Kurdaki hareketlenme otoda fiyat düşmesini engelledi

Haber Giriş : 28 Ağustos 2006 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Haziran ayında yaşanan dalgalanmanın düşük karlarla satış yapan firmaları tamamen zarar ettirdiğini belirten Bahadır Gören, 'Bunu atlatmak kolay olmayacak. Bu yıl için otomobil fiyatlarında düşüş beklemiyorum' dedi

Otomotİv firmaları Haziran'da yaşanan şokun sıkıntısını üzerinden atmaya çalışıyor. Yaşanan rekabetten dolayı sürekli fiyat kıran şirketler, bir anda 1.7'lere ulaşan döviz kurundaki dalgalanmanın verdiği zararı sineye çekerek bekleyişe geçtiler.

Seat Türkiye Distribütörü Katalonya Otomotiv Genel Müdürü Bahadır Gören'le sektörün son durumunu konuştuk. Geçen yıl herkes zam beklentisi yaşarken, kendisiyle yaptığımız 3 röportajda da fiyatların düşeceğini söylemiş ve öngörüleri aynı şekilde gerçekleşmişti.

Otomotiv sektörünün en genç yöneticilerinden olan Bahadır Gören, şimdi de 'Yıl sonuna kadar fiyatlarda değişme olmayacak' diyor.

Büyük darbe yedik

Bu köşede 3 defa doğru tahminlerini yayınladığımız Bahadır Gören'le bu yılın ilk röportajını yaptık. Gören'in, şimdi de bu yılki ilk sektör analizini sizlere aktarıyorum:
'Mayıs ayı zaten sıkıntılı bir aydı. Haziran'da piyasada yaşanan rekabetten dolayı gereken zamları da otomobil fiyatlarına yansıtamamıştık. Piyasa dalgalanınca sektör büyük bir darbe yedi. Bunun üstüne yaz sezonunun durgunluğu eklenince Temmuz'da satışlar yüzde 42 oranında düştü.

Pazar %14 daralacak

Halbuki sektör, Mayıs sonuna kadar yüzde 15 büyümeyle geldi. Fakat Temmuz sonuna bakılınca yüzde 1 düşüş yaşanmış oldu. Dolayısıyla bir önceki yılla aynı rakamlarda gidiyor olmasına rağmen 5 ayın sonuçları aslında moralmen bizleri beklentiye soktu. Geçen yılı geçeriz diye düşünmeye başladık. Şu anda ise belirleyici olacak unsur; Kasım ve Aralık aylarındaki satışlar. Ekim ayını da sayabilirdik ama bildiğiniz gibi Ramazan ayı satışlar pek iç açıcı olmaz. Fakat Kasım'da ekonomik olarak morelleri bozacak bir unsur olmazsa yine rakamlar bir önceki yıla yakın (sektörün beklentisi de bu yönde) doğrultuda gerçekleşir. Yani geçen yıldan biraz aşağı olur.

Bütün otomotiv şirketlerinin, ODD'nin ortak görüşü bu yıl Kasım-Aralık ayları iyi geçerse otomobil pazarı 370-390 bin adetlik bir pazara (geçen yıl 420 bindi) ulaşır.
Otomotiv pazarının yüzde 13-14'lük bir daralma yaşayacağını tahmin ediyorum. Tabii bunda Kasım ve Aralık aylarının beklentisini de tekrar vurgulamadan geçemeyeceğim.'

Belirsizlik kalkıyor

Döviz kurunun ani yükselişi karşısında ne gibi önlemler aldıklarını sorduğumuz Gören şunları söyledi: 'İlk etapta büyük zamlar yapılmadı. Biz Seat olarak %3 ve sonra da bir %3 daha zam yaptık. Ama birçok firma bunu %20-25'lere kadar çıkardı. ODD'de konuşulan da şu: 2001 bir krizdi, hephimiz ne yapmamız gerektiğini biliyorduk. Maliyetleri kıstık, gerekli tüm önlemleri aldık. Fakat geçtiğimiz ay yaşananlar tamamen belirsizlikti. Ne yapacağımızı bilemiyorduk. Belirsizlikden dolayı belirli oranlarda zam yaparak, kendi finansal tablolarımızı rahatlatmaya çalışıyorduk. Ama şu an belirsizlik yavaş yavaş kalkıyor, ana sorunlar pozitif gidiyor. Dolayısıyla sektörün rahatlayacağını düşünüyorum.

Bahadır Gören'e döviz kurundan dolayı otomotiv şirketlerinin bunu telafi etmek adına %27'lere varan zamlar uyguladığını ve döviz gerilemeye başladıktan sonra şirketlerin gerekli indirimleri uygulamadıklarını, bunu otomobil fiyatlarına ne zaman yansıtacaklarını sorduk. Gören şu tespitleriyle konuya açıklık getirdi: 'Bütün firmalar zaten çok düşük kar marjıyla çalışıyor. Tamamen kurun durumuna göre ve çok fazla zam yapmıyorlar. Eğer herhangi bir sıçrama, iniş-çıkış olmazsa otomobil fiyatları değişmez. Haziran-Temmuz aylarında herkes zararına satış yaptı. Bunu telafi etmek için otomobil fiyatları yıl sonuna kadar bu seviyelerde gider, rardikal indirimler olmaz.

Zarar büyük

Haziran ayında 2006 stoklarını eritmek adına zaten büyük zamlar yapılmadı. Aslında bütün karlardan fedakarlıkta bulunuldu. Artı, düşük kar marjıyla çalışan firmalar da sattıkları her araçtan büyük zarar ettiler. O yüzden firmalar fiyatları daha fazla aşağı çekemezler.

Bu sefer fiyatlar sabit kalacak diyorum. Çünkü zaten kar edemeyen şirketler, şimdi de reklam dönemine girdiğimiz için buna da bütçe ayırıyorlar. Her ne kadar Ramazan ayında reklam harcaması düşse de Kasım ve Aralık ayı giderlerin artacağı bir dönem olacak.

Bu yıl için satışa sundukları modellerin farklı motor seçeneklerini getirmeye devam edeceklerini belirten Gören, önümüzdeki yıl ticaret araçları Inca'yı Türkiye'de satışa sunacaklarını söyledi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber