Hükümet, Kamu İhale Kurulu'nda bütün ipleri ele geçiriyor

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 22 Eylül 2006 09:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB'ye uyum için hazırlanan yasa taslağı Kamu İhale Kurulu'nun yapısını kökten değiştiriyor. Üye sayısı 10'dan 7'ye inerken, tüm üyeleri hükümet belirliyor. AKP'nin atadığı 2 üye ise göreve devam edecek.

Kamu İhale Yasası'nı Avrupa Birliği'yle uyumlu hale getirmek için bir süredir yürütülen çalışmalar sonuçlandı. Maliye Bakanlığı, Kamu İhale Kurumu, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın ortak yaptığı belirtilen çalışmalar sonucunda hazırlanan ve Başbakanlık'a sevk edilen taslağa göre hükümet Kamu İhale Kurumu'nda tek söz sahibi olacak. Taslakla, Kamu İhale Kurumu'na Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve ilgili bakanlıkların üye önerme yetkisi ortadan kaldırılırken, bu konudaki tüm yetki Bakanlar Kurulu'na veriliyor. AKP döneminde atanan Kamu İhale Kurulu Başkanı Hasan Gül ve Kurul Üyesi Ahmet Ülker'in görev süresini uzatan taslak, kurul başkanının maaşını Başbakanlık Müsteşarı seviyesine yükseltiyor. Taslakla, kurul üyelerinin görev süresi de 5 yıldan 6 yıla çıkarılıyor. Mevcut yasada, Kamu İhale Kurulu 10 üyeden oluşurken taslak üye sayısını 7'ye indiriyor. Taslağa göre "kurumun faaliyet alanı ile ilgili konularda olmak üzere kamu veya özel sektörde yükseköğrenim sonrası en az 10 yıl tecrübesi olanlar Kamu İhale Kurulu'na atanabilecek.

Hazırlanan taslakla ilgili meslek örgütleri ve bakanlıkların Kamu İhale Kurulu'na üye önerme yetkisi ortadan kalkıyor. Taslağa göre "kurumun faaliyet alanı ile ilgili konularda olmak üzere kamu veya özel sektörde yükseköğrenim sonrası en az 10 yıl tecrübesi olanlar" ve en az 4 yıllık hukuk, iktisat, siyasal bilgiler, işletme, iktisadi ve idari bilimler, mimarlık ve mühendislik fakülteleri ile bunların denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar Kamu İhale Kurulu'na atanabilecek. Bu koşulları taşıyanlar arasından, kurula atamayı Bakanlar Kurulu yapacak. Bakanlar Kurulu, üyelerden birini başkan olarak görevlendirecek. Halen kurul üye sayısı 10 iken, bu sayı yeni taslakla 7'ye inecek. Taslak, üye sayısı 7'inin altına düşene kadar boşalan üyeliklere atama yapılmamasını öngörüyor.

Mevcut duruma göre Kamu İhale Kurulu, "Maliye Bakanlığı'nca önerilecek iki kişi, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nca önerilecek 3 kişi, Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu bakanlık ile Danıştay ve Sayıştay başkanlıklarınca önerilecek birer kişi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu tarafından önerilecek birer kişi" olmak üzere; Bakanlar Kurulu tarafından atanıyor. Bakanlar Kurulu atanan üyelerden birini de başkan olarak görevlendiriyor.

Kişiye özel düzenleme

Taslak, AKP döneminde kurul başkanlığına getirilen Hasan Gül ve kurul üyesi Ahmet Ülker için de "kişiye özel düzenleme" içeriyor. Taslağa eklenen geçici bir maddeyle başka bir üyenin görev süresini tamamlamak üzere atanmış üyelerin görev süresinin 6 yıla tamamlanması öngörülüyor. Halen başkanlık yapan ve eski kurul başkanı Şener Akkaynak'ın yaş haddinden emekli olması nedeniyle onun yerine bu göreve Nisan 2006'da getirilen Hasan Gül'ün yeni düzenlemeyle görev süresi 2009 yerine 2012'de sona erecek.

Kurula, TOBB kontenjanından bu yıl atanan Ahmet Ülker de kişiye özel düzenlemeden yararlanabilecek. Ülker, İsmail Köksal'ın istifasıyla boşalan üyeliğe getirilmişti. Bu nedenle üyeliğinin diğer kurul üyeleriyle birlikte 2007 yılında dolması gerekiyordu. Ancak söz konusu düzenlemeyle Ülker de 2012 yılına kadar görevde kalabilecek. Kurulun diğer üyelerinin görev süresi, ikinci başkan dışında, 2007 yılında sona eriyor.

Taslak, kurul üyelerinin görev süresini bundan sonraki dönem için 5 yıldan 6 yıla çıkarırken maaşlarında da iyileşme öngörüyor. Taslağa göre, kurul başkanına düzenlemeyle birlikte Başbakanlık Müsteşarı için belirlenen her türlü ödemeler dahil mali ve sosyal haklar tutarında aylık ücret ödenecek. Kurul üyelerine ise kurul başkanına yapılan ödemelerin yüzde 95'i oranında aynı usul ve esaslara göre ödeme yapılacak. Yetkililer bu düzenlemenin temel nedeninin, kurul üyelerinin maaşlarında düzeltme yapmak olduğunu vurguluyor. Taslak, Kamu İhale Kurulu üyeliğine atanmak için aranılan "halen bir siyasi parti ile aday gösterilme dahil üyelik ve görev alma ilişkilerinin bulunmaması koşulunu" da kaldırıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber