Memurun çilesi bitmiyor

Haber Giriş : 31 Temmuz 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Her üç memurdan ikisi ek iş yapıyor. Yüzde 10'u kredi kartı mağduru Parasızlıktan evliler çocuk yapmıyor, bekarlar evlenmekten vazgeçiyor

ESKİDEN devlet memuru olmak bir ayrıcalıktı. Babaları, devlet memurlarına kızlarını gönül rahatlığıyla verirdi; ancak devir değişti. Artık bekar memurlar, parasızlıktan evlenemiyor. Evli olanlar ya çocuk yapmıyor ya da bir çocuktan sonrasını düşünmüyor. Memur Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, ekonomide yaşanan son dalgalanmaların memuru zor durumda bıraktığını belirtti.

Memura haciz kıskacı

Son döviz yükselmesinden dolayı memurların bankalara, kredi kartına borcunun yükseldiğini, dövizle borç yapanların da çok zor durumda kaldığını vurgulayan Aksu, 'Memurlarımızın yarısı 600 YTL civarında maaş alıyor. Bu memurlarımız da son ekonomik dalgalanmalardan sonra büyük sıkıntıya girdi. Eşi de çalışmıyorsa ek iş yapmaya başladı. Memurların üçte ikisi ek iş yapıyor. Simit, limon satan, tez yazan var. Yazın otellerde çalışan, köyünde ırgatlık yapan bile var. Memur tatilini mercimek yolarak, biber ve meyve toplayarak geçiriyor' diye yakındı. Her 100 memurdan 10'unun kredi kartı mağduru olduğunu ve haciz kıskacında yaşadığını savunan Aksu, 'Borcunu ödeyemeyen memur, kredi alıyor ve bir şekilde borçlanıyor. Bu da memurun psikolojisini etkiliyor' dedi.

Memurun çocuğu da çalışıyor

Her 3 memurdan birinin çocuğunun çalışmak zorunda kaldığına dikkat çeken Aksu, 'Memurun çocukları da çalışıyor. Simit, su satıyor' ifadesini kullandı. Geçinemeyen memurun ya çocuk yapmadığını ya da birden fazla çocuğunun olmadığını kaydeden Aksu, 'Okula giden çocukların masrafları çok ağır. Memur bunları karşılamakta zorlanıyor. Toplu görüşmelerde özellikle üniversitede okuyan memur çocuğu için Başbakanlık'tan burs talep edeceğiz' dedi. Parasızlıktan evlenemeyen memurlar olduğunu belirten Aksu, 'Büyükşehirlerde çalışan memurların durumu çok daha kötü. Bekar memurlar, 'Başkanım bu sene de mi bekar gezeceğiz' diye soruyor. Bekar memurlar, 'Toplu görüşmelerde sıkı durun; durmazsanız yine bekar gezeceğiz' diyor' ifadesini kullandı. Aynı işi yapan memurlar arasındaki ücret farkının, memurun motivasyonunu etkilediğini kaydeden Aksu, 15 Ağustos'ta başlayacak toplu iş görüşmelerinde memurun hakkını alabilmek için çalışacaklarını söyledi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber