Davutoğlu: Bizim için üst limit yok

Davutoğlu, 'Özellikle seçimler yaklaşırken tartışmak istemem. Bizim için üst limit yok biz CHP değiliz. Başarı kıstası iktidar olmaktır' dedi.

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 19 Mayıs 2015 23:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Davutoğlu: Bizim için üst limit yok

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakanlık Çankaya Köşkü'nde ortak canlı yayın programında soruları yanıtlıyor.

Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

HDP BİNALARINA SALDIRI

Bu saldırıyı ilk anda kınamıştık ve bir kez daha açık bir şekilde ifade etmek istiyorum. Bu tür saldırılar herhangi bir partiye yapılmış saldırılar değildir. Bütün partilere ve demokrasiye yapılmış saldırılardır. Dolayısıyla bu saldırılar üzerinden spekülasyon yapmak dahi doğru değildir. Saldırı olur olmaz İçişleri Bakanımızdan bilgi aldık, gerekli talimatları verdim. Şu anda da soruşturma ve çalışmalar detaylı bir şekilde sürdürülüyor.

Şiddete çağrı yapacak bir dili dahi mazur görmek mümkün değil. Her seçimde bir atmosfer yükselmesi olur. Türkiye'de iki şey önemli, her kesim sandık konusunda duyarlıdır. Toplumun sağduyusuna güveniyorum. Çok etkin bir kamu düzeni anlayışımız var. Seçim güvenliği bağlamında her türlü tedbiri almak için gerekli çalışmalar yapıldı. Belki art niyetli olanlar olacaktır. Bunları da engelleyecek gücümüz var. Şu ana kadar münferit olaylar dışında çok yaygın bir şiddet ortamı olmadı. Münferit olaylar karşısında da çok net bir şekilde güvenlik güçlerimizin alacağı tedbirler vardır.

'BUNU SÖYLEYEN BİZDEN DEĞİLDİR'

Bizim için bu doğal bir seçimdir. Meselede iktidar olmaktır. Muhalefet partilerinin hiç birinin iktidar olma ümidi yok. Biz siyasetin öznesiyiz onlar nesnesi. HDP'nin barajı aşması konusu benim pekte ilgilendiğim bir konu değil. Biz her seçimden önce bir şeyler yaşadık. Bizden 'AK Parti içinden azınlık hükümeti kurabiliriz' diye bir şey diyen olmadı. Bunu söyleyen azınlık hükümetine razı olan bir kişi bizden değildir. Koalisyon çabası manipilasyondur.

330 ve daha yukarısı bir milletvekili sayısı olması için çalışıyoruz. Sivil bir anayasayı yapabilecek bir güce ulaşmak için gece gündüz çalışıyoruz. Biz darbe defterini kapatan partiyiz. Türkiye'de artık bir kesimin isteği üzerine iktidar değişimi olmayacak. Darbe denemeleri söndürebilecek bir AK Parti gücü var.

Açık söyleyeyim çatı aday denemesi bir Sisi denemesidir. Bunu Ekmeleddin Bey üzerinden söylemiyorum.

DEMİRTAŞ'A YANIT

(Demirtaş'ın "Patlamaların sorumluları, 'HDP'nin baraj altında kalması süper olur' açıklaması yapan AKP yöneticileridir" sözlerinin sorulması üzerine) Bunlar son derece sorumsuz açıklamalar. Biz AK Parti olarak ilk defa seçinme gitmiyoruz. 12 yıldır AK Parti'nin bırakın seçim ortamı veya benzer süreçleri hiçbir döneminde ne bir şiddete bulaşmışlığı vardır, herhangi bir yöneticisi, üyesinin herhangi bir şiddetin parçası olması söz konusudur ne de bizim dilimizden tahrikar bir ifade çıkmamıştır. Erzurum'da ilk mitingi yaptığımda bütün partilere çağrıda bulundu; gelin bu seçim dönemini bir demokrasi havasında kutlayalım.

"BİZ HERHANGİ BİR ŞEKİLDE ANONİM BİR SUÇLAMADA BULUNMADIK"

Maalesef özelikle de HDP bu tür çağrılara olumlu cevap vermek yerine şiddet yanlısı bazı grupların yaptığı eylemlere gözlerini kapatıp bu tür konularda da hemen AK Parti'yi suçlayıcı bir tavra yöneldiler. Mesela Van'da milletvekili adayımız Burhan Kayatürk açık bir şekilde saldırıya uğradı. Biz dönüp burdan herhangi bir şekilde anonim bir suçlamada bulunmadık. Aksine herkesi sağduyuya çağırdık. Bu konuda açık ve net bir tavır sergiledik. HDP binalarına saldırıları ilk kınayan ben oldum.

Çok ilginç bir koalisyonla karşı karşıyayız. HDP-MHP ile aynı çizgide buluşacağını düşünebilir miydiniz?

"BU ŞİMDİDEN SEÇİM YENİLGİLERİNE MAZERET ARAMAKTIR"

Şiddete karşı ortak tavır alalım. Ama iktidardaki bir parti olarak şiddeti bizim yönlendirdiğimiz gibi bir kanaat akla da mantığa da izana da aykırıdır. Bu konuda bir delil olmadan da suçlama yönetilmesi de şimdiden seçim yenilgilerine mazeret aramaktır. Şimdiden bir kamuoyu algısı oluşturulmaya çalışılıyor.

Karşımızdaki partilerin iktidar olma gibi bir ümitleri yok. Çok kolay bir şekilde çelişkili açıklamalar yapıyorlar. Birinci olmazsan siyasetin anlamı kalmaz. AK Parti'yi engellemek istiyorlar.

HDP BARAJI AŞAR MI?

Biz siyasetimizi HDP'nin barajı geçip geçmemesine göre ayarlamayız. Biz kendi siyasetimize takip ederiz. Onların bütün meselesi AK Parti'yi iktidardan indirmek. Yapabilirler mi, mümkün değil.

Halk bizi teveccühle karşılıyor. Koalisyonlardan başarı asla çıkmadı. Hata yaparsak halk hesabını sorar. AK Parti'ye her şeye vizyon getirmiştir.

SON ANKETLER

Özellikle seçimler yaklaşırken tartışmak istemem. Bizim için üst limit yok biz CHP değiliz. Başarı kıstası iktidar olmaktır. Oyumuzu daha yukarı çekip en güçlü iktidarı oluşturmak hedefimiz bu.

330 ve daha yukarısı milletvekili mümkün olacak mı?

Tabi.. Esas olan münkün olduğunca sivil bir Anayasayı yapabilecek bir orana ulaşmaktır. Buna da ulaşacağımıza düşünüyorum.

Türkiye'de 12 yıldır koalisyon dönemi kapandı. Böyle bir manipülasyon var, darbemsi eylem içine girmek isteyenler olabilir.

Çatı adayı denemesi, bir 'Sisi' denemesidir, bunu Ekmeleddin Bey'in şahsıyla ilgili söylemiyorum.

MEDYAYA ELEŞTİRİ

Türkiye'de artık medyanın yönettiği bir siyaset yok, medya haber versin, eleştirsin ama yönetmeye kalkmasın. İnsan onurunu ayaklar altına alamazlar. Medya grubunun tavrı acı bir tutum.

DEMİRTAŞ'A ÇAĞRI

HDP çıkıp da "PKK silah bıraksın" dedi mi, diyemedi. Peki bu yayın organları niye ona bu desteği veriyorlar? Türkiye'de şiddete açık bir tavır koymayan herkese karşı bizim tavır koymamız lazım. Çağrıda bulunuyorum Demirtaş'a, samimiyse demokraside yarın çıksın HDP, "PKK silah bırakmalı, PKK silah bırakmaması halinde önce biz tavır sergileyeceğiz" desin ben tebrik edeceğim. Açıktan tebrik edeceğim. "Tamam şimdi sen demokrasiyi benimsemişsin diyeceğim" Yarın çıksın söylesin bunu. Ama bunu söyleyemeyen birini Türkiye'de demokrasinin tek umudu gibi lanse etmeye çalışmak, tek bir şeyle izah edilir. AK Parti'yi durdurmak için kimle olursa olsun ittifak yapılır.

O İDDİAYA YANIT: İSPAT ETSİNLER İSTİFA EDERİM

(3500 kişilik ekip iddiası) O kadar adice bir iftira ki, nerede bunun delili. Şimdiden birileri seçim sonuçlarıyla ilgili spekülasyon yapmaya çalışıyor. Böyle bir şey yok. Tamımıyla iftiradır. İspat etsinler ben istifa ederim veya kimse bunun sorumlusu görevden alınır.

8 Haziranda seçim sonuçlarını gördüklerinde milleti sokağa dökmeye çalışacaklar.Halbuki seçimler AGİT gözetiminde yapılır.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Silahsızlanma yönünde bir beyan olmaması halinde Ada'ya gitmenin anlamı yok.

PARALEL YAPI

Kanser gibi vücudu felç yapan hale geliyor. TSK'ya nüfuz etmesine izin verilmez, ona engel olunur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber