İstanbul Adliyesi 'dev'leştikçe güvenlik sorunları da büyüdü

Vatandaşların kentlerin dört bir yanına serpiştirilmiş adliyelere koşturup durmasını önlemek için yargı kurumları mega binalarda toplandı ama, dev binalar dev sorunları da beraberinde getirdi.

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 10 Nisan 2015 09:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İstanbul Adliyesi 'dev'leştikçe güvenlik sorunları da büyüdü

Bina içi mesafeydi, yetersiz tuvaletlerdi, otoparklardı derken Savcı Kiraz'ın rehin alınıp şehit edilmesiyle güvenlik sorunu patlak verdi. Habertürk dev adliyeleri mercek altına aldı

Tüm Türkiye'de küçük adliye binaları merkez binalarda toplanırken, İstanbul'un iki ayrı yakasında oluşturulan; biri dünyanın diğeri Avrupa'nın en büyük binaları olma özelliğini taşıyan Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi ile Anadolu Adliyesi öne çıktı. Birer "küçük şehir" kapasitesine sahip, İstanbul ve Anadolu adliyelerinde duruşmaların yoğun olduğu salı ve perşembe günleri insan sirkülasyonu 50 bini aşıyor. Adalet Sarayları'nda kuaför salonları, banka şubeleri, lostra salonları, pastane, kuru temizleme dükkanı hatta sarraf dahi bulunuyor.

HAFTA İÇİ EN AZ 160 BİN KİŞİ AĞIRLIYOR

İstanbul Adalet Sarayı; İstanbul Adliyesi ve ek binaları (Sirkeci, Gülhane, Levent) ile Beyoğlu, Şişli, Fatih, Sarıyer ve Eyüp olmak üzere 11 ayrı binada bulunan adliyeleri aynı çatı altında topladı. 4 ana bloktan giriş yapılan binada bir kapı protokol, üç kapı ise vatandaşlar ile avukatların girişi için hizmet veriyor. Binada duruşma salonları ile hakim ve savcı odalarının yanı sıra ofisler, hizmet odaları, arşiv odaları, avukat görüşme odaları, yemekhaneler, kafeteryalar, kütüphane, kreş, konferans salonu, postane, banka şubeleri, sağlık ünitesi, polis karakolu, kadın ve erkek kuaförü, lostra salonu ve kapalı otopark gibi bölümler yer alıyor. İç bahçeler ile avlular bulunan Adalet Sarayı'nda mahkümun otoparktan, savcının ise odasından direkt duruşma salonuna girebileceği bir düzenleme de var. Adalet Sarayı'na duruşmaların yoğun olduğu salı ve perşembe günleri 50 binden fazla kişi giriş yapıyor. Pazartesi, çarşamba ve cuma günleri ise bu sayı 20 bin civarında oluyor

'Adliyede simitçi börekçi, banka olmaz'

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, ilçe adliyelerinin sirkülasyonu dağıttığını belirterek, "Tek adliye ise bütün nüfusu topluyor. Adliye içinde simitçi, börekçi, banka, kuru temizleme olmaz. Olursa zaten adı adliye olmaz. Adliye olmayan adliyede güvenliği sağlamak zor. Mevcut durumda adliyeye en güvenlikli girenler yine avukatlar. Diğer personelin nasıl girdiği belli değil" dedi. "Avrupa'da bu kadar büyük adliyelere rastlamak çok mümkün değil" diyen Kocasakal "Çağlayan'a gittiğimde adeta bir AVM'ye girmiş hissine kapılıyorum" ifadesini kullandı.

'Süpermen de koysanız zaafa uğrar'

Özel Güvenlik Şirketleri Dayanışma Derneği Başkanı Bülent Perut, "Arama noktasına gelmek adliyenin içine girmek demek. Güvenlik binanın dışında başlamalı" uyarısı yaptı. Perut, "Ya herkes aranır, ya hiç kimse aranmaz. Birilerine ayrıcalık sağlamaya başladığınız andan itibaren güvenlik isterseniz kapıya Süpermen koyun, zaafa uğrar, çalışmaz" dedi.

'İşi olmayan girmemeli'

Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ, adliyelerin birleştirilmesinin olumlu ve olumsuz sonuçlar doğurduğunu belirterek, şöyle dedi: "Güvenlik açısından dezavantaj yaşanıyor. Ancak en temel sıkıntı adliyelerin AVM gibi inşa edilmesi. Bir manav eksik. Pek çok kapı var. Özel güvenlik birimleri de tartışılır. Ancak asla 'Polis gelsin' demiyoruz. Dünyadaki pek çok adliyede kafeterya, çay ocağı yok. Ziyaret falan da yok. Yani işi olmayan giremiyor. Adalet Sarayları, adalet hizmeti dışında hiçbir hizmetin verilmediği yerler olmalı."

DÜNYANIN EN BÜYÜK ADALİYESİ: ANADOLU

İstanbul Anadolu Adalet Sarayı 2013 yılının başında Kartal'da "Dünyanın en büyük adliyesi" sıfatıyla kapılarını açtı. Açık-kapalı 360 bin metrekare kullanım alanı olan adliye sarayında A Blok'ta hukuk, B Blok'ta Ceza Mahkemeleri, C Blok'ta idare birimler, D Blok'ta sosyal tesisler, E Blok'ta ise başsavcılık yer alıyor.

3500 araçlık açık ve kapalı otoparka sahip olan Adalet Sarayı'nın güvenlik kontrolü 8 ana girişte yapılıyor. D Blok'ta satış reyonları, kuaför, lostra salonu, kuru temizleme dükkanı bulunuyor.

İki konferans ile bir de sergi salonu yer alan Anadolu Adalet Sarayı'nı salı ve perşembe günleri 50 ile 60 bin diğer günlerde ise 40 bin kişi kullanıyor.

BAKIRKÖY'DE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI

İstanbul'un büyük kapasiteli adliyelerinden biri de Bakırköy Adliyesi. Günde ortalama 15 ile 25 bin kişinin giriş yaptığı Bakırköy Adalet Sarayı'nda 18 kadrolu polis, 3 vardiya olarak çalışan 125 özel güvenlik görevlisi görev yapıyor. Savcı Kiraz'ın öldürülmesinin ardından Bakırköy Adalet Sarayı'na İstihbarat, Cinayet, Gasp, Terör, Özel Harekat polislerinden oluşan çoğu sivil görünümlü 70 kişilik destek ekip gönderildi. Adliye bahçesinde her gün bir TOMA ile Çevik Kuvvet otobüsü bekletiliyor. Adliyenin 4. ve 5. katlarındaki başsavcı vekillerinin odalarının önüne de özel güvenlik konuldu. Adalet Sarayları'nın yanı sıra İstanbul'da ayrıca Beykoz, Büyükçekmece, Adalar, Tuzla'nın da aralarında bulunduğu 9 adliye hizmet veriyor. İstanbul'daki toplam adliye sayısı 12.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber