Kamu arazileri turizm yatırımlarına tahsis ediliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Temmuz 2006 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kültür ve Turizm Bakanligi, kamu tasinmazlarinin turizm yatirimlarina tahsisi için yönetmelik hazirladi. Yönetmelik ile yatirimin en fazla binde besine ulasan oranda kullanim bedeliyle kamuya ait turistik alanlar özel sektöre 75 yila kadar varan sürelerde tahsis edilecek.

-Yatirimci lehine özel alanlarda kamulastirma da yapilabilecek. Turizm yatirimi için araziler yabanciya tahsis edilebilecek. Orman arazileri de kapsama girecek. Tahsis yapilan sirketler bu arazileri baskalarina kiralayabilecek.

ANKARA(ANKA)-Kültür ve Turizm Bakanligi, kamu tasinmazlarinin turizm yatirimlarina tahsisine yeni düzenleme getirdi. Yatirimin en fazla binde besine ulasan oranda kullanim bedeli ile kamuya ait alanlar özel sektöre 75 yila kadar varan sürelerde tahsis edilecek. Yatirimci lehine olmak üzere, özel alanlarda kamulastirma da yapilabilecek. Turizm yatirimi için araziler yabanciya tahsis edilebilecek. Orman arazileri de kapsama girecek. Tahsis yapilan sirketler bu arazileri baskalarina kiralayabilecek.

Kamu Tasinmazlarinin Turizm Yatirimlarina Tahsisi Hakkinda Yönetmelik Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi. Buna göre; kültür ve turizm koruma ve gelisim bölgeleri ile turizm merkezleri içinde ve disindaki kamu tasinmazlarindan tarihi, kültürel ve dogal degerler, turizm potansiyeli, altyapi kolayligi, sektörel kalkinma, planli gelisme, turizm çesitliligi, mahalli özellikler gibi nedenlerle öncelikle turizm amaçli degerlendirilmesinde yarar görülenler Bakanlikça saptanacak. Mülkiyet durumlari belirlenecek. Kadastro çalismasi yapilmamis ise öncelikle yaptirilacak. Imar planlari yapilmamissa yapilacak ve Kültür ve Turizm Bakanligi'nca onaylanacak.

Kültür ve turizm koruma ve gelisim bölgesi ve turizm merkezi disindaki alanlarin Bakanligin tasarrufuna alinmasindan sonra imar planlari ilgili kuruma onay için sunulacak.

Kültür ve turizm koruma ve gelisim bölgeleri ile turizm merkezlerinde, kamu kurum ve kuruluslarina ait turizm, egitim ve dinlenme amaçli tesisler ile araziler üzerindeki tahsisler, Bakanligin teklifi ve Maliye Bakanligi'nin uygun görüsü üzerine, tahsisi yapan idarece kaldirilacak ve tasarruf haklari Turizm Bakanligi'na verilecek.

TURIZM BÖLGESI OLMASA DA TAHSIS

Kültür ve turizm koruma ve gelisim bölgesi, alt bölgesi ve turizm merkezleri disindaki hazine tasinmazlari da yatirim için tahsis edilebilecek.

Kültür ve turizm koruma ve gelisim bölgeleri ile turizm merkezleri içinde Bakanligin tasarrufuna alinmasina karar verilen özel mülkiyete tabi tasinmazlar Bakanlik tarafindan kamulastirilarak Hazine adina tapuya tescil edilecek.

Kültür ve turizm koruma ve gelisim bölgeleri ile turizm merkezleri içinde kalan özel mülkiyete tabi tasinmazlarin turizm yatirimlarina tahsisi amaciyla, acele kamulastirma yapilabilecek.

YATIRIMCI LEHINE KAMULASTIRMA

Kültür ve turizm koruma ve gelisim bölgeleri ile turizm merkezleri içinde kalan, kamuya ait olan tasinmazlar ile bedeli Bakanlik bütçesinden karsilanmak suretiyle kamulastirilarak Hazine adina tescil edilen tasinmazlar üzerinde sözlesmesinde belirtilen süre kadar yatirimcilar lehine bedeli karsiliginda irtifak hakki tesis edilecek. Kamulastirma bedeli yatirimci tarafindan karsilanarak Hazine adina tescil edilen tasinmazlar üzerinde ise, yatirimci lehine kamulastirilan kisma isabet eden toplam yatirim maliyeti bedelinin on binde bes oraninda bedelle bagimsiz ve sürekli nitelikli üst haklari da dahil olmak üzere irtifak hakki kurulacak.

YABANCIYA DA AÇIK

Bakanlik tarafindan tahsis edilen araziler ilanla girisimcilere duyurulacak. Tahsis edilen bölgede yapacagi yatirimin maliyetinin yüzde 5'i oraninda teminat mektubu, bölgedeki sosyal ve teknik altyapi hizmetlerine katki saglamak konusunda garanti veren girisimciler, arazi için basvuruda bulunabilecek. Girisimci, yabanci uyruklu gerçek veya tüzel kisi olabilecek.

Bakanlik, girisimci basvurusunu sirketin mali yeterliligine ve sektör deneyimine göre degerlendirecek. Tek basvuru halinde sosyal ve teknik altyapiya katilim payi istenmeyebilecek. Birden fazla basvuru varsa, sosyal ve teknik altyapiya katilim payi için müzakere gerçeklestirilecek. En yüksek payi veren seçilecek ve bu girisimciye ön izin verilecek.

Ana yatirimcilara yapilacak tahsisler, hem mali yeterlilik hem de sektörde deneyimlilik bakimindan degerlendirilecek. Degerlendirme sonucunda yeterli görülen ana yatirimcilar arasinda kullanim süresinin azaltimi yönünde yapilan müzakerede en az kullanim süresini teklif eden ana yatirimci Bakanlikça Bakanlar Kurulunun onayina sunulacak.

DUYURU OLMADAN 25 BIN METREKARE EK TAHSIS

Belirlenen niteliklerdeki kamu tasinmazlari; özel mülkiyete veya tahsisli yatirimlara, duyuru sarti aranmaksizin, tahsise iliskin diger hususlarin da saglanmasi ve hisseli parsel tesekkül ettirilmemek sarti ile ek alan olarak tahsis edilebilecek. Ek alanlar ana parsele dogrudan bitisik parsellerden verilebilecek. Arada yol veya dere gibi ayirici engellerin bulunmasi durumunda ek alan verilemeyecek. Ek alanlarin toplami, özel mülkiyete veya ilk yapilan kesin tahsise konu tasinmazin toplam yüzölçümünün üçte birini ve toplam 25 bin metrekareyi geçemeyecek. Ek tahsis kapsamina sunlar girecek:

- Küçük ölçekli planlardan büyük ölçekli planlara geçiste ölçegin gerektirdigi farkliliklardan dogan ilave bitisik alanlar.

- Arazinin topografik durumu, zemin yapisi, bitki örtüsü gibi çesitli kisitlilik nedenleriyle insa edilecek tesis türünün ve sinifinin gerektirdigi sartlarin saglanamamasi halinde meydana gelen olumsuzlugun giderilmesine imkan verilecek ilave bitisik alanlar.

- Uygulama imar planinin yapimi asamasinda geçirilen kiyi kenar çizgisi nedeni ile küçülen imar parselinin, ilanda belirtilen yatak kapasitesi ve büyüklüge çikarilmasi için gerekli ilave bitisik alanlar.

- Imar parseli bütünlügünün olusturulmasi ve uygulama imar planlarinda öngörülen kapasitenin elde edilebilmesi bakimindan, imar parseli içinde kalan alanlar.

Yine duyuru sarti aranmaksizin, mekanik tesis hatti için de tahsis gerçeklestirilebilecek.

Tüm tahsis islemlerinde yetkili olmak üzere bir Arazi Tahsis Komisyonu kurulacak. Komisyonun basinda Kültür ve Turizm Bakanligi Yatirim ve Isletmeler Genel Müdürlügünden sorumlu Müstesar Yardimcisi bulunacak.

DÖRT YILA KADAR ÖN IZIN

Onayli uygulama imar plani bulunmayan alanlarda girisimciye harita ve plan çalismalari, tasdik islemleri, turizm amaçli anonim sirket kurulmasi ve diger islemlerin yapilmasi için alti ayi geçmemek üzere bedeli karsiliginda ön izin verilecek. Onayli uygulama imar plani bulunan alanlarda, girisimciye en fazla dört ay ön izin süresi verilecek. Ön izin süreleri, imar plani olmayan yerler için altisar aylik, imar plani olan yerler için dörder aylik dönemler halinde ve bedeli karsiliginda en fazla üç kez uzatilabilecek.

Ana yatirimciya ise bir yil ön izin süresi verilecek, bu süre birer yillik dönemler halinde ve bedeli karsiliginda en fazla üç kez uzatilabilecek.

Girisimci, ön izin süresi içerisinde; imar plani yapimi, tapu kadastro islemleri, anonim sirket kurma, turizm yatirimi belgesi veya ana turizm yatirimi belgesini alma islerini tamamlayacak. Tüm turizm bölgesi için ana yatirimciya ön izin verilmesi halinde bunlara ek olarak yatirim programlari da sunulacak.

75 YILA KADAR TAHSIS

Söz konusu yükümlülükleri yerine getirenlere kesin tahsis gerçeklestirilecek. Girisimcilere, Komisyon karari ile 49 yila kadar; ana yatirimcilara ise 75 yila kadar tahsis yapilabilecek.

Yatirimin duyuruda belirtilen sürede tamamlanmasi zorunlu olacak, ancak, yatirimcinin kendi kusurundan kaynaklanmayan sebeplerle yatirimin tamamlanamamasi halinde, yatirimcilara baslangiçta öngörülen yatirim süresini geçmemek kaydiyla ek süre verilebilecek. Bu ek süre içerisinde yatirimin tamamlanmamasi halinde tahsis iptal edilecek ve teminat mektubu nakde çevrilerek Hazineye irat kaydedilecek. Bu durumda arazi üzerindeki her tür yapi ve tesisler bedelsiz olarak Hazine'ye intikal edecek. Yatirimci, bunlar için herhangi bir hak ve bedel talep edemeyecek. Mücbir sebep ya da kamu sorumlulugu halinde ise taminet mektuplari aliciya iade edilecek.

KAMUDAN AL BASKASINA KIRALA

Ana yatirimciya tahsis edilen alanlarda planlar ile olusan parseller içinde yer alan her türlü bina, tesis ve bagimsiz bölümler veya diger alanlar tahsis sözlesmesinde öngörülmüs olmak ve tahsis süresini asmamak kosuluyla üçüncü sahislara kiralanabilecek, islettirilebilecek veya bu bölümler üzerinde ana yatirimci lehine tesis edilen bagimsiz ve sürekli nitelikli üst hakki ya da kullanma izni devredilebilecek.

Ana yatirimcinin tahsisi iptal edildiginde, kiralama veya devir yapilan alt yatirimcinin haklari korunacak. Bir baska ana yatirimcinin bulunamamasi halinde Bakanlik imar parselleri bazinda alt yatirimcilarin tahsisini devam ettirecek.

Tahsisler, kiralama, irtifak hakki veya kullanim izni sikelerinde olabilecek.

YATIRIMIN BINDE BESI BEDELINE TAHSIS

Yillik ön izin bedeli; toplam yatirim maliyetinin binde biri olacak.

Ancak bu bedel, Tesvik Kanunu kapsaminda kalan illerde yapilacak yatirimlar için yüzde elli indirimli uygulanacak.

Kesin tahsisi yapilan tasinmazlarin ilk yil kullanim bedeli, toplam yatirim maliyetinin binde besi olacak. Termal ve kis turizmi amaçli tahsislerde bu oran, toplam yatirim maliyetinin binde iki buçugu sayilacak. Bu bedeller de Tesvik Kanunu kapsamindaki illerde yüzde 50 indirilecek. Ilk yildan sonra, kullanim bedelinde, yillik TÜFE oraninda artis yapilacak. Bu bedel, kullanima konu tesisin o yildaki birim fiyatlara göre hesaplanan toplam yatirim maliyetinden, tesisin yasina göre her yil için yüzde iki yipranma payi düsüldükten sonra bulunacak bakiye degerin binde besinden; termal ve kis turizmi amaçli tahsislerde binde iki buçugundan az olamayacak. Burada da yine tesvikli illerde yüzde 50 indirim söz konusu olacak. Tesisin isletmeye açilmasindan sonra toplam yillik isletme hasilati üzerinden Hazinece en fazla yüzde bir olmak üzere degisen oranlarda pay alinacak.

ORMAN ARAZISI DE TAHSIS EDILECEK

Tahsis edilen tasinmazin orman arazisi olabilecek. Bu durumda, bir defaya mahsus olmak üzere Orman Köylüleri Kalkindirma Geliri alinacak.

Bu gelir, proje toplam bedelinin orman sahasina isabet eden kisminin yüzde üçü olacak.

Kullanim bedellerinin iki yil üst üste ve yatirimciya ödeme için verilecek 30 günlük süre içinde ödenmemesi halinde kesin tahsis ve tapuya tescil edilen irtifak hakki iptal edilerek hak tapudan terkin edilecek. Bu durumda arazi üzerindeki her tür yapi ve tesis bedelsiz olarak Hazineye intikal edecek. Yatirimci, bunlar için herhangi bir hak ve bedel talep edemeyecek.

Bakanliga tahsis edilen tasinmazlar ve üzerindeki yapilar da gerçek ve tüzel kisilere Bakanlikça tahsis edilebilecek.

TAHSISE UZATMA

Bakanlikça; amacina uygun kullanimin devami sartiyla, tahsis sözlesmesinin süresi, kullanim bedeli ve hasilat payi alinmak suretiyle uzatilabilecek. Aksi halde, tahsise konu tasinmazin üzerinde bulunan yapi, tesis ve müstemilati ile birlikte herhangi bir bedel ödenmeden Hazineye intikal edecek.

Kesin tahsis süresi sona eren kamu tasinmazi ile Hazineye intikal eden üzerindeki yapi, tesis ve müstemilati, Bakanlikça; günün kosullarina göre belirlenecek sartlarla, yeni girisimcilere bu Yönetmelige göre tahsis edilebilecek.

BEDELSIZ TAHSIS

Kültür turizm koruma ve gelisim bölgeleri ve turizm merkezlerinde turistik tesislerin atik su aritma tesisi ve kati atik tesisleri ve diger altyapi hizmetlerini yürütmek üzere kamu kuruluslari ile mahalli idarelerin kurmus olduklari birliklere ilansiz ve bedelsiz arazi tahsis edilebilecek. Bu tahsis; bölgede faaliyet sürdüren sirketler veya mahalli idarelerin kurmus olduklari sirketler için tasinmazin emlak vergi degerinin yüzde birinden az olmamak üzere Komisyonca belirlenecek bedel üzerinden yapilacak.

Ihalelerden yasakli olanlara tahsis yapilmayacak. Kültür ve turizm koruma ve gelisim bölgeleri, kültür ve turizm gelisim bölgeleri alt bölgeleri ve turizm merkezleri ile bunlarin disindaki alanlarda bulunan tasinmazlar hakkinda diger kamu kuruluslarinca verilen izinler ile yapilan kiralama, tahsis, irtifak hakki ve kullanma haklarina iliskin islemler tahsisi yapan kurum tarafindan yürütülecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber