Bağırsaktaki bakteriler depresyona mı yol açıyor?
Kanada'daki McMaster Üniversitesi'nde gerçekleştirilen araştırmaya göre, bağırsaktaki bakteriler depresyona yol açabiliyor.
Modern dünyada bir salgın hastalık gibi yayılan ve yıldan yıla büyük bir artış gösteren depresyonun neden ortaya çıktığı ile ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı.
Kanadalı bilim insanları tarafından gerçekleştirilen ve 'Nature Communications'da yayınlanan araştırmaya göre, bağırsaktaki bakteriler depresyonu tetikleyebiliyor.
Laboratuvar ortamında fareler üzerinde bir dizi testler gerçekleştiren ekip, bağırsakta bakteri bulunmadığı durumlarda farelerde psikolojik rahatsızlıklara rastlanmadığını ancak, bağırsağa bakteri enjekte edildiğinde ise depresyon ve türevi rahatsızlıklar ile karşılaşıldığının altını çiziyor.
Depresyona başlı başına bakterilerin sebep olmadığını belirten ekip, fareler üzerinde değişik bir deney daha gerçekleştirdi ve annelerinden koparılan farelerde diğerlerine oranla daha fazla stress gözlendi. Aynı farelerde bağırsaktaki bakteri miktarının da arttığı belirtiliyor.
Kanada'daki McMaster Üniversitesi'nde gerçekleştirilen araştırmanın detayları hakkında bir makale yayınlayan Dr. Premysl Bercik, bu durumun insanlar için de geçerli olup olmadığının ortaya çıkarılması için testlere devam edilmesi gerektiğini vurguluyor ve depresyondan muzdarip kişiler ile diğer insanların bağırsaklarındaki bakteri oranının karşılaştırılması gerektiğinin altını çiziyor.
Geçtiğimiz aylarda insan vücudunda bulunan bakteriler hakkında benzer bir araştırma yapan ve bulgularını paylaşan İngiliz akademisyen Spector, fast food ile beslenmenin vücudun zayıf kalmasını sağlayan bakterileri öldürdüğünü ve insanların bu yüzden aşırı kilo aldığını iddia etmişti.