TTK onaylı eser çıkartma esasları değişti

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Eylül 2006 12:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yayınevleri ve eser sahiplerinin Talim ve Terbiye Kurulu onaylı eser çıkartabilmeleri için gereken kıstas ve şartlarda değişikliğe gitti.

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Ders Kitapları Ve Eğitim Araçları Yönetmeliği"nde yapılan değişiklikle, özellikle "Eserlerin incelenmesi ve değerlendirilmesi" başlıklı bölümde yenikliler yer aldı. 11. maddede yarışma, sipariş, satın alma ve yazdırma usulleriyle temin edilen eserler ile özel kesimce hazırlanan eserlerin incelenmesi ve değerlendirilmesi, dersin özelliği ve sınıf seviyesini de dikkate alınarak, "en az iki alan uzmanı, bir görsel tasarımcı ve bir dil uzmanı ile gerekli hallerde ölçme-değerlendirme, program geliştirme, rehberlik, çocuk gelişimi ve eğitim teknolojisi uzmanlarının da yer aldığı en az dört, en fazla dokuz uzman öğretmenden oluşturulan" İnceleme Komisyonu tarafından yapılacak. Ancak, komisyonlara diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşlardan da üye alınabilecek. Değişikliğe göre, yabancı dil ders kitaplarının incelenmesinde dil uzmanı bulundurulması zorunlu olmayacak. Baskıya hazır nüshaların incelenmesi sonucunda rapor düzenlenecekken, eser 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek. Aynı şekilde takım halinde başvurusu yapılan baskıya hazır nüshalar da birlikte incelenerek yine 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek. Talim Terbiye'de ilgili komisyonlarda inceleme aşamasından geçip 80 puandan aşağı puan alan eserler, reddedilmiş sayılacak ve başvuru sahibine iade edilecek. 80 - 89.99 arasında puan almış eserler, iİlgili birim, düzeltilmek ve tekrar incelenmek üzere, bu eseri raporlarıyla birlikte Daire Başkanlığına gönderecek. Daire Başkanlığı, inceleme raporlarını başvuru sahibine iletecek. 30 gün içinde tekrar incelenmek üzere Daire Başkanlığına başvurusu yapılmayan bu eserler reddedilmiş sayılacak. Düzeltilerek başvurusu yapılan eserler, Daire Başkanlığı'nda ön incelemesi yapılarak ilgili birime gönderilecek. Bu incelemede komisyon tarafından tespit edilen hataların giderilip giderilmediği inceleme sırasına bakılmaksızın yeniden değerlendirilmeye alınacak. Bu değerlendirme sonucunda 90 ve daha yukarı puan alan eserler, İnceleme Komisyonu raporu ile birlikte Başkanlığa iletilmek üzere Daire Başkanlığı'na gönderilecek. 90 dan aşağı puan alan eserler ise reddedilmiş sayılacak. Baskıya hazır nüsha, başvuru sahibine iletilmek üzere Daire Başkanlığı'na gönderilecek. Eser, İnceleme Komisyonunca 90 ve daha yukarı bir puanla değerlendirilmiş ise İnceleme Komisyonu'nun raporu ile birlikte Başkanlığa iletilmek üzere Daire Başkanlığı'na gönderilecek.

Başkanlığa gelen eser, değerlendirilmek üzere İhtisas Komisyonları'na gönderilecek. İhtisas Komisyonları, kurul uzmanı ve eğitim uzmanı ile gerekli hallerde alan uzmanı ve akademisyenlerden Başkanlıkça belirlenecek sayıda üyeden oluşturulacak ve Komisyonlara ilgili kurul üyesi rehberlik edecek. İhtisas Komisyonları, İnceleme Komisyonları tarafından 90 ve üzerinde puanla değerlendirilen baskıya hazır nüsha ve raporları inceleyip Talim Terbiye Kurulu'na (TTK) sunacak. TTK ise eserleri ya uygun bulacak ya da düzeltilmek üzere yayın evine gönderecek. Veya uygun olmadığına ilişkin karar verebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber