MHP ile koalisyonda uyum olur, CHP ile de sorunlar çözülür

AK Parti'nin en üst organı olan MKYK'da yapılan seçim analizlerinde, partinin hataları ile bundan sonra izlenecek yol haritasına ilişkin önemli tespitler dile getirildi.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 12 Haziran 2015 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MHP ile koalisyonda uyum olur, CHP ile de sorunlar çözülür

NURAY BABACAN

Davutoğlu, koalisyon seçeneklerini değerlendirirken, "MHP ile uyumlu olur, CHP ile de sorunlar çözülür" dedi, ancak "Erken seçime hazırlıklı olmalıyız" mesajı da verdi. Davutoğlu, MKYK üyelerinden çarpıcı itirafların geldiği toplantıda özetle şunları söyledi:

OLMASIN DA ÖLMESİN DE

"İşadamlarının, Ak Parti'nin başarısını istediğine eminim, ama oy vermediklerine de eminim. Bir kesim 'AK Parti ölmesin de olmasın da' dedi. Halktaki heyecan teşkilatlardan daha iyi. Teşkilattaki heyecan da Ankara'dan daha iyiydi. Bizim dışımızdaki bir koalisyon için Türkiye öncelikli olmaz. Karamsarlık sergilemeyeceğiz. Olan vaka ne ise gözümüzü kapatmayacağız. Hükümet olma sorumluluğundan kaçmayacağız. Hükümet olmak için gayret göstermeliyiz ve bu samimiyetimizi halk görmeli.

BAYKAL'LA DALGALANMA

MHP ile taban uyumu olabilir, ama CHP ile de Türkiye'nin problemelerini daha kolay çözeriz. CHP'nin iktidar ihtiyacı çok fazla. Baykal ile Kılıçdaroğlu arasında dalgalanma var, iyi kullanmalıyız. CHP iktidar olmazsa Kılıçdaroğlu sıkıntı yaşar. MHP tabanının da Bahçeli'nin açıklamasından rahatsız olduğunu biliyoruz. Koalisyonda yer alsak da almasak da bir erken seçim yakın görünüyor. 4 yılın tamamlanması mümkün değil. Öngörülebilirliği zor bir sürece giriyoruz. Erken seçim büyük olasılık; teşkilat hazırlıklı olmalı.

ÜÇ KOALİSYON HEYETİ

Koalisyon sürecini yürütecek üç ayrı heyet kurduk. Hukuki süreç için Mehmet Ali Şahin başkanlığında, ekonomi için Ali Babacan başkanlığında, siyasi süreç yürütecek heyetin başında ise ben olacağım. Koalisyon görüşmeleri yürütülürken, sürekli bu siyasi heyetle değerlendirme yapılacak. Meclis başkanlığını hükümetten önce halletmeliyiz. Kurulacak koalisyonda başbakanlık karşılığında, Meclis başkanlığını isteyecekler.

KİM ÇALIŞMADI BİLİYORUM

AK Parti isimler bazında değil, söylem ve politika bazında yenilenmeli, yeni tavır geliştirmeliyiz. Özeleştiri yapalım ama yıpratıcı olmamalı. Bundan sonra ortak akılla hareket edeceğiz. Seçimlerde kim çalışmadı, hangi belediye başkanı üzerine düşeni yapmadı, hepsini tek tek biliyorum ve hesabını soracağız. Çalışmalara katılmayanları, 'Nasıl olsa vekilim' diyenleri de biliyorum. Hiç kimse için milletvekililiği muktesep hak değildir.

KÖRÜKLEMEMİZ LAZIM

Gelinen noktada gri alandan oy almamız imkansız hale geldi. Gezi'den sonra bu ortaya çıktı. Biz de bunu görünce mevcut, kendimizde olan oyumuzu korumaya çalıştık. Kendi kitlemizi mobilize etmek için söylem geliştirdik. Şimdi üçü bir arada hareket ediyor demememiz lazım. Aralarındaki görüş ayrılıklarını körüklememiz lazım. Milleti suçlayıcı hiçbir şey söylememeliyiz.

KOALİSYONU KONUŞMAYIN

Kimse benim haberim olmadan onunla koalisyon olur, bununla olmaz diye görüş belirtilmesin. 'Koalisyon kurmayalım' demesin. AK Parti Genel Merkezi önünde açıklama yapılmasını da yasaklıyorum. Gazetecileri de uzaklaştıracağız oradan. Kim bunun hilafına hareket ederse, disipline sevk edilecek."

AK PARTİ'DE ÖZELEŞTİRİ: Yasin Hoca'nın yaptığını burada izah edemeyiz

Hayati Yazıcı: Bizim yöntemimizde çatışma olmamalı, ortak akıl ve diyalog olmalı. Bağnazlık değil, projecilik olmalı. Yasin Hoca'nın (Aktay) Siirt'te yaptığı buralarda izah edilemez. (AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay'ın Siirt'te Erdoğan'a uyarlayıp söylediği türküye kadınlar "Salli ala Muhammed" diye eşlik etmişti) Biz dini referanslarla siyaset yapan partilerden ayrıyız. Meydanlarda, 'Ya Allah Bismillah Allahu Ekber' sesleri yükseldi. Biz Müslümanlığımızı bağıra çağıra deklare etmemeliyiz. Millet bizden ürkmemeli. Cari açık önemliydi ama biz demokrasi açığı oluşturduk. Hukuku önemsemeliyiz. Hükümette olmalıyız. Bazı arkadaşlarımız 'Cumhurbaşkanı'nın meşruiyetini tartışmayız' diyor. Kim bunu tartışıyor ki; bunu biz ileri sürüyoruz.

Hükümetin içinde olmazsak kötü olur

Hüseyin Çelik: Artık AK Parti'ye 10 insandan 5'i değil, 4'ü oy veriyor. Tek bir söylemle kamuoyu önüne çıkılmalı. Seçmene kızılmamalı, reel hayat içerisinde muhasebe gerekir. Hükümetin içinde olmazsak kötü olur. Türkiye'de ortaklıklar yürümüyor. Bizim koalisyon kültürümüz yok. Sağ salim seçime götürecek kadar bir sürede hükümet kurulmalı. Tek başımıza azınlık kursak, onlar dışardan destek verseler iyi olur. Veya CHP formülü düşünülmeli. Meclis başkanının kim olacağı önemli çünkü Cumhurbaşkanı'na vekalet edecek. Eğer koalisyon olacaksa da bakanların sempatik kişilerden seçilmesi lazım.

Kral çıplak demeliyiz

Abdulkadir Aksu: Çok hizmet ettik ama takdir bu. Seçim sonucu iyi tahlil edilmeli. Kral çıplak demek zorundayız. Daha önce de yerel seçimlerde özeleştiri yapmamıştık. Özeleştiri gerekir. Kenara çekilemeyiz. AK Parti hükümet olmalı. CHP ile koalisyon yapılmalı. Dışarıda kalmak doğru olmaz.

Ayrıntılı çalışma lazım

Salih Kapusuz: Cumhurbaşkanı'nın tutum ve davranışından, sizin genel başkanlığınıza kadar çok ayrıntılı bir çalışma yapılması lazım. Hükümet şeklini de hemen nihayete erdirmeliyiz. Birlik-beraberlik ve tek başlılık korunmalı. Meclis başkanlığındaki seçim bizim dışımızda gerçekleşirse bu hükümete de yansır.

Gettomuzdan çıkamadık

Osman Can: Merkez zayıfladı. Toplum gettolarına çekildi. Biz de parti olarak gettolaştık, merkezden uzaklaşıp kendi gettolarımıza çekildik. Hukuk ve siyasette öngörülebilirliği ortadan kaldırdık. Merkezi güçlendirerek koalisyon yapmamız lazım. Yolu da CHP ile koalisyondan geçiyor.

Ömer Bolat: AK Parti yöneticilerinin asıl imtihanı şimdi başlıyor. Çözüm Süreci'ne tepki vardı, bize zarar verdi. Eski seçim çalışması anlayışımızı kaybettik. Kırgınlıkları unutup kenetlenmemiz tarihi bir görevdir. Dimdik ayaktayız görüntüsü devam etmeli.

Zeynep Karahan Uslu: Koalisyon yapmak için elimizden geleni yapmalıyız. Erken seçim bize zarar verecektir. Yeni bir AK Parti'nin inşası şarttır.

Şuay Alpay: Erken seçim telafuz edilmemeli. Üst akıl, AK Parti dışında bir hükümet kurulması için gayret ediyor. AK Parti dışarda kalırsa itibarsızlaştırma yapmaya çalışırlar. En makul olan MHP'yle koalisyondur. Bürokraside de aslında biz MHP ile ortaklık yapmış durumdayız.

Hüseyin Tanrıverdi: Millet bize bu seçimde 'Kendini düzelt, düzeltirsen gel' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber