Memurluğa Atanma Şartları Arasında 'Askerliğini Yapmış Olma Koşulu' Aranamaz
Memurluğa Atanma Şartları Arasında "Askerliğini Yapmış Olma Koşulu" Aranamaz
Bugün, önemli olduğu için, bir site ziyaretçilerimiz gönderdiği dava kararını özetleyerek yayımlıyoruz. 1999 yılında yapılan DMS sınavı sonrasında "Askerliğini yapmış olma" şartı aranan bir kadroyu tercih eden aday, atamanın yapıldığı sırada askerde olması nedeniyle görevine başlayamamıştır. İlgili idare göreve başlanmadığı gerekçesiyle adayın atamasını yapmamış ve 11.1.2000 tarihinde durumu DPB'ye bildirmiştir. Yerleştirilmesi yapılmayan aday 20.7.2001 tarihinde askerlik görevini tamamlayarak 20.8.2001 günlü dilekçe ile göreve başlatılmasını istemiştir. Ancak, bu talep kabul edilmediğinden, aday tarafından Ankara 7. İdare Mahkemesi nezdinde 2001/1256 Esas No ve 2001/1523 sayılı Karar No ile dava açılmıştır. 7. İdare Mahkemesi yaptığı incelemede; askerlik durumu itibariyle 657 sayılı Kanunun 48. maddesinin A-5 fıkrasında sayılan üç halden birine durumu uyanların devlet memurluğuna atanmalarının mümkün kılındığını, memurluğa atanma için "askerliğini yapmış olma koşulunun" yer almadığını, ayrıca atama tarihi itibariyle mücbir sebep mahiyetinde olan askerlik hizmetini yaptığından başvuruda bulunamayan adayın askerlik dönüşü yaptığı başvurunun kabul edilmemesinin hukuka uygun olmadığına karar vermiştir.
Atamanın yapıldığı TEDAŞ Genel Müdürlüğü, 7. İdare Mahkemesinin kararına Danıştay Onikinci Dairesi nezdinde temyiz isteminde bulunmuştur.30.9.2003 tarih, 2002/3815 Esas Nolu ve 2003/2250 Karar Nolu Danıştay Onikinci Dairesinin kararında, 7. İdare Mahkemesinin kararının yerinde olduğu belirtilmiş ve karar onanmıştır.
Hem İdare Mahkemesi kararı hem de Danıştay Onikinci Daire Kararı devlet memurluğuna atanma şartları arasında yer alan "askerliğini yapmış olma şartının" (özel kanunlarla yapılan düzenlemler hariç) hukuki olmadığını göstermektedir. Bu konuda, mahkeme kararlarına uygun bir düzenleme yapma yetkisi Başbakanlıkta olmasına rağmen bu yetkinin kullanılmadığı ve boş yere dava masrafının ödendiği açık olduğundan adayların, mutlaka haklarını idari yargıda araması gerekmektedir.