Arabuluculuk sistemiyle yüzde 98 başarı sağlandı

Adalet Bakanlığı tarafından iki yıldır uygulanan dava öncesi tarafların uzlaşmasını sağlayan 'arabuluculuk sistemi' ile 1050 dosyada yüzde 98 başarı sağlandı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Ekim 2015 11:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Arabuluculuk sistemiyle yüzde 98 başarı sağlandı

Bu sistem sayesinde 500 ile 1 milyona yakın davanın çözülmesinde zaman kaybının önüne geçilmesi öngörülüyor.

Adalet sisteminin yükünün hafifletmesi amacıyla büyük bir önem kazanan 'arabuluculuk sistemi', alternatif bir çözüm yolu olarak ortaya çıktı. Arabuluculuk müessesesi, Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde çıkarılan Yargı Reformu paketi içerisinde yer alıyor. Hukuki uyuşmazlıklar, mahkeme sırasında veya mahkemeye başvurulmadan önce alanında uzmanlaşmış, yansız üçüncü bir kişi tarafından çözülebilecek.

Arabuluculuk sistemi 2013'te yürürlüğe girmiş olup bu alanda gelişim sağlamak için uzmanlık eğitimleri verilmesi ve gelecekteki beş yıl içinde sistemdeki 3 bin 179 kayıtlı sayının 10 bine ulaşması planlanıyor.

500 İLE 1 MİLYONA YAKIN DAVA ÇÖZÜLMESİNDE ZAMAN KAYBININ ÖNÜNE GEÇİLECEK

Amaçlanan hedeflerden bir diğeri de arabuluculuğa güven ve memnuniyet anketlerinin belli periyotlarla düzenlenmesi. Ayrıca yapılacak yasal düzenlemeler sayesinde ortaya çıkabilecek sorunların önüne geçilebilecek. Bu sayede sistem, vatandaşlar tarafından daha tercih edilebilir bir işlev kazanacak. Bu kapsamda uygulanacak sistem sayesinde 500 ile 1 milyona yakın davanın çözülmesinde zaman kaybının önüne geçilmesi öngörülüyor.

ARABULUCULUK SİSTEMİ HANGİ ALANLARDA ZORUNLU OLACAK?

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, arabuluculuk sisteminin işçi işveren davalarında, tüketici hukuku davalarında, 2 bin 500 TL'den düşük alacaklarda icra takibi yapıldığında zorunlu olarak takibin yapılması için ve ticari davalarda belli miktara kadar uygulanacağını ifade etti.

Öztatar, "Bu da yaklaşık 500 bin ile 1 milyon arasındaki bir dosyanın arabulucuya gitmesine hem iş yükünün azaltılması hem de barış içerisinde sorunların kısa zamanda çözümüne katkı sağlayacak" dedi.

"YÜZDE 98 BAŞARI SAĞLANDI"

Arabulucuya giden şuanda 1050 dosyanın çözüldüğünü ve başarı oranının yüzde 98 olduğunu bildiren Öztatar, şunları kaydetti:

"Anlaşmayla biten 1025 tane, 25 tanesi anlaşmazlıkla bitti. Bunların yüzde 75'e yakını işçi işveren arasındaki uyuşmazlık, bunda da başarı yüzde 100. Özellikle işçi işveren alanında büyük bir başarı var. Diğerleri ticari davalar, telife hukukuna ilişkin davalar, tazminat davaları, alacak davaları var devam ediyor."

"65 İLİMİZDE ARABULUCUMUZ VAR"

" 65 ilimizde arabulucumuz var" diyen Öztatar, "17 büyük ilde adliyeler içerisinde arabuluculuk irtibat ve bilgilendirme merkezleri açıldı. Çağlayan, Kartal, Ankara, İzmir, Mersin, Bursa, Kayseri, Konya, Adana Adliyeleri gibi 17 büyük adliyede arabuluculuk merkezleri açıldı. Bunlarda çok ciddi işlevler üstlenecekler. Yakın zamanda arabuluculuk merkezlerini arttırmayı düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Şuanda 30'a yakın arabuluculuk derneği kurulduğunu söyleyen Öztatar, "Yaklaşık olarak 600-700 arkadaşımız bu derneklerde fiilen çalışmaya başladı. Alt yapı olarak arabuluculuk hazır hale geliyor. Eğitimler devam ediyor. Bir yandan da tanıtım çalışmaları devam ediyor" dedi.

14 Kasım 2013 tarihinde ilk arabulucunun sicile kaydolduğunu ifade eden Öztatar, "Son 5-6 aydır ciddi ivme kazanmaya başladı. Tanıtımlarla, reklamlarla, dizilerle daha bilinir hale geldi. Arabuluculuk merkezleriyle derneklerle artık yargının iş yükünden kurtarılması için arabuluculuk sistemi daha fazla devreye girecek" diye konuştu.

"DAVA AÇMA HAKKINI ENGELLEYEN BİR SİSTEM KURMUYORUZ"

Arabuluculukta sadece ilk oturuma katılımın zorunlu olduğunu kaydeden Hakan Öztatar, "Taraflar ilk oturumda anlaşırlarsa anlaştılar, anlaşmazlarsa dava hakları devam ediyor. Kesinlikle dava açma haklarını engellemiyoruz. Dava açma hakkını engelleyen bir sistem kurmuyoruz. Davadan önce bu sorunların çözümlenmesini hedefliyoruz" dedi.

İTALYA'DAKİ MODEL ÖRNEK ALINDI

Arabuluculukta örnek olarak İtalya'yı aldıklarını belirten Öztatar, "İtalya'da şuanda 200 bin dosya arabuluculukla çözümleniyor. Model aldığımız İtalya ve başarı yüzde 50. İş yükünün yüzde 50'sini bu sorunu çözüyorlar. Arabuluculuk sistemiyle 500 ile 1 milyona yakın dosyanın çözümlenmesi, iş yükünün azaltılması, toplumsal barışın arttırılması, insanların sorunlarına barışçıl bir şekilde çözümlenmesi hedefleniyor" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber