Mahkeme Başkanı'ndan DTP'li Belediye Başkanı'na terleten soru...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Eylül 2006 16:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde 56 DTP'li belediye başkanının yargılanması sırasında mahkeme başkanı, Adalet Bakanlığının gönderdiği yazıda Roj Tv'nin Med ve Medya Tv'nin devamı, Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Hicap'ın terör örgütü PKK/Kongra-Gel'in Yönetim Kurulu üyesi olduğunun kaydedildiğini belirterek, yazılı savunma yapan sanık Fırat Anlı'ya ''Siz kamu görevlisisiniz. Devlet size 3 milyar maaş veriyor. Böyle bir Tv'yi izlemeniz doğru mu'' sorusunu yöneltti.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan duruşmaya, tutuksuz yargılanan ve aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Osman Baydemir'in de bulunduğu, 56 belediye başkanından 46'sı katılırken, 10 belediye başkanı mazeret bildirerek katılmadı.

Kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasından sonra sanık avukatlarından Sezgin Tanrıkulu iddianamenin Anayasa'nın 2. 9. ve 36. maddelerine aykırı olduğunu savunarak, yürütmeyi durdurma konusunda karar verilmesini talep etti.

İddia makamı ise ilgili talebin reddine karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, iddia makamının talebi yönünde karar verdi.

Tutuksuz sanıklardan Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı, 5 sayfalık yazılı savunma yaptı.

Yazılı savunmasını tüm belediye başkanları adına okuduğunu belirten sanık Anlı, iddianamenin bir hukuk metni olmasından uzak olduğunu ileri sürerek, iddianamenin mektubun kaleme alındığı dönemin duygusal bir ürünü olduğunu öne sürdü.

İddianamenin İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin bir şikayet raporu niteliğinde olduğunu ve kendi içerisinde çeliştiğini ileri süren Anlı, şöyle devam etti:

''Adres satırı da dahil olmak üzere 405 kelimeden oluşan mektubumuzun müeyyidesi olarak toplam 840 yıl ceza talep edilmektedir. Kaba bir hesapla her bir kelime 2 yılı aşkın bir cezeya takabul etmektedir.

Bizler, iddanameyi ve isnat edilen suçlamayı reddediyoruz.'' Sanık Anlı, daha sonra yazılı savunmasını mahkeme heyetine verdi.

Sanık Anlı'nın yazılı savunmasını vermesinden sonra mahkeme başkanı, Adalet Bakanlığından gelen terör örgütü yanlısı yayın yapan Roj TV ile ilgili yazıyı okudu.

Yazıda, ''Roj TV'nin Med ve Medya TV'nin devamı ve çalışanlarının çoğu aynı ve programlarının da çoğu aynı, yönetim kurulu başkanı Abdullah Hicap. Aynı zamanda terör örgütü PKK/ KONGRA-GEL'in yönetim kurulu üyesidir. Teslim olan bazı örgüt mensupları kampta bu kanalı seyretti'' denildi.

Ayrıca yazıda, bu Tv'nin terör örgütü PKK/KONGRA-GEL'in kongresinin canlı olarak verildiğinin belirtildiğini kaydeden mahkeme başkanı, sanık Anlı'ya ''Siz kamu görevlisisiniz. Devlet size 3 milyar maaş veriyor. Böyle bir Tv'yi izlemeniz doğru mu'' sorusunu yöneltti.

Avukatların bu şekilde soru sorulmamasını istemeleri üzerine, mahkeme başkanı ile avukatlar arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

Duruşmada söz alan Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler de hiçbir gazete okuyucusu ve Tv izleyicisinin izlediği ve okuduğu gazetenin sahibinin kim olduğu veya kimlerin izlediği konusunda istihbarat yapmadığını söyledi.

Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin de herhangi bir televizyonun kapatılmasına karşı olduklarını, bu nedenle böyle bir mektup yazdıklarını savundu.

Mahkeme heyeti daha sonra yarım saatlik ara verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber