKI

Erdoğan'ın Bakanlar Kurulu'nu toplama yetkisi Anayasa'nın 104. maddesine dayanıyor. Erdoğan halkın oylarıyla seçilmiş Cumhurbaşkanı olduğu için, iktidar kaynağını TBMM'den değil, kendisini doğrudan seçen millet alıyor, devletin ve icranın başı olmasının yanı sıra doğrudan milleti de temsil ediyor. Bu durumda Erdoğan Pazartesi günü gerçekleşecek Bakanlar Kurulu'na da millet adına da, başkanlık etmiş olacak.

Daha önce 5 isim uyguladı

Erdoğan'dan önce parlamento tarafından seçilen 5 eski Cumhurbaşkanı Bakanlar Kurulu'nu toplantıya çağırdı. Turgut Özal 7 defa, Kenan Evren 4, Cemal Gürsel, 6'ncı Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk ve 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel 2'şer kez toplantıya çağırdı.

SİSTEM ANAYASAL ZEMİNE OTURTULMALI

Bakanlar Kurulu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında yapacağı toplantıyı AKŞAM'a değerlendiren Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölüm Başkanı ve Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fevzi Demir, Cumhurbaşkanı'nın gerektiğinde Bakanlar Kurulu'nu toplamasının, Anayasa ile kendisine tanınmış bir yetki olduğunu ve bu yetkinin Cumhurbaşkanı'nın takdirinde istendiği zaman kullanılabileceğini söyledi. Prof. Dr. Demir'in konuya ilişkin açıklaması şöyle: "Cumhurbaşkanı'nın halk oyuyla seçilmesiyle birlikte Türkiye, hukuki açıdan yarı başkanlık sistemine adım atmıştır. Yapılması gereken, ortaya çıkan hukuki bu durumun Anayasa'da değişiklik yapılarak Anayasal zemine de kavuşturulmasıdır. Halkın seçtiği Cumhurbaşkanı'nın, siyasal anlamda gücü ve millete karşı sorumluluğu da artmıştır. Cumhurbaşkanı'nın gerektiğinde Bakanlar Kurulu'nu toplaması, Anayasa ile kendisine tanınmış bir yetkidir. Cumhurbaşkanı bu hakkı, takdir yetkisi kapsamında istediği zaman kullanabilir."

'Sınırsız özgürlük yoktur'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Paris'teki saldırının ardından Hz. Muhammed karikatürüne kapağında yer veren Charlie Hebdo dergisine sert tepki gösterdi. Erdoğan, "Bunu maalesef özgürlük denmez buna, buna başkasının özgürlük alanının sınırları içerisine girerek orada terör estirmek denir. Tahrik de bir suçtur. Bunların yaptığı nefret oluşturmaktır, ırkçılıktır" dedi. Charlie Hebdo'nun son sayısından alıntılar yapan Türk basınını da sert ifadelerle eleştiren Erdoğan, "Sen böyle yaparak tahriki davet ediyorsun. Bunun kapısını sen açıyorsun" değerlendirmesini yaptı.

MÜSLÜMANLAR HEDEF GÖSTERİLİYOR

Müslümanlara yönelik saldırılar, Filistin'de Libya'da Mısır'da Myanmar'da aynı şekilde devam ediyor. Aksi yöndeki en ufak bir olay dahi büyütülerek tüm Müslümanlar töhmet altında bırakılıyor. Bizim dinimizde terörün yeri yok. Yaşananlar Müslümanlara fatura edilemez. Provokatif yayınları ile nam salmış bir dergiyi, Papa da lanetliyor. Buna malesef özgürlük denmez buna, buna başkasının özgürlük alanının sınırları içerisine girerek orada terör estirmek denir. Bunu da bilmeniz lazım. Sınırsız özgürlük yoktur. Düşünce özgürlüğünün de bir sınırı vardır. Benim özgürlük alanıma geldiğinde orada duracaksın ki benden de saygı göresin.

MİLLETİ TAHRİKE DAVET EDİYORSUN

Ülkemizde de bazı yayın organları aynen alıntı yapmak suretiyle kendi köşelerine başlıklarına Peygamberimize hakareti çekiyor. Gerektiğinde sen bu ülkenin yüzde 99'u Müslüman diyorsun. Sen böyle yaparak tahriki davet ediyorsun.

MERKEZ BANKASI, NEYi BEKLiYORSUN?

Bu faiz lobisi son zamanlarda "reel yatırımdan çok daha kolay nasıl para kazanılır veya paradan para nasıl kazanılır" buna doğru gidiyor. Hal böyleylek bizim Merkez Bankamız hala olduğu yerde. Düşürmüyor... Yahu neyi bekliyorsun. Ey Merkez Bankası daha neyi bekliyorsun? Şimdi diyebilirler "Merkez Bankası bağımsızdır", bende bağımsızım. Cumhurun sesi olarak bunu söylemek durumundayım, gerekirse çağırıp bunu otrup konuşacağız. Bu iş böyle yürümez.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber