İlkokul mezunlarının devlet memuru olma umudu...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Temmuz 2006 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay, ilkokul, ilköğretim okulu ve orta okul mezunlarının da Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) girmesi için açtığı davada Hukukun Egemenliği Derneği'ni haklı buldu. Danıştay, Başbakanlık ve ÖSYM'den savunma istedi.

Hukukun Egemenliği Derneği Genel Başkanı avukat Erdem Akyüz, KPSS sınavlarına katılmaya sınırlama getirilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi. Hukukun Egemenliği Derneği, KPSS, ilkokul, ilköğretim okulu ve orta okul mezunlarının da girebilmesi için Danıştay'a dava açtı. Talebi inceleyen Danıştay, karar öncesi davalı konumda bulunan Başbakanlık, Devlet Personel Dairesi Başkanlığı ve bağlı bulunduğu Devlet Bakanlığı ile ÖSYM'den savunma istedi. Danıştay, söz konusu kurumlardan gelecek savunmalar üzerine kararı açıklayacak. Danıştay uygulamaya ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verirse ilkokul, ilköğretim okulu ve orta okul mezunlarına da KPSS sınavına girme ve devlet memuru olma yolu açılacak.

Hukukun Egemenliği Derneği Genel Başkanı avukat Erdem Akyüz, alınacak savunma sonunda Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı vermesin beklediklerini söyledi. İHA muhabirinin soruların cevaplayan avukat Akyüz, kararın olumlu çıkması halinde ilkokul, ilköğretim okulu ve orta okul mezunlarının da bundan böyle KPSS sınavına gireceğini ve kendilerine devlet memuru olma yolunun açılacağını ifade etti.

KPSS sınava lise ve üstü okul mezunlarının girebildiğini, ilköğretim okulu ve orta okul mezunlarının girmesinin engellendiğini hatırlatan Hukukun Egemenliği Derneği Genel Başkanı Akyüz, "İlköğretim okulu ve ortaokul mezunları da sınava girebilmelidir. Bu okul mezunlarına da kamu görevi ve memuriyet yapabilme olanağı sağlanmalıdır. İlköğretim okulu mezunu bir kişinin milletvekili olabileceği ancak devlet memuru olamayacağı yolundaki hüküm büyük bir çelişkidir. Kamusal bir görev diye askerlik hizmeti yapan, vergi veren Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bir yurttaşın, belli bir tahsil yapmadığı, yapamadığı için, her türlü kamu kuruluşunda, kamusal görevden mahrum bırakılması mümkün değildir" dedi.

Anayasa'ya göre; herkesin kanun önünde eşit olduğunu hatırlatan Akyüz, her Türk'ün kamu hizmetlerine girme hakkına sahip olduğunu savundu. Akyüz, "Hizmete alınmada görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiç bir ayrım gözetilemez. Bu bakımdan, aynen lise gibi ortaöğretim mezunu konumundaki eski orta okul mezunlarının ve ilköğretim okulu mezunlarının KPSS sınavına alınmamak suretiyle kamu görevi ve hizmetinden mahrum bırakılmaları, Anayasa hükümlerine de açık bir aykırılık teşkil etmektedir" şeklinde konuştu.

Danıştay'ın verdiği ara kararıyla davalı durumda bulunan ve sınava gireceklerin niteliklerini ve mezun oldukları okulların derecesini belirleyen Başbakanlık, Devlet Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ile ÖSYM'den aldıkları kararın gerekçesini sorduğunu ve savunma istediğini belirten Akyüz, bu süreç sonunda ilk ve orta okul mezunlarının da KPSS'ye girerek, kamu görevlisi ve devlet memuru olma hakkını kazanabileceklerini ifade etti. Akyüz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sınav 17 Eylül 2006 tarihinde yapılacak. Biz davamızı Mart ayında açtık. Aradan geçen dört ay sonunda Danıştay ancak tarafların savunmalarını istemek aşamasına gelmiş ve bu yolda bir ara kararı alarak taraflara tebliğ etmiştir. Burada dört ay gibi büyük bir gecikme olmuştur. Binlerce kişi, davanın sonucunu beklemektedir. KPSS sınavına girip giremeyeceklerini öğrenmek istemektedirler. Kararın olumlu çıkması halinde yani ilkokul ve orta okul mezunlarının da sınava girebileceklerinin sağlanması halinde, bu yoldaki kararla sınav tarihi arasında çok kısa bir süre kalacak ve büyük bir sıkıntı yaşanacaktır. Hatta sınavın yapılamaması, ertelenmesi gibi bir durum hasıl olacaktır. Burada sorumluluk yargı organlarına, Danıştay'a ve davalı durumdaki Başbakanlık ile ÖSYM'e düşmektedir. Kararın gereğinin bir an önce yerine getirilmesini bekliyoruz."

Akyüz, kararın olumlu çıkacağı ve ilkokul, ilköğretim okuluyla ortaokul mezunlarının da en doğal hakları olan kamu görevine girme, devlet memuru olabilme haklarını kazanacaklarına inandıklarını ve binlerce kişiyle ailelerinin umutla beklediklerini de sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber