Kamuda çalışan her 5 kadından biri, eşlerinin işsiz olması nedeniyle evin geçimini tek başına sağlıyor

Haber Giriş : 09 Mart 2004 07:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuda çalışan her 5 kadından biri, eşlerinin işsiz olması nedeniyle evin geçimini tek başına sağlıyor.

Kamuda çalışan kadınlar özel sektördeki hemcinslerine göre çok daha iyi şartlarda görev yapıyor.

Özel sektör kuruluşlarında kadınlar erkeklere oranla daha az ücretle ve çoğunlukla sigortasız çalıştırılırken, kamuda kadın-erkek ayrımcılığı daha alt düzeyde seyrediyor. Ayrıca kamuda çalışan her 5 kadından biri, eşlerinin işsiz olması nedeniyle evin geçimini tek başına sağlıyor.

Türk Harb-İş Sendikası Sendikal Politikalar Araştırma Merkezi'nin (SEPAM) 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı araştırmayla, çalışan kadınların portresi çıkarıldı. Savunma işkolundaki kadın işçi ve memurlar arasından seçilen bin 22 denek üzerinde gerçekleştirilen anket örgütlenmenin, sendikal hakların ve iş güvencesinin daha güçlü bulunduğu kamuda çalışan kadınların, özel sektördekilere göre daha rahat olduklarını ortaya koydu.

Türkiye'de kamuda memur ve işçi statüsünde yaklaşık bir buçuk milyon kadın görev yapıyor. Özel sektörde ise kayıt dışı ve geçici işler de dahil edildiğinde çalışan kadın sayısı yaklaşık 2 milyon kişiye ulaşıyor. Ancak bunların büyük bir kısmı sigortasız istihdam ediliyor. Savunma işkolunda çalışan kadın işçi ve memurların büyük bölümü erkeklerle aynı ücreti alıyor. Ancak kamuda çalışan kadınlar, terfi ve yükselmelerde erkeklere öncelik tanındığını ve bu konuda kendilerine ayrımcılık uygulandığını düşünüyor.

Anket sonuçlarına göre kamuda çalışan kadınlar, iş arkadaşlarıyla ve işverenle ilişkilerinde de sorun yaşamıyor. Fakat, büyük bölümü çalışma koşullarından kaynaklanan stres yaşadıklarını belirtirken, bu durumun ev psikolojilerini etkilediğini ifade ediyor. Buna rağmen kamuda çalışan kadınlardan sadece yüzde 12'si psikolojik destek alıyor. Çalışan kadının ev yaşamını da sorgulayan anket, ?kadının yeri evidir' anlayışının da hızla değiştiğini ortaya koyuyor. Ankete göre çalışan kadınların yüzde 64'ü ev işlerinde eşlerinden yardım görüyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber