Memur zam da isteyecek, evlilik ve kreş yardımı da
Giyecek, ulaşım ve yemek yardımından evlenme yardımına kadar birçok talebi olan memurun masaya götüreceği zam teklifi yüzde 25'i buluyor
İsmail Sonsuz ANKARA
Hükümet ile memurlar arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri bugün başlıyor. Ağustos ayı içerisinde tamamlanması beklenen görüşmelerde maaş zammının yanı sıra doğum ve ölüm yardımından kreş desteğine, evlilik yardımından cuma namazı iznine kadar birçok konu ele alınacak. Hükümet masaya yüzde 3+3 zam teklifiyle oturacak. Sendikaların ise yüzde 16'dan yüzde 25'e kadar zam talepleri bulunuyor. Memur-Sen, 2016 için yüzde 8+8, bir sonraki yıl için yüzde 7+7 zam teklif edecek. Türkiye Kamu-Sen, 2016 yılında toplam maaş artış talebi, telafi zammı, büyüme ve refah payı dahil olmak üzere yüzde 22 ve taban aylığa 2016 için 100 lira, 2017 için 150 lira zam isteyecek. KESK de yüzde 25 zam istiyor..
Yüksek enflasyon, taleplere temel olacak. Memur enflasyondan doğan maaş ve gelir kaybının telafisini, fazla çalışma ücretlerindeki dengesizliğin giderilmesini, 2015'ten sonra göreve başlayanlara 1 derece verilmesini de talep listesine yazacak. Memurlar, bütün memurlara kreş yardımı verilmesini talep ediyor ve "Kreş yardımı büyük şehirlerde 300, diğer illerde 250 lira olsun" diyor. Memur sendikalarının listesinde cuma namazı izni, ölüm, doğum, giyecek, yiyecek, yol yardımı, bayram ikramiyesi talepleri de bulunuyor. Ayrıca 4/B ve diğer sözleşmeliler, 4/C'li personel, KİT sözleşmeli personel, kamu kurum ve kuruluşlarında işçi statüsünde çalışan yüksek öğrenimli personelin kadroya geçirilmesi gündemde olacak.
İşte memurun listesi
DOĞUM: Halen 207.71 TL olan doğum ödeneği 830.80 lira olmalı.
ÖLÜM: Memur için 1592, eş ve çocuk ölümü için 796 lira ödeme ikiye katlanmalı, eş ve çocuk için 1592, memurun kendisi için 3 bin 184 liraya çıkmalı.
EVLENME: En yüksek devlet memuru aylığının 5 katı evlenme yardımı ödenmeli, çocukların evliliği halinde rakam en yüksek devlet memuru aylığının 2 katı olmalı.
EŞ VE ÇOCUK: Halen 177.3 lira olan eş yardımının 275 lira olması, 6 yaş üstü için 20.8, 0-6 yaş için 41.6 lira olan çocuk yardımı her yaş için 75 liraya yükseltilmeli.
KREŞ: Büyük şehirlerde 300, diğer kentlerde 250 lira kreş yardımı verilmeli.
YEMEK: Halen bütün kamu kurum ve birimlerinde yemek servisi yok. Yemek olmayan iş yerlerinde yemek bedelinin öğün başına 6 TL olması sağlanmalı.
GİYECEK: Kılık kıyafet yasakları kaldırılıp 125 TL nakdi giyecek yardımı yapılmalı.
ULAŞIM: Servis yoksa, her gün için 5 TL ulaşım yardımı olmalı.
İKRAMİYE: Dini bayramlarda 2 maaş bayram ikramiyesi ödenmeli.
İZİN: Cuma günleri, namaz vaktini içine alacak şekilde iki saat, 'çalışmaya ara verme' izni verilmeli.