Kiracıya kötü haber

Haber Giriş : 05 Eylül 2006 11:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay kiralanan yerlerin devredilemeyeceğine hüküm verdi. Yüksek kira masrafından kurtulmak için dükkanlarına ortak alanlar, 'üçüncü şahıslar sözleşmeye dahil edilemez' gerekçesiyle tahliye edilebilecek

YÜKSEK kiradan kurtulmak için kiraladığı dükkana ortak alanlara Yargıtay'dan kötü haber. Yargıtay, iki kişi arasında yapılan bir sözleşmeye bir başkasının dahil edilmesini uygun görmedi.

Özellikle ücretin düşmesi için arkadaşlarını kiraya ortak eden öğrenciler ve yüksek dükkan ücretleri nedeniyle kendilerine ortak arayanları yakından ilgilendiren karara uzanan süreç şöyle gelişti: İsmi açıklanmayan mal sahibi dükkanını kiraya verdi. Kısa bir süre sonra kiracı 'çay bahçesi' olarak işlettiği dükkana kira ortağı alınca mal sahibi ile uzlaşmazlık yaşamaya başladı. Tarafların anlaşamaması üzerine konu yargıya yansıdı. Kiracı, yerel mahkemede yaptığı savunmada, S.'nin dükkanın boş kısmına çiçeklerini koyduğunu, bunun içinde devretme veya kira ücreti alma gibi bir durumun söz konusu olmadığını savundu.

'Üçüncü şahıs dahil edilemez'

Dosyayı inceleyen yerel mahkeme, kiralarının zamanında yatırıldığına dikkat çekerek kiracının tahliyesine ilişkin talebi reddetti. Dosyaya itiraz edilince dava Yargıtay'ın gündemine geldi. Temyiz talebini incelemeye alan Yargıtay 6'ncı Hukuk Dairesi ise yerel mahkemenin kararını uyun görmeyerek, tahliye talebine ret veren hükmü bozdu.

Davaya konu olan dükkanın çay bahçesi olarak işletildiğine dikkat çeken Yargıtay, kiralanan yerin bir bölümünün üçüncü şahıs olan S.'ye çiçek satımı için devredildiğinin altını çizdi. Bu durumun taraflar arasında imzalanan sözleşmeye aykırı olduğunu belirten Daire kararında, 'Akde aykırılığın giderilmesi için gönderilen ihtara rağmen aykırı davranışa son vermemiştir' denildi.

Taraflar arasında yapılan kira sözleşmesinin 3 yıl olduğuna işaret edilen kararda, sözleşmede yer alan şu hükümlere dikkat çekildi: '...Kiracı, kiralanan yeri bir başkasına devredemez, kiraya veremez. Kiralanan yer çay bahçesidir. Bunun dışında başka amaçla kullanılamaz.' Kiracının savunmasını da dikkate alan Yargıtay 6'ncı Hukuk Dairesi, kararın gerekçesinde şu ifadelere yer verdi: 'Kiralananın kapsamında bulunan dava konusu yer, üçüncü kişinin kullanımına tahsis edilmiş ve uygun süreli ihtara rağmen sözleşmeye aykırı olan bu duruma son verilmemiştir. Bu durumda akde aykırılık olgusu gerçekleşmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar vermek gerekirken, yazılı gerekçeyle ret kararı verilmesi hatalı olmuştur. Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.'

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber