CHP'deki hava; müzakere yapalım kestirip atmayalım

CHP kurmayları, anketlerde erken seçimde önemli aritmetik bir değişiklik olmayacağı öngörüsünden yola çıkarak, "Kaybolan 6 ayın sorumluluğunu üstlenemeyiz" diyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Temmuz 2015 07:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP'deki hava; müzakere yapalım kestirip atmayalım

Meriç Tafolar

CHP yönetimi; Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki heyetler arasında önceki gün yapılan koalisyon görüşmelerinin ardından iki liderin ikinci görüşme öncesi baş başa görüşmesini bekliyor. Alınan bilgilere göre, ön görüşme heyetlerinin temaslarının ardından konunun liderlere iletileceği ve gelinen durumu değerlendirmek için iki liderin baş başa görüşme olasılığının yüksek olduğu belirtiliyor. Kulislerde, "Büyük Koalisyon"un gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin bu görüşmede belli olacağı değerlendirmesi de yapılıyor.

Anketler ortada

CHP kulislerinde halen Ak Parti ile koalisyon kurulmasına mesafeli yaklaşan bir ekibin bulunduğu bilinse de, parti yönetiminin genel talebinin, "müzakerelere başlanması" yönünde olduğu belirtiliyor. Partiye ulaşan anketler, erken seçim olmasında durumunda parlamento aritmetiğinin anlamlı biçimde değişmediğine de işaret ediyor. Bu nedenle parti kurmayları, "MHP'nin tavrı nedeniyle Ak Partisiz bir seçenek mümkün değil. Şimdi oturup müzakere etmezsek, erken seçim sonrası buna mecbur kalabiliriz. Müzakere edelim, şartlarımızı ortaya koyalım. Baştan kestirip atmayalım. Erken seçim sonrası aynı tablo ortaya çıktığında, kaybolan 6 ayın sorumluluğunu üstlenemeyiz" değerlendirmesini iletiyor.

"Kaçak Saray" ayarı

Parti yönetimi görüşme sürecinde Ak Parti'nin "kırmızı çizgisi" olarak belirlediği "Cumhurbaşkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı" konusunda milletvekillerinin yazılı soru önergelerini işleme koymama kararı aldı. Özellikle, "Kaçak Saray" ifadesi geçen önergelerin işleme konulmadığı öğrenildi.

Sol kanat hala muhalif

Partide Ak Parti-CHP koalisyonuna muhalif olan önemli isimler bulunuyor. Başta kendisini "sol kanat" olarak tanımlayan isimlerin olduğu grubun büyük çoğunluğu ikili koalisyonun partiye zarar getireceği düşüncesinde. Bu kanadın etkin isimlerinden CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner'in BirGün gazetesinde kaleme aldığı makalesinde çekincelerini aktardı. "Büyük Koalisyona Reddiye" adını verdiği makalesinde Cihaner, "Büyük Koalisyonu pişirmek isteyenlerin kullandıkları tezlerden birisi de AKP'li diğer alternatiflerin kırılgan olacağı iddiası. Yahu bu adamlar daha birkaç ay öncesine kadar CHP'de genel başkan yardımcılığı yapmış bir milletvekiline 'Erdoğan'ın kızına suikast planlıyor' diyecek hatta buna inanacak kadar düşmanlaşmış durumdalar. Seçim zamanı her posta kutusuna pespaye iftiralar içeren pahalı kitaplar koydular. kabataş yalanı, terör eylemleriyle CHP'yi özdeşleştirme, cemaatin emrinde gösterme vs." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber