Yoksul ailelerin sağlık hizmetlerinden düzenli yararlanmalarını teşvik ederek bebek ve anne ölümlerini azaltmak amacıyla "Şartlı nakit yardımı" yapılacak.

Haber Giriş : 11 Mart 2004 08:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yoksul ailelerin sağlık hizmetlerinden düzenli yararlanmalarını teşvik ederek bebek ve anne ölümlerini azaltmak amacıyla "Şartlı nakit yardımı" yapılacak.

Şartlara uyan yoksul ailelere çocuk başına ayda 15 milyon, yoksul gebelere gebelik süresince ayda 15 milyon verilecek. Eğitim için çocuk başına ayda 13-16 milyon lira yardım yapılacak

Yoksul ailelerin sağlık hizmetlerinden düzenli yararlanmalarını teşvik ederek bebek ve anne ölümlerini azaltmak amacıyla, yoksul ailelere ''Şartlı nakit yardımı'' yapılacak. Yoksul ailelerin 0-6 yaş arasındaki çocukları ile yoksul gebelere gebelik süresi ve doğumdan 2 ay sonrasına kadar 15 milyon lira yardım verilecek. Sağlık kuruluşunda doğum yapan annelere de bir defalık 50 milyon lira doğum yardımı ödenecek. Ayrıca, çocuklarını okula gönderemeyen yoksul ailelere de çocuk başına eğitim yardımı yapılacak. Yoksul aileleri sağlık hizmetlerinden yararlanmaya teşvik amacıyla, ''Sosyal Riski Azaltma Projesi'' kapsamında, Devlet Bakanlığı ile Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıklarının işbirliğinde uygulanacak ''Şartlı Nakit Transferi'' programına ilişkin protokol, Devlet Bakanı Beşir Atalay ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından imzalandı.

YÜZDE 6'LIK KESİME VERİLECEK
Devlet Bakanı Atalay, protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, Dünya Bankası'nca desteklenen ve toplam 635 milyon dolar bütçesi bulunan programdan, nüfusun en yoksul yüzde 6'lık kesiminin yararlanmasını hedeflediklerini söyledi. Atalay, ''Amacımız, yoksulun yoksulu denilen kesime sağlık ve eğitim hizmetlerine erişmesine katkı sağlamak'' dedi.

Atalay, program çerçevesinde anne ve bebek ölümlerinin azaltılması için ''yoksul ailelerin 0-6 yaş grubundaki çocuklarını sağlık kontrolüne götürmeleri, anne adaylarının düzenli gebelik ve lohusalık kontrollerini yaptırmaları ve doğumlarını hastanede yapmalarını'' teşvik etmeyi amaçladıkları programın detayları özetle şöyle açıkladı: 'Yardımların verilmesi için tek şart kontrollere düzenli gitmek. İki kez kontrole gitmeyen aileler önce uyarılacak durum devam ederse yardım kesilecek. 1-11 arası sınıflarda okuyan çocuklarının düzenli olarak okula devamlarını sağlamak amacıyla birinci çocuk için ayda 16 milyon 500 bin lira, ikinci çocuk için ayda 15 milyon lira, üçüncü çocuk için de ayda 13 milyon lira eğitim yardımı yapılacak.'

SAĞLIK KURULUŞLARINA TEŞVİK
Yardım miktarlarının çok yüksek olmadığını bildiklerini ifade eden Akdağ, bu rakamların daha sonra artırılabileceğini söyledi. Akdağ, bir gazetecinin 15 milyon liralık sağlık yardımının çocuk yapmayı teşvik edip etmeyeceği yolundaki sorusu üzerine, tam tersine bu teşvikle sağlık kuruluşlarına çekilen kadınlara aile planlaması ve üreme sağlığı konularında bilgi aktarımı için de bir avantaj yakalamış olacaklarını bildirdi.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber