Komutanların yargılanmasında son söz Danıştay'ın

ANAYASA Mahkemesi'nin (AYM) Yüce Divan'da yargılanacak askerlerin görev suçundan soruşturulmaları ve geçici süreyle görevden uzaklaştırılmaları hakkındaki kararlara yapılacak itirazın Cumhurbaşkanı'nca 'kesin' hükme bağlanmasını öngören düzenlemeyi iptal gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 25 Haziran 2015 22:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Komutanların yargılanmasında son söz Danıştay'ın

İptalle, Genelkurmay Başkanı dahil komutanların görevleriyle ilgili suçlardan soruşturulmalarına ve geçici olarak görevden alınmalarına ilişkin kararlara karşı Danıştay'a gitme yolu açıldı. İptale, ilgililer yönünden yargı yolu kapatılarak mahkemeye erişim hakkının engellenmesinin hak arama özgürlüğüne aykırı olması gerekçe gösterildi. AYM kararıyla, bu tip kararların Cumhurbaşkanı'nın tek başına yaptığı işlem sayılmayacağına hükmedildi. Bu durumda komutanların görev suçlarından dolayı yargılanmalarında son sözü Cumhurbaşkanı değil Danıştay söyleyecek.

AYM, Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un ilgili maddesini 14 Ocak'ta 6'ya karşı 10 oyla iptal etmişti. Yüce Divan'da yargılanacak askerlerle ilgili soruşturma izni verecek mercilerin, kamu davası açılmasına gerek görmemesi halinde, bu yönde alacağı kararın 'kesin' hüküm taşıyacağına ilişkin düzenleme de iptal edilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber