Kronik hastalara sıcak hava uyarısı

Hipertansiyon, kalp ve diyabet hastaları sıcak havalarda daha büyük risk altında... Afrika sıcaklarında alınacak basit tedbirler hayat kurtarıyor.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 09 Temmuz 2015 10:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Kronik hastalara sıcak hava uyarısı

ZİYNETİ KOCABIYIK

Ramazan boyunca oruç tutanları rahatlatan havalar mevsim normallerine girmeye başlıyor. Meteoroloji bu hafta bazı şehirlerde hava sıcaklığının 40 derecelere çıkabileceğini bildiriyor. Uzmanlar kronik hastalıkları olanları gün ortasında dışarı çıkmamaları gerektiği konusunda uyararak, sıcak çarpmasına karşı alınabilecek önlemleri sıralıyorlar.

KALBİ OLAN DIŞARI ÇIKMASIN

Önümüzdeki haftadan itibaren Avrupa'yı kasıp kavuran Afrika sıcaklarının ülkemize de ulaşacağını hatırlatan Medical Park Trabzon Hastanesi Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kaan Kulan, sıcak havalarda özellikle kalp hastalarının risk altında olduğunu söyledi. Vücut ısısının düzenlenmesinde derideki kan akımının çok önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Kulan, "Sıcak havalarda vücut ısısını düşürmek için mevcut kanın deriye yöneltilmesi sonucunda beyin, böbrek, kalp gibi hayati organlara giden kan miktarı azalır. Kalp, daha hızlı ve daha kuvvetli kasılarak bu açığı kapatmaya çalışır ve kalbin iş yükü artar. Bu durum kalp kasını besleyen ana damarların yetersiz olduğu hastalarda kalp krizini tetikleyebilir" dedi.

AŞIRI TERLEME ÖLDÜREBİLİR

Aşırı terleme ve bazen de buna eşlik eden kusma nedeniyle sıvı kaybının yanında; sodyum, potasyum gibi elektrolit kaybının olduğunu söyleyen Doç. Dr. Kulan, "Bu durum kalpte ritim bozukluklarına, kas kramplarına, beyin ve sinir sistemi fonksiyonlarında bozulmaya yol açabilir. Aşırı ısı artışıyla beraber vücuttaki enzimatik faaliyetler de bozulur. Bütün bunlar ani ölümlere neden olabilir" diye ekledi.

ÇAYI KAHVEYİ AZALTIN

Aşırı sıcaklarda beslenmeye de dikkat etmek gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Kulan, "Az, aralıklı ve proteinli yiyecekleri tercih edin. Çayı kahveyi daha az için. Bol bol su tüketin"?dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber