OKS'de 'laubalilik' mi var?

Haber Giriş : 11 Ağustos 2006 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de merkezi sınav düzenleyen iki büyük kurum var. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ve MEB'e bağlı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (EĞİTEK). Ama EĞİTEK, başta Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) olmak üzere sınavlarda yaptığı hatalarla çıldırtıyor. Hatalardaki artışın AKP iktidarıyla çok sayıda çalışanın görevden uzaklaştırılmasından kaynaklandığı öne sürülüyor. MEB'in sınav düzenleme işini yıllardır ÖSS'de neredeyse sıfır hata yapan ÖSYM'ye neden devretmediği sorusunu tartışmaya açan skandalların listesi şöyle:

1 - Puanlar karıştı: OKS kılavuzunda sağlık meslek liselerine MF (Matematik Fen) puanına göre yerleştirme yapılacağı belirtilmişti. Sonuçlar açıklandığında yerleştirmenin TM (Türkçe Matematik) puan türüne göre yapıldığı ortaya çıktı! Bunun üzerine MEB, 2 Ağustos'ta Bakan Hüseyin Çelik imzalı bir yazı yayımladı. Yazıda, öncelikle 'hak etmediği halde' yanlış olarak TM puanına göre okulu kazanan herkesin kaydedileceği, sonra da kontenjana bakılmadan MF puanına göre kayıt yapılacağı açıklandı. Yani bu liselere kapasitesi üzerinde öğrenci yerleştirilecek.

2 - Kontenjan bilmecesi: OKS kılavuzunda mülakatla öğrenci alan okullara başvuru şartlarında 'mülakata kontenjanın iki katı öğrenci çağrılacak' dendiği halde, sadece kontenjan kadar öğrenci çağrıldı. Bu yanlışlığı son anda fark eden MEB, duyuru yayımlayarak, 2006 OKS yerleştirme sonuçlarıyla ilgili 1 Ağustos 2006 tarihli bir yazıyla tercih kılavuzunun değiştirildiğini ilan etti.

3 - Listeye okul eklendi: MEB OKS birinci yerleştirme sırasında listede olmamasına rağmen, ikinci yerleştirme listelerinde üç Anadolu öğretmen listesine yer verdi. Bu durum, ilk yerleştirmede bir okula kayıt olanları hayal kırıklığına uğrattı. Bakanlık, bu üç okulun açılışının ilk yerleştirmeye yetiştirilemediğini açıkladı.

4 - Kontenjan katlandı: OKS sonucu Denizli Çivril ilçesindeki Şevkiye Özel Anadolu Öğretmen Lisesi'ne 60 kişilik kontenjan olduğu halde, 180 kişi yerleştirildi. Bakanlık 'Teknik hata' dedi.

5 - Yüzdelik dilim hatası: 2006 OKS sonuçlandıktan sonra veliler, bakanlıktan alınan yüzdelik dilimlerle, öğrencilerin okullardan edindiği sınav sonuç belgelerindeki yüzdelik dilimlerin birbirini tutmadığını gördü. Bakanlık, internet adresindeki yüzdelik dilimlerin doğru olduğunu açıkladı. Ancak okullar, sonuç belgelerinin tercihlerde dikkate alınacağını bildirdi. Oysa yüzdelik dilim bilgileri aynı kaynaktan EĞİTEK'ten alınmıştı.

6 - Yanlış yerleştirmeler: OKS'den 456 puan alarak başarılı olan Alp Hekimoğlu, tercihlerinde olmayan Esatpaşa İmam-Hatip Lisesi'ne yerleştirildi. Karışıklığın 'bu yıl internetten verilen tercih listesini sisteme giren öğretmenin dalgınlığından' kaynaklandığı ortaya çıktı. Aynı dertten mustarip başka öğrenciler de oldu.

7 - 'Tercihim bu değil': 338 puan alan Antalyalı Hatice Kübra Topallar, tercihlerinin kendisinden habersiz değiştirildiğini öne sürdü. Topallar, açıkta kaldı.

8 - Sorular unutuldu: Açıköğretim Lisesi Sınavı'nda, 4'üncü sınıf biyoloji dersinin soruları unutuldu! Bakanlık, milyarlarca lira masrafla yeni bir sınav yaptı.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber