Basın savcısından ders gibi iddianame

İnternet yoluyla işlenen suçlarda yazılı basın yoluyla işlenen suçlarla ilgili Basın Kanunu hükümlerinin uygulanmasının mümkün olmadığını belirten Savcı Mehmet Taştan, zorunlu olarak hazırladığı iddianamede şüpheli hakkında beraat talep etti

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Temmuz 2015 10:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Basın savcısından ders gibi iddianame

TÜRKER KARAPINAR Ankara

Ankara Basın Savcısı Mehmet Taştan, verdiği bir takipsizlik kararını, internet yoluyla işlenen suçlarda uygulanması mümkün olmayan Basın Kanunu hükümleri uyarınca bozan sulh ceza hakimliğine ders olacak bir nitelikte iddianame hazırladı. Taştan, takipsizlik kararının kaldırılması üzerine zorunlu olarak hazırladığı iddianamesinde, beraat talebinde bulundu.

Emre Metin'in yetkilisi olduğu Elektronik Mühendisleri Odası'nın www.emo.org.tr isimli internet sitesinde, Anadolu Ajansı'nın bir haberi izinsiz olarak yayınlandı. Yapılan şikayet üzerine Ankara Basın Savcısı Mehmet Taştan, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na muhalefet suçundan başlattığı soruşturmada takipsizlik kararı verdi. Takipsizlik kararına itiraz edildi. İtirazı değerlendiren Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği, eylemin, Basın Kanunu'nun 15. maddesinde belirtilen para cezası niteliğinde olduğu görüşüyle takipsizlik kararını bozdu. Taştan, kararın kanun yararına bozulması için Adalet Bakanlığı'na yazılı talepte bulundu. Bakanlık, sorunun yargısal yoldan halledilebileceği görüşüyle savcılığın talebini reddetti. Bakanlığın da ret kararıyla birlikte sulh ceza hakimliğinin kararı kesinleşti ve savcı Taştan zorunlu olarak iddianame hazırlamak zorunda kaldı.

'Aynı hükümler uygulanamaz'

"İnternet yoluyla işlenen suçlarda yazılı basın yoluyla işlenen suçlarla ilgili Basın Kanunu hükümlerinin uygulanması mümkün değildir" diyen Taştan, sulh ceza hakimliğinin kararı üzerine zorunlu olarak hazırladığı iddianamesinde "beraat" talebinde bulundu. İddianamede şöyle denildi:

"Hakimliğin bozma gerekçesinde atıfta bulunulan 5187 sayılı Basın Kanunu'nun 15. maddesini olaya uygulamak mümkün değildir. Şikayete konu eylem yazılı basın yoluyla değil internet yoluyla işlenmiştir. Nitekim, Yargıtay 2. Ceza Dairesi de 15.10.2012 tarih ve 2012/3490 esas, 2012/43666 sayılı kararında internet yoluyla yapılan yayınlarda Basın Kanununun uygulanamayacağını belirtmiştir. Kanuna açıkça aykırı olan hakimlik kararını dayanarak şüpheliye Basın Kanununun 15. maddesi gereğince ön ödeme önerisi çıkarmak mümkün olmadığı gibi, kovuşturmaya yer olmadığına dair kararı vermekte mümkün değildir. Bu itibarla hakimlik kararından kaynaklanan yasal zorunluluk nedeniyle hakkında dava açılan şüphelinin anılan suçtan mahkemenizde yargılanarak beraatine karar verilmesi, mahkemenin aksi kanaatte olması halinde sevk maddesi gereğince hüküm tesisi kamu adına talep ve iddia olunur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber