'Sağlıkta şiddet' toplu sözleşme masasına taşınacak
Sağlıkta şiddetin boyutu o noktaya geldi ki artık terör olaylarında bile sağlık çalışanları mağdur edilmeye başlandı. Masaya sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların da uygulayanları görmezden gelenlerin de bu hazımsızlığını giderecek bir reçeteyi ortaya koyacağız"
Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, terör olaylarında bile sağlık çalışanlarının mağdur edilmeye başlandığını, sorunu toplu sözleşme masasına taşıyacaklarını belirterek, "Şiddet uygulayanın sağlık giderlerinin 6 ay süreyle SGK yerine kendisi tarafından karşılanması önerisi getirilecek" dedi.
Memiş, düzenlediği basın toplantısında, Sağlık-Sen'in toplu sözleşme görüşmelerinde masaya getireceği taleplerle ilgili açıklamalarda bulundu.
Sağlık tesisleri ve çalışanlarına yönelik terörist saldırıları kınayan Memiş, teröristlerin sağlık çalışanlarını bile hedef aldığını, ambulansın kaçırılarak görevlilerin alıkonulduğunu, ambulansların ve hastanelerin uzun namlulu silahlarla tarandığını anımsattı.
Memiş, "Terörün sağlık çalışanları ve kurumlarını vahşice hedef aldığı günler yaşıyoruz. Bütün bu olumsuzluklara rağmen sağlık hizmetlerini aksatmadan hiçbir tehdide boyun eğmeden hem devletimizin hem de mesleğimizin onuruna sahip çıkarak görevimizi yerine getiriyoruz, getirmeye de devam ediyoruz" dedi.
-4 kalemlik "tedavi önerisi"
Sağlık çalışanlarına verilen sözün üzerinden iki yıl geçmesine rağmen yıpranma hakkı getirilmemesini eleştiren Memiş, toplu sözleşme masasına sağlık çalışanlarının Kamu İşveren Kurulu için hazırladığı 4 kalemlik "tedavi önerisi" ile oturacaklarını bildirdi.
Memiş, şunları kaydetti:
"Masada öncelikle birinci temel tedavi talebimiz adaletsiz olmayı önleyen tablet. Bu günde 3 çarpı 1 oranında verilecek. Yani toplu sözleşme masasına otururken bir adaletsizliğin olduğunu ve bunun düzeltilmesi gerektiğini vurgulayacağız. İkinci ilacımız haksızlık yapmayı engelleyen pastil. Sağlık çalışanları maalesef bu görevi yaparken ciddi haksızlığa uğruyor. Avrupa'daki meslektaşlarının 5 katı fazla çalışıyor ama hak ettiği emeğin karşılığını alamıyor. Onun için bu pastili de orada haksızlığın giderilmesi bakımından önereceğiz. Üçüncü olarak 'sağlıkta şiddete hayır' flakonu. Bu flakonumuz 365 gün uygulanacak, 1 çarpı 1 ve intravenöz, damardan acil tedavi için verilecek çünkü sağlıkta şiddetin boyutu o noktaya geldi ki artık terör olaylarında bile sağlık çalışanları mağdur edilmeye başlandı."
Sağlıkta şiddetin önlenmesi için yapılan düzenlemelere rağmen sonuca yönelik temel adımlar atılmadığını ifade eden Memiş, "Masaya sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların da uygulayanları görmezden gelenlerin de bu hazımsızlığını giderecek bir reçeteyi ortaya koyacağız" dedi.
Sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığını alamadığını savunan Memiş, "Toplu sözleşme masasında dördüncü olarak da emeğe saygı talebimizi masaya taşımak kaydıyla bu toplu sözleşme sürecinde Kamu İşveren Heyetinin hazımsızlığını giderecek reçeteyi inşallah oradan çıkaracağız diye umut ediyoruz" şeklinde konuştu.
-97 taleple masaya oturulacak
Memiş, toplu sözleşme masasına "Yıpranma payı verilmesi, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, hekimlerin mecburi hizmet sürelerinin kısaltılması, ücretsiz kreş hizmeti sağlanması, yemek servisi bulunmayan yerlerde ve 112'lerde çalışanlara yemek yardımı yapılması, sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanın sağlık giderlerinin 6 ay süreyle SGK yerine kendisi tarafından karşılanması" önerilerinin de yer aldığı 97 talep getirileceğini bildirdi.