İlköğretime medya dersi geliyor

Haber Giriş : 30 Temmuz 2006 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

RTÜK Başkanı Zahid Akman, yeni projelerini anlattı: Önümüzdeki dönemde okullarda medya dersi okutulacak; televizyonun mesajlarına karşı çocuklar bilinçlendirilecek. Türkçeyi kötü kullananlara yaptırım geliyor.

Televizyonculuktan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanlığı'na geçen Zahid Akman, görevinde bir yılı geride bıraktı. İcraatlarında sergilediği mutabakat arayışı bütün kesimlerin takdirini toplarken, kısa sürede kalıcı çalışmalara imza attı. Kurulun ?ekran karartan' imajını düzeltme adına önemli mesafeler aldı. Bir dönem ekranda görmeye alıştığımız ?RTÜK tarafından kapatılmıştır' yazıları neredeyse tarih oldu. Yapılan çalışmalara yenilerini eklemeye hazırlanan RTÜK Başkanı, projelerini Turkuaz'a anlattı. Yayınlardaki ?akıllı işaretler' uygulamasından Türkçenin kullanımına kadar birçok konuda önemli açıklamalar yaptı. RTÜK, önümüzdeki döneme damgasını vuracak en dikkat çekici projeyi Milli Eğitim Bakanlığı'nın yardımıyla yürütüyor. Medya okuryazarlığı ile ilgili projeye çok önem veren Akman, çalışmanın son noktaya geldiğini vurguluyor. Televizyonun mesajlarına karşı çocukları bilinçlendirmeyi amaçladıklarının altını çizerken çalışmanın ana hatlarını şöyle özetliyor: ?Proje çerçevesinde bazı pilot okullarda medya ile ilgili dersler verilecek. Bunlar çocukların anlayabileceği şekilde olacak ve uygulamaya ilköğretimden başlanacak. Dersin materyalleri hazırlanıyor. Daha sonra medya dersinin öğretmenleri eğitimden geçirilecek.?

RTÜK Başkanı, Türkçenin doğru kullanımı konusunda da hassas. Hazırladıkları kanun taslağında Türkçeyi kötü kullananlarla ilgili yaptırımların olacağının altını çiziyor, dilin bozulmasına kesinlikle göz yummayacaklarını belirtiyor. Zahid Akman, RTÜK'ün en son icraatı ?akıllı işaretler'e gösterilen ilgiden de çok memnun. Uygulamanın kamuoyu tarafından benimsendiğini vurguluyor. Milyonlarca ailenin, sembolleri dikkate alarak çocuklarının hangi programı izleyeceğine karar verdiğine dikkat çekiyor.

Söz ekran karartma uygulamalarına geldiğinde Akman, denetim yapmaktan hiç keyif almadığının altını çiziyor. Bu yaklaşımın faydalarını gören RTÜK Başkanı, ?Karartma haberlerini artık görmüyoruz. Ceza mı verilmiyor?? sorusunu ise şöyle cevaplıyor: ?RTÜK tarihinde 12 bin karar alınmış. Biz bir yılda 2 bin karar aldık. Ancak yayıncılarla çok iyi diyalog kurduk. Bugünlerde haber müdürlerini toplamayı düşünüyorum. Haberlerdeki yayın ihlalleri konusunda ağır cezalar vermeden önce onlarla konuşacağım. Gerekli tedbirleri birlikte alacağız.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber