Rektör Prof. Dr. Alıcı: Anadolu'nun dinini imanını konuşmadım

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Eylül 2006 15:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İZMİR'de üniversitesinin yeni akademik yıl açılışını yapacağı gün, bir toplantıda söylediği öne sürülen ?Matbaayı Müslüman olmayanlar kullandı, gelişti. Keşke o zamanlar Anadolu Müslüman olmasaydı'' sözleriyle kendisine ?Papa' benzetmesi yapılmasına neden olan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı iddiaları yalanladı. Prof. Dr. Alıcı, ?Tümüyle uyduruk. Böyle bir şey yok, imkansız bir şey. Ben böyle bir şey söylemedim, söylemem de. Anadolu aydınlanması içinde matbaanın yerini söyledim, ama Anadolu'nun diniyle imanıyla ilgili hiçbir şey söylemedim. Bugün mahkemeye gidiyorum'' dedi.

DEÜ'nün 2006/2007 eğitim yılı açılış töreni, Rektör Prof. Dr. Emin Alıcı'nın ortaya koyduğu öne sürülen iddiaların gölgesinde gerçekleşti. Prof. Dr. Alıcı, Sabancı Kültür Merkezi'ndeki tören öncesinde basın mensuplarının ANKA Ajansı'nın bir gazetede (Vatan Gazetesi) manşetten yayımlanan haberine ilişkin sorularını yanıtladı.

İzmir'de Ertuğrul Gür tarafından 10 yıldır düzenlenen ?Karşıyaka Toplantıları'nın bu ayki konuğu Prof. Dr. Emin Alıcı oldu. Yine Karşıyak'daki bir restoranda yapılan yemekli toplantıda ?Anadolu Aydınlanması' konusunda yaptığı konuşması haberleştirilen Prof. Dr. Alıcı, söylemediği şeylerin söylemiş gibi yazıldığını öne sürdü.

Doğru söyleyip söylemediğinin toplantıyı düzenleyenlere ve katılan 75 kişiye sorulmasını isteyen Prof. Dr. Alıcı, ?Toplantıya katılan 75 kişiye sormanız yeterli. Yok, ben böyle bir şey söylemedim. Söylemiş olsam söylerim. Ses cihazı da yok. Tümüyle uyduruk. Böyle bir şey yok, imkansız bir şey. Ben böyle bir şey söylemedim, söylemem de'' diye konuştu.

Haberde yer alan, ?Ben Hıristiyanım ve bu sözler Papa'nın Müslümanlar'a sarfettiği sözler kadar etkili olur ve sonuçları da benim için kötü olur'' sözleri hatırlatılan Prof. Dr. Alıcı, bu sözlerin de ilave olduğunu iddia etti. Prof. Dr. Alıcı, niye böyle bir ilaveye gerek duyulsun, sorusu üzerine ise; ?Şu anda toplum linç psikolojisi içerisinde, ondan dolayı'' yanıtını verdi.

Ses kaydı olduğu iddialarını yalanlayan Prof. Dr. Alıcı, ?Yok böyle bir şey. Hazırlanılmış bir ses kaydı olabilir kendi kendilerine, ama orada duran 75 kişi şahitlik yapabilir ki böyle bir konuşma olmadı. Bugün mahkemeye vereceğiz. Benim bütün istediğim adaletin çabuk sonuçlanması ve olayın aydınlanması. Yok böyle bir şey. Böyle bir şeyi konuşmadım, söylemedim söylemem de. Söylediğim; aydınlanma, Anadolu aydınlanması, Atatürk'ün Anadolu'ya getirdiği şeyler, bundan sonra neler olabilir, nasıl kalkınabiliriz, bununla ilgili şeyler'' dedi.

Prof. Dr. Emin Alıcı, bir komplo olup olmadığı sorusuna da ?Ne olduğunu bilemeyeceğim. Komplo mu veya bir haber ortaya koyabilmek için mi? Ama herhalde bunun içinde olanlar, bu sürecin sonucunda bunun cezasını çekecekler'' dedi.

?EŞİM SÜRYANİ DEĞİL MÜSLÜMAN'

Eşinin ve kendisinin süryani olduğunu, kendisinin Hıristan olduğunu açıklamasına ve gerçeğin ne olduğuna ilişkin sorulara Prof. Dr. Alıcı'nın yanıtı şöyle oldu:

?Fotoğraftaki kişi eşim değil, eşim süryani de değil, Müslüman. Kendimle ilgili bilgi vermedim. Toplantıda da kendimle ilgili bilgi vermedim. Kimseye bir şey söylemedim. Toplantı tümüyle Anadolu aydınlanmasıyla ilgiliydi. Ben şunu söylemek istiyorum. Burası laik bir ülke, herkes her istediğini olabilir. Ve özgür bir ülke. Ben size ne olduğunuzu soruyor muyum? Beni de ilgilendirmiyor üstelik. Bir insanın inançlarının sorgulanmasını doğru bulmuyorum. Ben başka bir insanın inançlarını sorgulamıyorum. Kimsenin de benim inançlarımı sorgulamasını doğru bulmuyorum.'' Öte yandan Prof. Dr. Alıcı'ya, zaman zaman iktidara yönelik eleştirileri hatırlatılarak, bunun bu olayla ilgili olup olmayacağı soruldu. Bunun üzerine Prof. Dr. Alıcı, ?Oradaki bir gazateci arkadaşımızın gerçek olmayan bilgileri aktarmasından başka bir şey değil. Kesinlikle bu böyle. Orada 75 kişi vardı. Hepsinin ismi belli. 75'inin hepsine gidip sorabilirsiniz. Karşıyaka'da Ertuğrul Bey diye çiçekçi bir arkadaşımız, Yeni Foça Belediye Başkanı Osman Yurtseven, Ayhan Dizbek, Prof. Dr. Hülya Güven, CHP İzmir eski İl Başkanı Alaattin Yüksel vardı, hep benim yanımda oturan insanlardı. Her birisi size tek tek böyle bir konuşmanın geçmediğini söyleyebilir. Anadolu aydınlanması içinde matbaanın yerini söyledim, ama Anadolu'nun diniyle imanıyla ilgili hiçbir şey söylemedim. Bu haberin gerçekle ilgisi yok. Gerçek dışı bir haber, yaratılmış bir haber. Size bir bant gönderseler, bu bandın kime ait olduğunu nereden bileceksiniz? O toplantıdaki hiç kimse böyle bir şeyin konuşulduğunu söyleyemez, çünkü söylenmedi böyle bir şey'' diye konuştu.

Prof. Dr. Alıcı, siyasete atılacağı iddialarının da gerçeği yansıtmadığını söyledi, ? Böyle bir planım yok, tekrar doktorluk yapmayı planlıyorum'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber