Ziyaretçilerimiz, KESK'in Duruşunu Destekliyor

Memurlar.net tarafından düzenlenen "Toplu görüşmelerde, kalbiniz, hangi konfederasyonun tavrını destekliyor?" anket sonuçları belli oldu. 22 saat boyunca yayında kalan ankete 11 binin üzerinde oy kullandı. Anket sonuçlarına göre ziyaretçilerimiz KESK'in duruşunu desteklemektedir. Anket sonuçlarına ilişkin memurlar.net tarafından yapılan değerlendirmeyi görmek için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Ağustos 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplu görüşmelere üç konfederasyon katılıyor. Türkiye Kamu Sen 8, Memur Sen 2, KESK ise bir yetkili sendika ile toplu görüşmelerde temsil ediliyor. Geçen yıl imzalanan ancak KESK'in şerh koyduğu mutabakat metninde yer alan "5 YTL'lik sendika aidatının Devlet tarafından ödeneceğine" dair madde en çok KESK'i etkiledi. Yeni üyelerin çoğu Türkiye Kamu Sen ve Memur Sen'e üye oldu, KESK daha önce yetkili olduğu Eğitim ve belediye hizmetleri kolundaki yetkiyi kaybetti.

Memurlar.net ziyaretçileri genelde sağ muhafazakar bir ziyaretçi kitlesine sahiptir. Bu sonuç Türkiye ortalamasının memurlar.net'e yansımasıdır. Memurlar.net anket sonuçlarında, KESK'in duruşunun benimseniyor olması diğer iki büyük konfederasyonun yaptığı hatalardan kaynaklanmaktadır.

Memur Sen Başkanı Aksu'nun, muhalafet yapmak yerine bir haberci kimliğiyle içerden bilgi aldığını ve hükümetin yüzde 25 zam vereceğini belirtmesine, ziyaretçilerimiz büyük tepki göstermiştir. Aksu'nun bir gün sonra bu açıklamasını, hükümet sözcüsü şeklinde, aslında geçen yıl hükümetin en düşük maaş alan memura yüzde 19 zam verdiği bu yıl da aynı durumun gerçekleşebileceği yönünde savunması Memur Sen konfederasyonuna puan kaybettirmeye devam etmektedir.

Türkiye Kamu Sen Başkanı Bircan Akyıldız'ın ise, son gün dışında, hükümet ile uyumluyuz mesajlarını da içinde barındıran kameralar karşısına birlikte çıkma tavrıyla, muhalafet olma özelliğini kaybetmiş ve sonuç olarak Türkiye'nin en büyük konfederasyonu olmasına rağmen ziyaretçilerimizden yüzde 17 oranında destek alabilmiştir.

KESK ise toplu görüşmelerin ilk gününden bu yana muhalif bir tavır sergilemektedir. İlk gün hükümet tarafından her sendikanın iki temsilci ile görüşebileceği yönündeki kararına, KESK, kararın tek taraflı olarak alındığı gerekçesiyle itiraz etmişti. KESK, iki temsilci ile temsil edilme kararının iki taraf tarafından ortak alınması gerektiğini ve dayatlamalara karşı olduğunu belirtiyordu.

Yine hükümetin "enflasyon farkını vereceğiz" yönündeki açıklamaları karşısında Türkiye Kamu Sen zam Nisan ayından itibaren, Memur Sen Ocak ayından itibaren verilsin derken KESK ise memurun yüzde 10'luk bir kaybı olduğunu, yüzde 2,38'lik enflasyon farkını olumlu bir girişim olarak bulmakla birlikte bunun yetersiz olduğunu ve büyümeden kaynaklı farkla birlikte 2006 yılının ilk altı ayında yüzde 5, ikinci altı ayında yüzde 5 olmak üzere yüzde 10 ek zam yapılmasını istemişti.

Ancak, ziyaretçilerimiz tarafından KESK'in desteklenmesinin asıl nedeninin, KESK'in muhalelef eden tek sendika olarak görünmesidir. Türkiye Kamu Sen ve özellikle Memur Sen muhalefet yapmadıkları için ortaya büyük bir tepki çıkmıştır. Ve bu tepki KESK'te birleşmiştir.

Muhalif duruşun benimsenmemesi ve hükümetin sözcüsü gibi açıklamalara devam edilmesi halinde Memur Sen'in,
Hükümet temsilcisi Bakan Şahin ile birlikte kameralar karşısına geçilmesi ve muhalefet yapılmaması halinde de Türkiye Kamu Sen'in,
prestij kaybedeceğini düşünüyoruz.

Anket sonuçlarına ulaşmak için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber