Hacı adaylarına 'fetva hattı' desteği

Diyanet İşleri Başkanlığının Mekke'deki Fetva ve İrşad Bürosu, hacı adaylarının sorularını yanıtlamak amacıyla 24 saat hizmet veriyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2015 14:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hacı adaylarına 'fetva hattı' desteği

Selçuk Aval

Diyanet İşleri Başkanlığı da hacı adaylarının ibadetlerini yerine getirirken akıllarına takılabilecek soruları yanıtlamak amacıyla Mekke'deki Fetva ve İrşad Bürosu ile 24 saat hizmet veriyor.

Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Dr. Mehmet Canbulat, AA muhabirine, telefonla hacı adaylarından günde ortalama 50 soru geldiğini, bunun ilerleyen günlerde artacağını belirterek, "Merkeze gelip soru yöneltenler de var" dedi.

Hacı adaylarının ibadetlerini yaparken bazı yasaklara uymaları gerektiğine dikkati çeken Canbulat, haccın hem mali hem de bedeni bir ibadet olduğuna ve bazı yasakların bulunduğuna değindi. Canbulat, bu yasaklara uyulmaması veya bazı ibadetlerin eksik bırakılması durumunda, sadaka vermekten büyükbaş hayvan kesimine kadar birtakım cezaların ödenmesi gerektiğini anlattı.

"Hacı adaylarımıza en kolay yolu göstermeye çalışıyoruz. Hacda ihram yasaklarını işlemenin cezası 10 riyalden büyük hayvan kurban edilmesine kadar gidiyor" diyen Canbulat, hacı adaylarının, haccın hükümlerini iyi bilmesinin önemine işaret etti. Canbulat, şunları söyledi:

"Hac ibadetinde bazı yasaklar bulunmaktadır. Hacı adayları, ihrama girerek normal hayatında kendisine mübah olan bazı iş ve davranışları kendisine haram kılıyor. Örneğin güzel koku sürünmek, saç ve sakalı kesmek, tırnak kesmek bunlardan bazıları. Bu tür yasakları işleyenlerin gerekli cezayı ödemeleri gerektiği gibi tavaf ve sa'yını eksik yapanların da bunları iade ederek, telafi etmeleri gerekir."

En çok gelen soru unutkanlıkla ilgili

Mekke'deki Fetva ve İrşad Bürosu'na en çok gelen soruların, unutkanlık nedeniyle eksik veya fazla yapılan ibadetlerle ilgili olduğunu vurgulayan Canbulat, "Örneğin hacı adayı 7 şavt olan tavafı eksik yapmış olabiliyor ya da nafile tavaf sonrası yapmaması gereken sa'y ibadetini yapabiliyor" diye konuştu.

İhramlıyken güzel koku süren, saç veya sakalını tıraş edenlerden de çok sayıda soru aldıklarını anlatan Canbulat, "Unutarak işlenen bu tür yasakların telafisi için ceza ödenmelidir. Cezalar işlenen yasağın niteliğine göre değişiyor. Tavafı abdestsiz yapan kişinin tavafı yeniden yapması gerekir" ifadelerini kullandı.

Ölmüş yakın için tavaf ve umre yapmak

Mehmet Canbulat, hacı adaylarının en fazla yönelttiği sorular arasında "ölmüş yakınları için tavaf yapılıp yapılamayacağının" da yer aldığını vurgulayarak, Kabe'yi ziyarete gelen hacı adayının, ölmüş yakınları için nafile tavaf ve umre yapıp sevabını bağışlayabileceğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber