657 reform taslağı ile tüm vekil bürokratların görevine son veriyor

Haber Giriş : 28 Ağustos 2006 09:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık, personel rejiminde reform gerçekleştirmek amacıyla hazırladığı ?Devlet Memurları Kanun Tasarısı Taslağı?na ilginç bir madde ekledi. Geçici 11. madde olarak taslağa son anda monte edilen düzenleme, hükümet tarafından bugüne kadar atanan tüm vekil bürokratların görevine son veriyor. Taslağa göre, vekaletleri sona eren bürokratların aldıkları mali haklar ve sosyal yardımlar da aynı gün kesilecek. Hükümet, yasanın yürürlüğe girdiği günden itibaren isterse aynı kadrolara aynı isimleri yeniden atayabilecek. Ancak, bundan sonra atanacak vekil bürokratlar en fazla 6 ay boyunca vekil maaşı alabilecekler. Bu sürenin sonunda bürokrat ya alt kademedeki eski görevine dönecek ya da esas kadrosuna bağlı olan düşük ücreti kabullenip vekalet koltuğunda oturmaya devam edecek.

İŞTE KRİTİK MADDE

Bürokraside şaşkınlıkla karşılanan ?Açıktan vekil ve vekaleten atananlar? başlıklı Geçici 11. madde aynen şöyle: ?Bu kanun yürürlüğe girdiği tarihte bir görevi vekil olarak yürütenlerin vekalet görevi ile vekalet ettiği görev nedeniyle kendisine sağlanan mali haklar ile sosyal yardımlar sona erer. Kurumların dolu veya boş kadrolarına açıktan vekil olarak atanmış olmak başka bir göreve atanmada kazanılmış hak teşkil etmez.?

Maaş sistemi yeniden düzenleniyor

Düzenleme hakkında bilgi veren bürokratlar, personel reformuyla kamu personel sisteminin sil baştan değişeceğine işaret ederek, şu açıklamayı yaptı: ?Reform, kamudaki maaş sistemini yeniden düzenliyor. Aynı işi yapan personelin aynı maaşı almasını sağlayacak bir sistem getirmeye çalışıyoruz. İşte bu çalışmanın bir parçası vekaleten atanmış bürokratların mali durumunu içeriyor. Mevcut yasaya göre, vekaleten atanmış bir bürokrat vekalet görevi bitene kadar bulunduğu makamın maaşını alabiliyor. Getirmek istediğimiz yeni düzenlemeyle ise, bürokrat en fazla 6 ay süreyle vekaleten atandığı makamın maaşını alabilecek. 6 ayın bitiminde ilave aldıkları tüm makam tazminatı veya sosyal haklar kesilecek ve gerçek kadrosundaki daha düşük maaşını almaya başlayacak. Dolayısıyla 6 ayın sonunda bürokrat ya eski görevine dönüp eski maaşını alacak ya da vekil atandığı görevde kalacak

Görev süresi 6 ayı geçmeyecek

Bürokratların sözünü ettiği 6 aylık süre sınırlaması, reform taslağının 113. maddesinde yer alıyor. Bu maddeye göre, kamudaki boş kadrolara vekaleten atanan devlet memurları, atandıkları makama verilen maaşın yüksek olması durumunda, mevcut maaşı ile atandığı makamın maaşı arasındaki farkı ?vekalet ücreti' olarak alacak. Hastalık, yurt dışı geçici görev gibi nedenlerle boş kalmış ?dolu kadrolara' yapılan vekil atamalarda ise vekil ücret ödemesi üçüncü aydan itibaren yapılacak.

Bütün vekil bürokratlar gidecek mi?

Hükümet, Köşk ile yaşadığı atama krizi nedeniyle üç yıldan bu yana vekil atama yöntemini kullanıyor. Halen kamuda bin 988 vekil bürokrat görev yapıyor. Dolayısıyla bu düzenleme Hükümet'in büyük önem verdiği geniş bir kadroyu ilgilendiriyor. ?Önümüzdeki yıldan itibaren yürürlüğe gireceği beklentisiyle hazırlanan reformun yasalaşması halinde özellikle kritik görevlerdeki üst düzey vekil bürokratların durumu ne olacak? Vekil bürokratların görevine son vermek için bu madde özellikle mi tasarlandı?? Yetkililerin, bu sorulara verdiği cevaplar şöyle: ?Yasa çıktığı gün kamudaki büyük küçük tüm vekil bürokratların görevi son bulacak. Ancak, aynı gün aynı bürokratların aynı görevlerine atanması mümkün. Hükümet isterse tabii ki görev değişikliği de yapabilir. Ancak, bu düzenlemenin amacı bir milad belirlemek. Yasanın çıktığı gün yapılacak tüm atamalarda 6 aylık süre işlemeye başlayacak. 6 ayın sonunda vekalet ücretleri kesilecek. Geçici 11. madde taslağa hiç konulmadan da böyle bir sınırlama uygulaması başlatılabilirdi. Ancak, kurumlar arasında uygulama karmaşası yaşanmaması için bu maddeye gerek duyuldu.?

Rekor Tarım Bakanlığı'nda

Başbakanlık'tan edinilen verilere göre halen kamu kurumlarında tam bin 988 vekil bürokrat görev yapıyor. Vekil bürokrat sayısında birincilik Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nda bulunuyor. Tarım Bakanlığı'nda 397'si taşra teşkilatında olmak üzere toplam 440 bürokrat vekaleten görev yapıyor. Vekalet sıralamasında ikincilik ise 348 personelle Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nda bulunuyor. Tarım Bak. 440 Bayındırlık Bak. 348 Sağlık Bak. 218 Çev.ve Orm Bak. 206 SHEÇEK 114 Çalışma Bak. 113 Kültür-Turizm 103 Diyanet işleri Bşk. 57 Milli Eğitim Bak. 44 San ve Tic. Bak. 40 TÜBİTAK 37 İçişleri Bak. 27 Dış Ticaret Mst. 27 Adalet Bak. 26 TRT 20 MGK Sek. 18 Genç.ve Spr Gm. 14 Enerji Bak. 13 BDDK 13 Hazine Mst. 12 Maliye Bak. 12 Ulaştırma Bak. 10 Milli Sav. Bak. 4 Dışişleri Bak. 2

Bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber