Gümrük müsteşar Vekiline 'örtülü ödenek' suçlaması

Haber Giriş : 13 Eylül 2006 19:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Teftiş Kurulu, Gümrük Müsteşar vekili Mehmet Şahin' in de aralannda bulunduğu üst düzey gümrük bürokratlarının, kurdukları kooperatif aracılığıyla "kamu gücünü" kullanarak üyelerine ve müsteşarlık makamına kaynak aktardığını saptadı. Başbakanlık müfettişlerinin raporunda, bürokratların Gümrük Vakfı'nın belge basım ve satışının yasaklanmasına karşın 9 ay boyunca yasaya aykırı biçimde satışı sürdürdüğü ve 7 milyon 714 bin YTL gelir elde ettiği vurgulandı. Bürokratların yasağı aşabilmek için bu kez de Gümrük Çalışanları Kooperatifi kurdukları ve aynı satışı yasadışı biçimde sürdürdüklerine işaret edildi.

Akaryakıt kaçakçılığına yardım ettiği iddiasıyla gümrük müfettişlerince hakkında rapor düzenlenen Müsteşar-vekili Şahin'in adı bu kez de yönetiminde yer aldığı kooperatifin yasadışı biçimde belge satışı yaptığı iddiasıyla gündeme geldi. Başbakanlık Başmüfettişi Mehmet Kılınçer eşgüdümündeki ekipçe hazırlanan 27 Temmuz 2006 tarihli rapora konu olay şöyle gelişti:

Gümrük Müsteşarlığı ve mensuplarınca kurulan Gümrük Vakfı ile müsteşarlık arasında imzalanan protokol gereğince matbu gümrük beyannamelerinin dağıtım ve satışının vakıf tarafından yapılması kararlaştırıldı. Elde edilecek net satış hasılatının yüzde 15'inin de Gümrük Müsteşarlığı makamının "cari ve diğer harcamalarında" kullanılması öngörüldü. Satış işlemleri sürerken 29 Ocak 2004 tarihinde yürürlüğe giren Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşlan ile ilişkilerine Dair Kanun bu yöntemi yasaklı hale getirdi. Yasaktan sonraki 9 ay boyunca vakıf, yasaya aykırı biçimde beyanname satışını sürdürdü. Bu belirlemeler üzerine Mehmet Şahin ile yine akaryakıt kaçakçılığına adı karısan İzmit Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Şükrü Keleş'in de aralarında bulunduğu Gümrük Müsteşarlığı görevlileri hakkında Ankara Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Vakıf yöneticilerinin görevden alınması da istendi. Bürokratlann eylemlerinin başkaca bir suç oluşturmadığı belirlense bile 3 aydan 1 yıla kadar hapis istemiyle yar-gılanmaları gündeme gelebilecek.

Beyanname satış protokolünün feshinin ardından Gümrük Vakfı yönetiminde de yer alan Müsteşarvekili Mehmet Şahin, Daire Başkanı Şüheda Barlas, Personel Daire Başkanı Mehmet Ergün, İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Selahattin Aldemir, izmit Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Şükrü Keleş, ve denetim kurulu üyeleri "Gümrük Çalışanları Tüketim ve Yardımlaşma Kooperatifini'' kurdular. Daha önce Gümrük Vakfı tarafından basımı ve satışı yapılan beyannamelerin basım ve satış işlemleri kooperatif aracılığıyla sürdürüldü. Raporda, kooperatif ile müsteşarlık arasında yapılan protokolle, satıştan elde edilecek gelirin yüzde 20 'sinin Gümrük Müsteşarlığı makamına aktanlmasının hüküm altına alındığı vurgulanarak "Böylece elde edilecek net satış hasılatının yüzde 70'in kooperatifte kalacağı ve dolayısıyla daha önce Gümrük Vakfı taralından yürütülmekte olan beyanname basım ve satış işlerinin 5072 saydı yasa sonrasında, büyük ölçüde Gümrük Vakfi'nın yönetim ve denetim kurulu üyelerince kurulan Gümrük Çalışanları Kooperatifi aracılığı ile devam ettirildiği tespit edilmiştir" denildi.

Müsteşarlığa 94 bin YTL

20 Nisan tarihi itibarıyla net 1 milyon 807 bin YTL gelir elde eden kooperatiften Gümrük Müsteşarlığına 93 bin 976 YTL aktarıldığı saptandı. Raporda, tüm işlemlerin Gümrük Müsteşarlığı'nca incelenmesi ve gerekiyorsa soruşturulması istendi. Kooperatif kurularak, Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşlan ile ilişkilerine Dair Yasa'nın aşıldığı, kooperatifin de "personele ve üyelerine yardım amaçlı olarak kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde kamunun gücünü kullanarak personeline veya üyelerine ayni yardım ve nakdi ödeme yapılmak suretiyle kaynakaktarmaya yönelik" kurulduğu vurgulandı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 14 Ağustos tarihli olurunda gereğinin yapılması ve başkanlığa bilgi verilmesi istendi.

Cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber