Zihni Sinir emekliler

Haber Giriş : 16 Ağustos 2006 08:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aftan yararlanarak prim borcunu ödeyen ve Bağ-Kur'dan emeklilik hakkı kazananlar buldukları "akıllı" yöntemle emekli oldu. On binlerce kişi, Ziraat Bankası'ndan kredi alıp, prim borcunu ödedi ve bu sayede emekli olabildi

Hükümetin SSK ve Bağ-Kur alacaklarını tahsil edebilmek için getirdiği "prim affı" ile ilgili rakamlar, uygulamayı Ziraat Bankası'nın kurtardığını ortaya koydu.

Hükümetin 1 aylık ek süre vererek Haziran ayına kadar uzattığı af kapsamında, borcunu ödeyerek emekli olan 76 bin 271 kişiden 54 bin 288'inin, Ziraat Bankası kredisi kullandığı ortaya çıktı. Böylece bugüne kadar borcunu ödemediği için emekli olamayan Bağ-Kurluların yüzde 71'i Ziraat Bankası kredisiyle emekli oldu.

Bağ-Kur'a birikmiş prim borcu olan Bağ-Kur sigortalılarına, 5458 sayılı "Sosyal Güvenlik Prim Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" ile 01 Nisan-30 Haziran 2006 tarihleri arasında, birikmiş prim borçlanın yapılandırmak için başvurmaları halinde, indirimli olarak ödeme imkanı sağlandı.

Ziraat'e yaradı

Affın yürürlüğe girmesinin ardından Ziraat Bankası, Bağ-Kur Genel Müdürlüğü ile protokol yapü. Bu kapsamda Ziraat Bankası, emeklilik süresini doldurmuş, ancak birikmiş prim borçlarını ödeyemediği için emeklilik hakkı elde edemeyen Bağ-Kur sigortalılarına yönelik olarak kredi uygulamaya koydu. Sigortalıların, Bağ-Kur'a olan birikmiş prim borçlarını bir defada kapatmaları, aftan yararlanarak beklemeden emeklilik hakkı kazanmalarını sağladı. Ziraat kredisi, sigortalıya Bağ-Kur'a olan borcu tutarında verildi. Ardından emekli olan sigortalı maaşının üçte ikisi ile geri ödeme yapmaya başladı.

Geri ödemeler ise her bir sigortalının aldığı krediyi kapatması, borcun tutarına ve maaşına göre farklı vadelerde olacak.

Uygulama hükümetin prim affını kurtarırken, Ziraat Bankası'nın da bilançosundaki kredi kalemini 511 milyon YTL artırmış oldu.

Ziraat'in bireysel kredisi %47 arttı
Ziraat Bankası'nın geçtiğimiz hafta açıklanan ilk yarı bilançosuna göre bireysel krediler geçen yıla göre yüzde 47'lik artışla 6.4 milyar YTL oldu. Bankanın toplam kredilerindeki artış da, yüzde 23 olarak hesaplandı ve toplam krediler 14 milyar YTL'ye ulaştı.

Kredilerin banka aktif toplamı içindeki payının artması sonucunda, takipteki kredilerin, toplam kredilere oranı da bu dönemde yüzde 3.16'dan yüzde 2.12'ye geriledi.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber