Sağlık Bakanı Akdağ obezite toplantısı için 7 kilo zayıflayacak

Haber Giriş : 01 Eylül 2006 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından İstanbul'da düzenlenecek uluslararası ?Obezite ile Mücadele Konferansı? öncesi zayıflama kararı aldı.

Akdağ, konferansın açılışında konuk 51 bakan ve diğer katılımcılara nasıl kilo verdiğini anlatacak. Şu anda 79 kilo olan Akdağ, kasım ayındaki toplantıya kadar 72 kiloya düşmeyi amaçladığını söyledi. Beyaz ekmek yerine genellikle kepek ekmek tercih ettiğini belirten bakan, salata gibi hafif yiyecekler ile öğünleri geçiştirmeye çalıştığını anlattı. Bakan, eşi Şeyma Akdağ'ın bu konuda kendisini uyardığını belirtiyor: ?Eşim, ?çok yeme' diye kızıyor. Hiç fazla yemek yediğini görmedim. Aynı süre sofrada oturduğumuzda ben onun yediğinden iki kat fazla yemek yiyorum.?

Türkiye'nin ev sahipliğinde, 15-17 Kasım tarihleri arasında Dünya Sağlık Örgütü'nün ?Obezite ile Mücadele Konferansı? düzenlenecek. DSÖ Avrupa Bölgesi üyesi ülke sağlık bakanları ile ticaret, tarım, spor, ulaşım, şehir planlama ve eğitim gibi diğer kamu sektörlerinden üst düzey temsilciler de bu toplantıda hazır bulunacak. Toplantıda en önemli hastalıklar arasında gösterilen obezite ile ilgili sorunlar ve çözümler masaya yatırılacak.

Toplantının açılışını yapacak olan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, konferans öncesi zayıflama kararı aldı. Açılışta konuk 51 bakana ?göbeğini nasıl erittiğini' anlatmak isteyen Akdağ şu anda 79 kilo olduğunu, kasım ayındaki toplantıya kadar 72 kiloya düşmeyi hedeflediğini anlattı. Ancak kilo vermekte kendisini pek başarılı bulmuyor. Akdağ, ?Açıkçası gündüz pek fazla yemiyorum. Ancak akşamları çok yiyorum. Çoğunlukla gece 24.00 gibi yemek sofrasına oturuyorum. Böyle olunca da zayıflayamıyorum.? diyor.

Akdağ, obeziteye en çok bir öğünde özellikle akşam öğününde fazla yemek tüketiminin sebep olduğunu vurguluyor. Bakan Akdağ, ?Obezite, değişen yaşam biçimimiz ve yeme alışkanlıklarımız itibarıyla da önümüzdeki yıllar için önemli sağlık problemi olmaya aday. Dolayısıyla Türkiye'de erken önlem almalıyız ve bilinçli yeme alışkanlığı oluşturmalıyız. Can boğazdan gelmiyor, gidiyor.? diye konuşuyor. Vatandaşlara özellikle meyve tüketme çağrısı yapan Akdağ, böylece diyabet, kalp-damar hastalıkları gibi önemli birçok hastalıktan korunma şansı yakalanacağını söylüyor.

DSÖ'nün verilerine göre, obezite yani aşırı kilo alma rahatsızlığı gelecek için en önemli sağlık sorunlarından birisi ilan edildi. 1980'li yıllardan bu yana üç kat artan obezite vakaları nedeniyle sağlık harcamalarında da yüzde 2-8 oranında bir artış oldu. Birçok ülkede hastalığın giderek yaygınlaşması üzerine DSÖ, İstanbul'da uluslararası bir konferans düzenlemeye karar verdi. Konferans, obezite ile mücadele etmeye yönelik bilincin artırılmasını, uluslararası işbirliğini teşvik etmeyi amaçlıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber