29 kent 'engelsiz' olacak

Engellilerin toplumsal yasama katılabilmelerinin saglanması amacıyla yürütülen "Erisilebilirlik Destek Projesi'' kapsamında, 2015'te 29 il ''engelsiz'' hale getirilecek.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Mayıs 2015 11:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
29 kent 'engelsiz' olacak

Hande İlbeyi Canca

Türkiye'de engellilere yönelik çeşitli hizmetler gerçekleştiren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, bu yıl da engellilere yönelik planlanan hedefler için yoğun çalışmalar yürütüyor.

Engellilerin haklarının gelismesi ve izlenmesine yönelik çalışmalar yürütecek olan Bakanlık, engellilerin tüm insan hak ve temel özgürlüklerinden tam ve eşit şekilde yararlanmasını teşvik ve temin etme, insanlık onurlarına saygıyı güçlendirme amacını taşıyan ve Türkiye'nin taraf olduğu ''Engellilerin Haklarına İliskin Sozlesme''nin uygulanması ve izlenmesini tesvik etmek için 9 yıllık bir planlama oluşturacak.

Kendilerine tanınan indirim hakkından yararlanan engelliler icin engelli kartı basımı ve dagıtımı yapılacak, engelli kimlik kartı sayısını artırmaya yonelik calısmalar gerçekleştirilecek.

''Erisilebilirlik Destek Projesi'' (ERDEP) ile yerel kosullara gore belirlenen pilot alanlarda, kamu tarafından yogun kullanılan saglık yapıları, egitim yapıları, ibadethaneler gibi binalar; kaldırımlar, yaya gecitleri, alt ve ust gecitler, bilgilendirme donanımları, kent mobilyaları, rekreatif donanımlar, cocuk oyun alanları, genel kullanıma acık tuvaletler, acık otoparklar, toplu tasıma durakları, istasyonlar, iskeleler, oren yerleri ile yerel kosullara ozgu diger kullanımlar gibi acık alan bilesenlerinin engelsiz hale getirilmesi hedefleniyor.

29 ilde uygulanması planlanan proje kapsamında iller izlenecek, denetlenecek. Projeyle yerel yönetimlerden gelecek projeler de desteklenecek.

Bakım hizmetinin kalitesi artırılacak

Engelli bakım ve rehabilitasyon hizmeti sunan kuruluslarda bakım hizmetinin kalitesi ile hizmet alan ve hizmet veren memnuniyetinin arttırılması, bakım hizmetlerinde standardizasyon sağlanacak.

Engellilere yönelik bakım, koruma ve rehabilitasyon hizmetlerinde etkinligi artırmayı hedefleyen Bakanlık, artan talepleri karsılamak uzere yeni kurulusları da hizmete acacak.

Evde bakım destek hizmeti alan engelli sayısının hizmet alımı yoluyla artırılması da planlar arasında yer alıyor.

Türk İşaret Dili Projesi'ni gerçekleştirmeyi hedefleyen Bakanlık, bu kapsamda Türk işaret dilinin oluşturulması, veri bankası, Türk İşaret Dili kitabı, gramer kitabı ve sözlüğün hazırlanması için de çalışmalar yürütecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber