İzmir polisinden 'balık istifi gözaltı' açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ağustos 2006 16:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir polisinin operasyonu sonucu çalışma izinleri olmadığı halde gece kulüplerinde çalıştıkları iddiasıyla yakalanan yabancı uyruklu 85 kadından 19'u, sınır dışı edilmek üzere İstanbul'a gönderildi.

Alınan bilgiye göre, bazı gece kulüplerinde çalışma izni olmayan yabancı uyruklu kadınların çalıştırıldığı ihbarını alan Yabancılar Şube Müdürlüğü ekipleri, geçen cuma günü Basmane semtindeki 2 gece kulübüne baskın düzenledi. Operasyonda Rus, Ukrayna, Moldova ve Belarus uyruklu 89 kadın yakalandı. Emniyet Müdürlüğüne götürülen kadınlardan çalışma izni bulunan 1 kadın ile çalışma izni almak için Çalışma Bakanlığına başvurduğu belirlenen 3 kadın serbest bırakıldı.

Kalan 85 kadın ise pasaportlarında turist vizesi bulunmasına rağmen gece kulüplerinde çalıştıkları iddiasıyla sınır dışı edilmek üzere İzmir Emniyet Müdürlüğüne ait konukevine götürüldü.

Bu arada, Emniyet Müdürlüğünün konukevinde kalan yabancı uyruklu kadınlar, dar bir alanda ve sıkışık bir ortamda kaldıklarını gösteren durumlarını cep telefonu ile fotoğraflayarak avukatları aracılığıyla basın kuruluşlarına gönderdi.

Görüntülerin basında yer almasının ardından gazetecilere açıklama yapan İzmir Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, Basmane semtinde 2 gece kulübüne yapılan baskında pasaportlarında turist vizesi olmasına rağmen çalıştıkları belirlenen yabancı uyruklu kadınların yakalandığını bildirdi.

"GÖZALTINDA DEĞİLLER, KONUKEVİNDE TUTULUYORLAR"

Yakalanan 89 kadından 4'ünün serbest bırakıldığını ve 85 kadının sınır dışı edilmek üzere Emniyet Müdürlüğünün konukevinde kaldığını, gözaltında tutulmadığını belirten yetkililer, çalışma izinleri bulunmayan bu kadınların gece kulüplerinde günlük 20-30 dolar karşılığında şov ve konsomasyon yaptıklarını kaydetti.

Yakalananların içinde 18 yaşından küçük 4 kızın da bulunduğunu hatırlatan emniyet yetkilileri, kadınlar hakkında adli değil, idari işlem yapıldığını, 4 gün bekletilmelerinin normal olduğunu, yabancı uyruklu kişilerin sınır dışı edilmeleri amacıyla yasal işlemlerin tamamlanması için bazen 3 ay bile bekletildiğini söylediler.

Emniyet yetkilileri, yabancı uyruklu kadınların yiyecek, giyecek, iletişim gibi tüm ihtiyaçlarının karşılandığını ve kısıtlanmadığını, avukatlarıyla sürekli görüştüklerini, 19'unun sınır dışı edilmek üzere İstanbul'a gönderildiğini, çalıştıkları gece kulüpleri hakkında da yasal işlem yapılacağını bildirdi.

SİSTEMATİK İŞKENCE İDDİASI

AA muhabirinin görüştüğü yabancı uyruklu kadınların avukatı Ozan Yıldız, polisin cuma günü yaptığı uygulamada 89 yabancı uyruklu kadının yakalanarak emniyete getirildiğini, bu kişilerin 10 metrekarelik alanda "balık istifi" gibi yerleştirildiğini ileri sürdü.

Yabancı uyruklu kadınların hepsinin turist vizelerinin devam ettiğini hatırlatan Avukat Yıldız, şöyle konuştu:

"Bu insanlara emniyette matbuu olarak Türkçe metinler halinde gece kulüplerinde çalıştıklarını ve konsomatrislik yaptıkların kabul ettiklerini bildiren metinler imzalatılmaya çalışılmış. Yeminli bir tercüman ve avukatları olmadığı halde. Türkçe metinleri anlamıyorlar zaten. Bu metinleri imzalatmak için de sistematik olarak yemek, içmek, su, tuvalet ihtiyacı verilmeyeceğine ilişkin baskı oluşturulmuş. Daha sonra bu insanlardan bazıları imzaları atmak zorunda kalmışlar. Bizim avukatlar olarak görüşmemize imkan verilmiyor. Vekaletnamemiz olmadığı iddia ediliyor, vekaletnamemizi almamız için noter huzurunda emniyete geldiğimizde reddediliyoruz, görüşme imkanımız sağlanmıyor. Bu insanlar 4 gündür burada tutuluyor. Çoğu çok kötü durumdalar, sistematik olarak işkence uygulanıyor ve bizim savunma hakkımız engelleniyor."

'ÇALIŞMIYORLAR, TURİSTLER'

Yakalanan kadınların gece kulüplerinde çalışmadıklarını iddia eden Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Polisin elinde bu kadınların çalıştıklarına ilişkin hiçbir delil yok, öyle bir şey de yok. Şöyle söyleyeyim, Antalya'daki bir diskoya gidip orada eğlenen 500 kişiden 250'sini de alın, onların da çalışma izni yok, ama turist vizesi var ve eğlenmeye hakları var. Konuyla ilgili savcılıkla da görüştük, 'adli kovuşturma yok' denildi. Emniyet yetkililerinin açıklaması da bu yönde, "bu idari bir soruşturma' deniyor. Adli bir soruşturmada bile gözaltı süresi 24 saattir.

Savcının izniyle 4 güne çıkar. İdari bir işlem için siz bu insanları 4 gündür küçücük bir alanda tutuyorsunuz. Avukatları olarak biz görüşemiyoruz İzmir Barosu Hakları Merkezini devreye soktuk, onlar geldi onlarla da görüştürülmediler. Müdürle görüştük, en fazla 3 kadınla görüşmemize izin verdiler. Görüşme sırasında yine engellendik, elimizdeki kağıtlar alınmak istendi. Savcılığa suç duyurusunda bulunduk. İdari bir işlem olduğu için İdare Mahkemesine yürütmeyi durdurmak için dava açtık."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber